Nem luxus a hatékonyság! 8 Google Chrome bővítmény a produktivitásért

írta Árpád
0 megtekintés
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Sokáig nem hittük volna, hogy a böngészők ilyen nagy szerepet fognak játszani majd a jövőben, sőt sokan még a számítógépek, vagy az internet szó hallatán is legyintettek húsz éve az üzleti szektorban. Mára okostelefonokkal és más okos eszközökkel egészítjük ki életünket, aktívan jelen vagyunk a virtuális térben és a hatékony munkavégzéshez is nélkülözhetetlenné vált az állandó hálózati kapcsolat és az adatok szüntelen áramlása. A felhasználó és a hálózat között pedig kétségtelenül a böngészője jelenti a hidat.
A böngészők feladata alapvetően az volt, hogy megjelenítsék a webes tartalmat a felhasználók számára. A Firefox esetében – már több, mint tíz éve – a lelkes fejlesztők elkezdtek különböző kis kiegészítéseket írni a hatékonyság növelése érdekében, 2006-tól, pedig az új bővítménykezelő bevezetésétől kezdve szinte minden feladatra készült valamilyen mini alkalmazás. A böngészők jelenlegi ura, a Google Chrome is a Firefoxban már megismert legjobb megoldásokat alapul véve maga is rendelkezik kiegészítésekkel. Elterjedtsége okán épp ezért a Google Chrome alá elérhető kiegészítőkkel foglalkozunk most elsősorban.

Haldokló hatékonyság

Az internethasználat során számtalanszor találkozunk apró, ám annál zavarba ejtőbb, hovatovább – idegesítő jelenségekkel, mint pl. a YouTube klippek elejére befurakodó reklámokkal, riasztó kinézetű Wiki oldalakkal, villogó bannerektől hemzsegő hírportálokkal, vagy éppen kezelhetetlen webes e-mail kliensekkel. Bizony, ilyen sok figyelemterelő és apró bosszúság mellett ember legyen a talpán, akinél a munkavégzési hatékonyság nem kezd zuhanórepülésbe. A jó hír, hogy a web hatékonyabb kezelésére a rendelkezésünkre áll egy csomó olyan produktivitás növelő Chrome bővítmény, mely drámai változásokat indukálhat munkánk során.

Adblock Plus

2006 óta van lehetőség az internetes salak, a reklámok blokkolására az Adblock Plus kiegészítés révén, sőt tanítható is, ha nem ismert hirdetéssel találkozik. Régebben lelkes amatőrök ország vagy nyelv specifikus tiltólistákat készítettek, míg mára a felhőben tárolódik a web blokkolandó szemeteinek telefonkönyve. Ami meglepő: a Spotify vagy YouTube streamekből is kiszűri a reklámokat! Használata etikai aggályokat vethet fel, hisz beavatkozik a adatfolyamba és kiszűr olyan tartalmat, melyet normál esetben láthatnia kellene a felhasználónak, ám ez a hirdetőkön kívül senkit sem hat meg igazán: 2014-ben csak Firefox alatt 18 millióan használták. Vegyünk érzékeny búcsút a felugró ablakoknak és a ciklámen oldaldobozoknak! – sőt mára már a közösségi oldalak gombjait is képes kiszűrni! Már nem emlékszem milyen nélküle internetezni.

DF (Distraction Free) YouTube

A YouTube míg mindig a legnépszerűbb stream alkalmazás melyen számtalan zenei klip, film és más videó anyag található, ám ezzel együtt rengeteg irreleváns tartalom is, reklámok karéjában. Az igazán elvetemült YouTuberek ezért az Adblock Plus által meghagyott tartalom megregulázásától sem riadnak vissza a DF YouTube kiegészítő segítségével. A bővítmény középre helyezi a lejátszandó videót és lehetővé teszi a következő elemek elrejtését: hírfolyam, kapcsolódó videók (a videók végén), oldalsáv, lejátszási listák és végül a hozzászólások. Roppant hasznos és segít fókuszálni – pl. egy jó kis tutorial videó megtekintése során.

Wikiwand

Hogy egy tv shopos fordulattal éljek: és ez még mind semmi! A WikiWand bővítmény ugyanis esztétikailag megnyerőbbé teszi a Wikipédia felületét, sőt sokkal inkább használhatóbbá is. Segítségével könnyebben olvasható betűtípusra (vesszenek a talpas betűk!), szélesebb szövegsávra, hatékonyabb navigációs dobozra teszünk szert. A képek végre nem úgy néznek ki, mint amiket csak úgy, vasvillával odahányt valaki. Mindennek a teteje pedig a sorvégek kiegyenlítése a Wiki szövegében! Mióta használom, nem akarok máshogy Wikit látni, soha többé!

Clearly 

A perverzió netovábbja pedig nem más, mint a Clearly, mely az adott weboldal minden vizuális elemét eltűnteti és csupán az olvasmányhoz (cikk, bejegyzés, blogposzt) tartozó szöveget és beágyazott képeket hagyja meg. Habár ez az aktus a webdesign arcon köpése és gyalázat a web szerkesztői munkára nézve áldás lehet azok számára, akik nehezen tudnak a szövegre koncentrálni a sok grafikai látványelem miatt. Egy magazin designnal rendelkező blog esetében ha random beúszik a cikk alá egy kép, vagy link, az azonnal elvonja a figyelmem az egyébként érdekes cikktől. Eszményi megoldás!

Sortd (Smart Skin for Gmail)

Gmail fiókja szinte mindenkinek van – az Androidos készülékek elterjedésével pedig létszükséglet lett a Google fiók és mellé levelezőrendszerük is. Sokat ne csiszoltak a felületen az elmúlt években, feltételezhetően már úton van a webes material design is ám mi van ha mi teljesen eltérő utat választunk és nem csak spamfogónak használjuk a levelesládánkat? A SORTD egy olyan „okos skin” a Gmail számára, mely segítségével alapvető listákba tudjuk húzni a leveleinket, melyek oszlopok formájában reprezentálódnak a képernyőn. A listák személyre szabhatók és közös tulajdonságuk, hogy az ide kerülő leveleket, mint feladatokat kezeli a rendszer, melyekhez jegyzetek, sőt emlékeztetők is kapcsolhatók. A produktivitás növelésének egyik alapját, a vizuális priorizálás lehetőségét hozza el levelesládánkba a SORTD.

LastPass

A számítógépen dolgozók előbb utóbb szembe néznek a problémával, hogy kezelhetetlen mennyiségű felhasználónevet és jelszót kellene fejben tartaniuk, sőt illene külön választania munkát és magánélet is. A LastPass bővítmény egy jelszókelező szolgáltatást integrál a böngészőnkbe cserébe egy regisztrációért. A jelszavakat innentől a program menti el és tárolja, mikor pedig a bejelentkező oldalakat meglátogatjuk (pl. Facebook), akkor a mesterjelszó beírása után automatikusan kitölti az adott szolgáltatáshoz tartozó felhasználónevet és jelszavat. Esetemben közel 200 azonosító párost tárol rendszer, így mindig kéznél van mikor szükség van rá, gondosan elválasztva egymástól a magánéleti és a munkahelyi profilt.

Google Fordító

Az internet nemzetközi nyelve sajnos még nem a magyar és épp ezért ha lépéselőnyre szeretnénk szert tenni, akkor rengeteg külföldi oldalt kell használnunk, esetenként hosszabb cikkeket is végigolvasnunk. Ám micsoda fennakadás, ha a folyószövegben egy merőben új szóval találkozunk! Roppant időigényes új fület nyitni, nagy nehezen meghívni a Fordítót és kiválogatni , hogy mely nyelvről kívánunk fordítani melyikre. A Googe Fordító bővítmény Chrome alá lehetőséget biztosít az ismeretlen szó vagy mondatrész kijelölésével történő azonnali fordítására az előzőleg beállított célnyelvre!

Panic Button

Végül, amolyan kis ajándékként itt van a munkahelyi felhasználást segítő és könnyítő Panic Button, mely a nevével összhangban egy pánik gombot hoz létre, melyet bármely billentyűkombinációhoz hozzárendelhető. A megnyomás pillanatában pedig az éppen nyitva lévő füleket: csápos pornó, lottó nyerőszámok, facebook, youtube, profession … stb azonnal bezárja és egy (vagy több) előre beállított weboldalt nyit meg, kvázi keményen dolgozunk és statisztikai adatokat hasonlítunk éppen össze.

Felmérés:

[polldaddy poll=8760158]

Remélem a bemutatott bővítmények a számotokra is hasznosak lesznek és alkalmazások a munkavégzési hatékonyság, ezáltal pedig a produktivitás ugrásszerű növekedéséhez vezet.

Ám a legfontosabb kérdés: Ti milyen bővítményeket használtok? Használtok-e egyáltalán? Melyik a tuti, és melyiket égetnétek meg nyilvánosan?

Ez is érdekes lehet