Kezdőlap » Elérkezett a Magyar Mastodon szerver(ek) ideje?

Elérkezett a Magyar Mastodon szerver(ek) ideje?

írta Árpád
47 megtekintések

Mióta új gazdája van a világ egyik legfontosabb közösségi média platformjának sorra szivárognak ki pletykák sokkoló, értelmetlen és ellentmondásos döntésekről. A narratívát tovább színesítik a posztmodern Midász tech király, Elon Musk tweetjei melyekből úgy tűnik elhagyta aranycsinálási képessége. Rajokban menekülnek a fejlesztők, hirdetők és befektetők, a felhasználókról nem is beszélve.

Közben a magyar twitter közösség is egyre másra kénytelen szembenézni az idők változásával és makacs kitartásuk a kék madaras platform mellett meginogni látszik. Korábban mindig ésszerű érveket sorakoztattunk fel a közösségi média szereplő mellett, miszerint :még elviselhető szinten mozog a reklámok mennyisége (a Twitter mindig is veszteséges volt ilyen szempontból), nincs hasonló vagy jobb platform és végül mindegy kié hisz ez csak egy szoftver, a tartalmat nem befolyásolja.

Aztán most sorra dőlnek meg ezek.

Musknak minden áron fenntarthatóvá kell tennie a platformot és ezt két oldalról közelíti meg : leépítésekkel és árnöveléssel. Ez a két intézkedés pedig lassan begyűrűzik az egységsugarú felhasználó életébe is. Instabilabb működés, kevesebb új feature, több reklám.

Van hasonló sőt jobb platform. Több is. Az utóbbi 6 évben a Mastodon továbbfejlődött és már számtalan olyan funkciót is kínál, amely eddig a Twitter sajátja volt, ezzel viális alternatívát kínálva a közösségeknek. A nyílt forráskód és ingyenesség pedig csak hab a tortán.

A platform tulajdonjoga egész addig nem fontos míg annak működése nem egy ember szeszélyétől függ hanem egy kompetens, több szereplős vezetés a működés stabilizálását előtérbe helyező irányításától. A Musk által elbábozott, megalomán techJézus puszta személye is ellentmond ennek az elvárásnak.

Talán itt lenne ideje össznépi magyar Mastodon szervert indítani? Melyek lennének azok a feltételek melyekkel megvalósítható lenne egy jó működés? Erről is gondolkodom a következő posztban.

Log out.

Mit szólsz?

Kapcsolódó