WordPress tanácsok – TOP 10 must have plugin a publikálás megkönnyítésére!

írta Árpád
0 megtekintés

A pár nappal ezelőtti motortér bejegyzésben az oldallal kapcsolatos újításokat taglaltam, bár hiányérzet maradt bennem magával az oldal motorjával kapcsolatban. A WordPress-ről lenne szó, arról a csodálatos blogmotorról, amely mellett még 2008-ban tettem le voksomat, mikor először indítottam blogot, akkor még a WordPress.com szerverén, majd – ha jól emlékszem – 2010-ben költöztem át a külön bejáratú, svédországi szerveren futó akirablog.org-ra. Annyit tudni kell rólam, hogy imádom felrúgni a szabályokat és nem kedvelem a megszokást – így történhet meg, hogy fél évente végigzongorázom telepítésügyileg az új asztali linux disztribúciókat, újratelepítem az android telefonom és sok új platformot tesztelek folyamatosan. Hiszek az innovációban és pont ezért nagy szó a részemről, hogy WP megmaradt mind a mai napig origónak a publikálásban.

A WordPress teljes sztorija elolvasható a Wiki oldalukon, kivonatosan érdemes megemlíteni, hogy 2003-ban jelent meg ezen a néven és 2009-re az egyik első tartalom menedzselési szolgáltatóvá nőtte ki magát. Előnye a nyílt forráskód és az ingyenesség. Míg az előbbi lehetővé teszi, hogy minden vállalkozó szellemű fejlesztő és programozó készítsen hozzá modulokat, sablonokat és egyéb kiegészítőket, addig az utóbbinak köszönhetően hatalmas réteget hódított meg, akik szerettek volna belekóstolni a blogolás világába. Jelenleg két altípusa van: a WordPress.com cég szinten ad ingyenes és fizetős fiókot, biztosítva a szervert és a karbantartást, míg a másik lehetőség a WordPress.org, ahonnan beszerezhetőek a különböző telepítőkészletek, melyek a saját szerveren történő használathoz szükségesek. Ma az utóbbiról lesz szó.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=VdvEdMMtNMY]

Egy alap WordPress telepítés a kicsi szerverünkre tulajdonképpen felhúzza az alapértelmezett témát és a blogmotort. A kezdetekkor éppen csak annyit tud a cucc, hogy valamit bepötyögünk és az megjelenik, viszont ennyi édeskevés egy valamire való blog működtetéséhez. Hogy funkcionalitását növelni legyünk képesek és még esztétikailag is feltupírozzuk a dolgokat két kategóriában érdemes turkálni a WP.org oldalán: az egyik, hogy beépülőket (plugin-okat) szerválunk lefele, a másik pedig, hogy szemrevaló sablon (témát) kerítünk. És hogy melyik az a 10-es kezdőcsomag ami egy ilyen összeállításból sem hiányozhat? Íme a felhozatal:

1. WordPress.com Jetpack – habár a saját szerveres megoldást használjuk, akkor is érdemes a roppant mód fejlett .com-ra támaszkodunk, méghozzá úgy, hogy telepítjük a Jetpacket majd regisztrálunk egy felhasználónevet a WordPress.com-on és bedrótozzuk a pluginunkba így összekötve a kettőt. Számos hihetetlen előnye van – az egyik legfontosabb, hogy a blogunk posztjai ezentúl megjelennek a WordPress.com saját rendszerében is, így onnan is számíthatunk olvasókra, másrészt a linkek és keresőoptimalizálás világában nem utolsó szempont egy ilyen összeköttetés. A tényleges előnyei egyébként abban vannak, hogy önmagában kb. 25 plugin-t foglal magába!

Miért is fontos ez? – nos, minden egyes telepített plugin használja az adatbázist működés közben és minél többen vannak ugye annál lassabbá válhat az oldal, arról nem beszélve, hogy könnyen megtörténhet, hogy összeakadnak és egyik bezavar a másiknak. Ezért nagyszerű a Jetpack , mert a következő szolgáltatásokat kínálja:

  • Notifications – értesítés bart jelenít meg a fejlécben az adminok számára, melyen keresztül elérhetőek a fő funkciók és azonnal láthatóvá válik ha történik valamilyen interakció az oldallal.
  • Stats – a blogger effektivitásának fő mutatószáma továbbra is a látogatók mennyisége és hogy honnan érkeznek, mit olvasnak nálunk és merrefelé távoznak. Egy all inkluzív megoldásként a Stats biztosítja ezen statisztikai adatokat.
  • Publicize és Sharing – bűvészkedés nélkül integrálhatjuk a facebook like gombját, a google g+ gombját, illetve a twitter, linked in, tumblr, digg, reddit, stumbleupon és printerest megosztási lehetőségeit, mindez mellet hozza a szokásos „továbbküldés e-mailben” és „nyomtatás” gombokat is. Természetesen egy kezelőfelületen belül mi válogathatjuk ki, hogy melyeket szeretnénk hozzáadni a bloghoz.
  • Jetpack comments – avagy az egyik legfontosabb kapocs blogger és olvasói között, az ún. komment modul. A Jetpack odáig fejlesztette a dolgot, hogy olvasóink a klasszikus e-mail cím és név kombó megadása mellett már használhatják Facebook fiókjukat is a kommentek írásához, ami megszabadít bennünket a hivatalos Fb modullal történő szarakodásoktól.
  • Subscriptions – habár manapság egyre ritkább, ugyanakkor még mindig van lehetőség az e-mailben történő feliratkozásra, így új poszt megjelenésekor az oldal küld egy kivonatos levelet a feliratkozónak.
  • Carousel és Tiled Galleries – mind a két opció a képek megjelenítéséért felel, az egyik teljes képernyőd diavetítést tesz lehetővé, míg a másik vagány képgalériák létrehozására ad lehetőséget.
  • Post by E-mail – ha meghatározott e-mail címre küldünk levelet, azt publikálja a automatikusan a blogon. Hasznos, ha el vagyunk vágva az aktív internet hozzáféréstől és csak e-mailt vagyunk képesek küldeni.
  • Contact form – roppant egyszerű módon tudunk kapcsolati űrlapokat készíteni, melyeken keresztül az olvasók közvetlenül nekünk, az oldal üzemeltetőjének tudnak írni.
  • Shortcode Embeds – segíti a videók beágyazását különböző tartalomszolgáltatók oldaliról , pl. Youtube.
  • Mobile Theme – segíti az blog megjelenítését mobilokon.

Ezek lennének a Jetpack fő funkciói, de rengeteg apróság van a csomagban ami segíti a keresőkbe történő adattovábbítást, képfájlok hosztolását külső szerverről és egyéb nyalánkságokat.

2. Akismet – a trollok és spammerek hamar megtalálják a módját a szennyezésnek, ám az Akismet ingyenes beépülője kegyetlenül irtja a spam kommenteket, ha pedig nem biztos valamiben, akkor megkérdezi tőlünk, hogy mi tegyen az adott kommenttel. Nélkülözhetetlen segítség.

3. All in One SEO Pack – nem győzik a netes szakemberek hangsúlyozni, hogy nagyon sok függ a keresőoptimalizálástól és valóban. Ez a beépülő lehetővé teszi, hogy posztonként személyre szabjuk a címkéket, címet, és bevezető tartalmat, mely majd a publikálás után a keresők felé kerül továbbításra.

4. Google Analytics for WordPress – míg a Jetpack Stats modulja az általános statisztikát mutatja, addig a Google kiegészítésével mélyreható elemzéseket leszünk képesek végezni a bloggal és annak forgalmával kapcsolatban, ami megint csak hasznos információkkal láthat el bennünket az egész színes-szagos web működésével kapcsolatban.

5. Google XML Sitemap – ahhoz, hogy a keresők megtaláljanak bennünket, illik az orruk alá dugni alapesetben legalább egy oldaltérképet a felhozatalunkkal. Ez az ügyes kis beépülő a több keresőszolgáltatóba küldi szét az időről időre újragenerált oldaltérképünket, nagyobb keresési lefedettséget biztosítva számunkra.

6. Use Goggle Libraries – oldalunk gyorsítása érdekében hasznos megoldás lehet a Google saját szervereiről beszerezni bizonyos általános javascript fájlokat (bár érteném hogy mit beszélek). Valamennyit gyorsít az oldal működésén.

7. WP-Super Cache – mivel a WP egy PHP és adatbázisán alapuló technológia, így minden oldallehíváskor a kód végigfut a szerveren, ami felesleges terhelést jelent egy blog esetében, melynek tartalma csak a publikálások vagy kommentelés alkalmával változik. Ezért ez a beépülő tulajdonképpen egy statikus .html fájlt generál és ezt kínálja fel olvasásra, ezzel (és még pár tweak-kel) jelentősen felgyorsítva az oldal betöltését.

8. wp-jquery-lightbox – a képek nagyon fontosak a posztok szempontjából, hisz megdobják a tartalmat és hangulatot kölcsönöznek egy adott posztnak. Ez a kis beépülő elsötétíti a képernyőt is kinagyítja a képet, amire az olvasó kattintott. Látványos, ugyanakkor nagyon kis erőforrás igényű cucc.

9. WP random posts – amennyire egyszerűen hangzik annyira nagyszerű. Egy oldalsáv dobozt kapunk általa, mely „random” jelenít meg a blogunk hasábjairól tetszés szerinti mennyiségű bejegyzést. Jó népszerűsítési lehetőség, a már régebben megírt cikkekhez.

10. Yet another related post plugin – A YARP abban segít, hogy kulcsszavakat elemezve egyéni algoritmusával minden posztunk végére felsorolja a tartalomban hasonló, kapcsolódó posztokat relevancia szerint, így ajánlva a témában hasonló cikkeket. Hasznos kis jószág.

Ez lenne annak a TOP10 beépülőnek a listája, melyek megkönnyítik az életünket a saját szerveren futó blogunk üzemeltetésében.

Témák

A WordPress.org számtalan ingyenes sablont kínál, melyeket szabadon felhasználhatunk, sőt át is alakíthatunk, ha kedvünk tartja. Ezek közül testre szabhatóság tekintetében két nagyágyút emelnék ki:

 1. Weaver – az egyik leginkább testre szabható téma. A színek és fejléc személyre szabásától kezdve a legapróbb részletekig ajánl különféle megoldásokat és módosítási lehetőségeket. Körülbelül két évig használtam a sablont, igazán impozáns és olyan, mint egy svájci bicska.

2. Mantra – a jelenleg is használt téma, lassan ő is eléri a két éves kort és még mindig megannyi lehetőség lapul benne. Egy külön beállítóoldalon tudjuk ugyancsak a legapróbb részletekig testre szabni. A Weaver-rel ellentétben itt nem igazán lehet aprólékos tököléseket végezni, másrészt rengeteg olyan innovatív megoldást hordoz, mint pl. a „prezentációs oldal”, amivel kiváló , magazinszerű kezdőoldalt lehet kreálni.

*A következő nagy projekt ezen funkció beüzemelése lesz az Akira Útján.

 Szumma:
A WordPress , akár a .com-ot is nézzük, akár az .org-ot, egy nagyszerű blog platform amely hihetetlen mennyiségű lehetőséget kínál. Az igazi előnye, hogy funkcionalitásában és látványban is hatalmas dolgokat lehet vele létrehozni különösebb technikai tudás nélkül. Nem kell lemerészkedni a kocka birodalom legsötétebb kódírói zegzugaiba, hogy színvonalas webnaplót tudjunk összeütni.

Jó blogolást a bloggereknek és jó olvasást az követőknek. Reméljük sokan kedvet kapnak majd, hogy saját naplót indítsanak!

11 hozzászólás

Márton Csernik 2013.03.18. - 10:14

Javaslom még, hogy nézz rá a Google Webmaster Tools-ra is. Nagyon hasznos, mert a Google tippeket ad, hogy mit és hogyan kellene változtatnod az oldalad kódján, illetve itt tudod “gyorsabban” értesíteni a keresőt, amikor változott az oldaltérképed, ugyanakkor ha hibák vannak az oldalon (pl. nem tudja indexelni valamelyik aloldalt), arról is értesít.
Annyit kell csak tenned, hogy bejelentkezel a Google-fiókoddal, majd hozzáadod az oldalad (személyes tapasztalatom az, hogy legjobb hozzáadni www-vel és anélkül is, majd mindkettőnél beállítani, hogy a www nélküli verzió legyen az alapértelmezett, így még véletlenül sem lesznek dupla linkek, amit egyébként a Google úgy büntet, hogy hátrébb sorol a keresési találatok között), ott még akkor úgy tudod bizonyítani, hogy tényleg te vagy a weblap tulaja, hogy 2 klikkel összekötöd az Analytics-szel (de vannak alternatív módszerek erre is, rá fogsz jönni).

AkiraWatanabe 2013.03.18. - 22:18

Húhúú, köszi, egyébként van az Analytics-ben és a Webmaster Tools-ban is fiókom kb. két éve, hogy belelássak a dolgokba, de látod erről a dupla reggelésről és fiókok összekötéséről nem igazán tudtam, szóval millió thanks a tippért. Egyébként mind a két eszköz nagyon hasznos – mondjuk röhej, hogy az elemzés szerint a weboldalamra keresőszó tekintetében a “nem” szó a legtalálóbb, köszönhető gondolom ez a nihilista poszt írási képességeimnek. 🙂
Viszont van egy érdekes anomália, a nagy optimalizálások közepette tudatta velem a WebpageTest oldala, hogy úgy alles zuzamenn minden rendben van, csak a Time To First Byte túl magas, nyomott is rá egy szép piros “F”-et. Ezzel szerinted mit lehet csinálni?
*utána olvastam és ezeregy homályos dolgot közöltek róla, de nem lettem okosabb. Itt a teszt eredményem:
http://www.webpagetest.org/result/130318_G7_15C9/1/performance_optimization/#first_byte_time

Márton Csernik 2013.03.19. - 15:18

Szerintem (de nem vagyok teljesen biztos benne) ez inkább szerverbeállítás, ill. lehet, hogy ahhoz is van köze, hogy a szerver messzebb van, tehát nem épp Marika néni spájzában a II. kerületben. Valószínűleg az is közrejátszik, hogy ez nyilván shared szerver, tehát nem tudható, hogy éppen hányan hány weboldalt futtatnak ugyanarról a gépről egy időben, de az is lehet, hogy a rák a vízöntő jegyébe lépett, szóval érted. 😀

AkiraWatanabe 2013.03.20. - 07:00

Bah, érzetem én, hogy a codec-ben lesz a gebasz, de majd jól uninstallerezem 🙂
Régen volt már, hogy vért izzadtam a témában és érdekes módon mindenki mást mondott, kicsit visszaidézte a hegyesi piacot. Volt aki a különböző cache pluginokat ajánlotta a probléma kivédésére, mások meg egyenesen azokat okolták, szóval tényleg nem lehetett igazságot tenni… Tervezem, hogy átmászok egy magyarországi szerverre és azért előtte letudom, hogy annak szerverparkja nem Timbuktuban van-e, mert ez a svéd nagyon gáz néha. Főleg mikor megyek megnézni a driftblogjukra, hogy akkor most futunk-e vagy sem… erre nincs angol UI, jöhet a Gtranslate… Yopolkiküsdinktur 😀

modell 2013.03.18. - 20:00

Erre is erdemes ranezni :
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights#url=http_3A_2F_2Fakirablog.org_2F&mobile=false

Van meg improvementre leehtoseg.

AkiraWatanabe 2013.03.18. - 22:27

Egyrészt erről tudtam és tapsoltam örömömben, hogy kurva jó 90/100as érték, tehát csak használt a törekvésem, viszont a feldobott további optimalizációs lehetőségekkel nem igazán tudok mit kezdeni, a képeket amiket tömörítésre javasol a facebook hosztolja, mivel a FB doboz profilképeiről van szó így jobban megnézve….A többieket valamilyen plugin beépítésével megoldom majd. Gondolom azért a 100/100 lenne a reális cél, hogy tuti-tuti legyen az egész cucc, erre is fogok törekedni a továbbiakban. Köszi a jó tanácsokat. Egyébként te mire fordítanál fokozott figyelmet. Pl. Weben szerintetek melyik a legjobb képtípus amit lehet használni – megfelelő kompresszió megfelelő minőséggel: png vagy jpg?

Márton Csernik 2013.03.19. - 15:11

Szerintem a 100/100 gyakorlatilag lehetetlen, persze biztosan van olyan weblap, aminek ez sikerül, de az már nagyon-nagyon aprólékos munka, és teljes körű hozzáférés kell a szerverhez is, hogy lehessen állítgatni mindent, ugyanakkor ahogy írod, mellőzni kéne mindenféle külső beépülő dobozt, lájkot, chatet, mittomén, mert azok tényleg szemetelnek rendesen. Úgyszintén, szerintem például WordPress-szel (illetve a hasonló CMS-ek 99%-val) nem lehet elérni 100-at, már csak azért se, mert pár dolgot egyszerűen nem lehet megoldani, nem úgy van kitalálva, ilyen például a JS és CSS fájlok összefűzése egy fájllá (1 lekerésben jön az összes fájl ahelyett, hogy mindet külön kéri a böngésző – ha mégis van ilyen plugin, akkor bocsánat, de én még nem találkoztam vele :)). Szerintem, ha már 85-90 pontod megvan a 100-ból, az nagyon jó, de legalábbis sokkal jobb mint a weben levő oldalak 90%-a.

Márton Csernik 2013.03.19. - 15:14

Ja, és hogy PNG vagy JPG – attól függ, mire kell. Fotókhoz mindenképpen JPG, egyéb kisebb elemekhez (logo, ikonok) PNG. Azt hiszem, már említettem korábban, tömöríteni okvetlenül kell, a http://jpegmini.com oldalat kevesen ismerik, de zseniális, és értelemszerűen JPG-fájlok tömörítésére alkalmas (hamarosan érkezik a Windows applikáció is), a PNG-hez meg mondjuk http://smush.it

AkiraWatanabe 2013.03.20. - 07:01

És tényleg, ezt még régen beszéltük, hogy mekkora találmány és használtam is egy időben, aztán meg valahogy elsikkadt, pedig még anno, emlékszem nagyon jó hatásfokkal működött… Jó, hogy újra képbe hoztad, megyek is bookmarkozni őket!

AkiraWatanabe 2013.03.20. - 07:04

Huhúúú, akkor a 90 pontommal megnyugodhatok, most már csak a cimkék és a releváns posztokat kell jól belőni, hogy egy adott téma ide mutasson, viszont mivel túl széles a repertoár, ezért szinte lehetetlen. Aktuálisnak kell lenni és gyorsnak, de azt hiszem erről is ellek majd egy posztot. 🙂

Kapitány 2013.03.25. - 15:57

Tök jó tippek, köszönet érte 🙂

Hozzászólások lezárva.

Ez is érdekes lehet

%d bloggers like this: