Kezdőlap » Technikai fogások: Wordpress blogposztok exportálása szöveges dokumentumba!

Technikai fogások: Wordpress blogposztok exportálása szöveges dokumentumba!

írta Árpád
2 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Rohan a világ és semmi sem biztos. Emlékszem mikor középiskolai diplomamunkámat készítettem és két hónap szenvedés után megszületett a mű. Ugyanennyi energiát öltem egy másik projektbe is, történetesen akkori írásaim legépelésébe is. Aztán jött a benga. A gépem haldoklani kezdett. Jobb híján két floppy lemezre mentettem ki az adatokat. Az egyiken a diplomamunkám, melynek elkészítésével megszámlálhatatlanul sok órát töltöttem, a másikon pedig a szép reményű versek és novellák kuporogtak. Aztán a rendszer összeomlott. Csak a beadási határidő előtti napon tudtam használható állapotba hozni a gépem. A drága jó floppy lemezek közül pedig az elsőt behelyezve az a szörnyű tény fogadott, hogy az üres! Nem kicsit… Nagyon! A precizitás már akkor sem tartozott az erényeim közé (a pontossággal egyetembem) és éppen ezért a lemezeket nem is címkéztem fel. Lutri! De még mekkora! Nem lehetett tudni, hogy melyik veszett el… Kedvetlenül toltam be a második lemezt, amelyen – ismét a szerencsének hála – a diplomamunkám díszelgett. Ekkor határoztam el magam, hogy rendszeresen archiválom a gépemen fellelhető fontosabb adatokat, különös tekintettel az írásokra.

A napokban jutott eszembe, hogy a blogom domain regisztrációja hamarosan lejár és hogy tulajdonképpen az ide feltolt írásoknak csupán elenyésző százalékából van másolatom a gépen. Egy újabb esetleges katasztrófát elkerülendő megoldásokat kezdtem keresni a komplett blog kimentésére emészthető formába. A Wordpress ugyan alapból kínál egyfajta exportálási módot, de csupán xml fájlként, amely többek között tartalmazza az összes HTML formázási kódot is és sok sok egyéb olyan adatot is, amelyek kitisztítása egy örökkévalóságig tartana. A scrawlbug.com jópofa bloggere, akinek szakadtam az ide vonatkozó bejegyzésén, ugyanezzel a problémával küzdött és eszményi megoldást talált rá!

1. Használjuk a Wordpress beépített exportáló varázslóját (Vezérlőpult/Eszközök/Export), hogy kimentsük a blog teljes tartalmát XML fájlban. Miután letöltöttük a kódokkal telepingált fájlt jöhet a következő lépés.

2. Látogassunk el a Blogbooker oldalára, ahol válasszuk a Wordpress logót (a Blogger blogok tulajdonosai se búsuljonak – ott a narancssárga B betű is!), majd tallózuk be neki az imént letöltött fájlt. Az alsó mezőbe pedig gépeljük be a blogunk webcímét ilyen formában: http://akirablog.org. Utána még van pár beállítási lehetőségünk: fejléc kimentése, kommentek megjelenítése, stb. A magyar blogoknál értelemszerűen a Hungarian nyelvi lehetőséget válasszuk, egyébként nemzeti ábécénk speciális karakterei igencsak érdekes formát ölthetnek… Majd klikk a Create your BlogBook gombra. Voálá! Pár perc múlva már letöltésre kínálja a blogunk PDF fájlba kötött könyvét!

3. Ahhoz, hogy szövegszerkesztővel is módosítható anyagot kaphassunk találnunk kell valamilyen online vagy offline módot a PDF konvertálásához. Én egy online konvertálót használtam: „Ingyenes PDF-ből Word“ – kicsit ugyan macerás, de gond nélkül elvégezte a dolgát. Esetleg ajánlhatom még ezt is: “PDF to Word“. *esetleg, ha van valakinek a gépén szarrá crackelt Adobe Readerje, akkor azzal is meg lehet ugyan oldani, de mivel már több mint egy éve linux alól nyomom az ipart nem igazán vagyok szakértő az Readerrel kapcsolatban.

Az eredmény magáért beszél! Létrejött a világ legnagyobb szöveges dokumentuma! 460 oldalnyi tömör szöveg sallangok nélkül. Idáig már közel 70 bejegyzést különítettem el és mentettem le külön szóval haladós ha egyszer szánunk rá elég időt!

2 hozzászólás

Spike 2011.08.11. - 13:03

Thanks for the ping – glad the workaround was useful for you, too. It’s so simple once you have the instructions, isn’t it? :o)

Árpád 2011.08.11. - 17:22

Welcome and thanks! Your sollution was very helpful, and yes this way is so easy! 🙂

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolódó

%d bloggers like this: