Kezdőlap » Tollforgatás: 5 tipp a produktivitáshoz

Tollforgatás: 5 tipp a produktivitáshoz

írta Árpád
3 megtekintések

A tollforgatás valahogy könnyen párhuzamba hozható a grafomániával (írnom kell, vagy megőrülök) és az exhibicionizmussal, miszerint nem csak hogy írok, hanem megmutatom másoknak is. Mértékkel kell fogyasztani ezt is, mint a szeszt vagy dohányt. Egy biztos: bejövő tartalom  és gyakorlás nélkül nincs optimális, minőséges kimenő tartalom. Ehhez adok pár tanácsot egy régebbi írásom remakejében.

1. Írj minden nap!

Ha fejleszteni kívánod fizikumod, akkor edzened kell mindennap / az izmok csak így képesek fejlődni. Ugyanez az elv érvényes az alkotásra is. Napi rendszerességgel kell írni. Ha nem is lesz belőle publikálható alkotás, sőt ha értelmetlen ákombákomok születnek, akkor is. Ha még felkelni sincs kedved, az üres laptól pedig egyenesen hányingered van akkor is írni kell minden nap. Egyrészt gyakorlás és fejlődés, másrészt edzi a fegyelmet. Arról se feledkezz meg, hogy a helyesírás roppant fontos és ez is gyakorlással fejlődik.

 2. Gyűjts ötleteket!

A mindennapi íráshoz szorosan kapcsolódik. Az így megszülető szentenciák legyen az akár egyetlen szó, vagy pársornyi szöveg – mindig nagyon tömény érzéseket és gondolatokat fejeznek ki. Ezeket a későbbiekben megéri majd újra elővenni és jól kidolgozni. Volt olyan posztom, amely egyetlen szó lejegyzésével indult, majd két héttel később csak bámultam a papírra vetett kifejezést és elemeztem, összekapcsoltam majd szétdolgoztam. Legyen mindig a közelben egy füzet, papírlap, amire le tudjuk jegyezni a hirtelen feltörő dolgokat, nagy hasznunkra lehet a későbbiekben. Okostelefon tulajdonosok számára még javallott lehet az Evernote alkalmazás beszerzése, mely kiváló jegyzetelő eszköz mind desktop gépen, mind mobilon egyaránt.

 3. Olvass minden nap!

Olvass minden nap! Az olvasás segíti a kognitív funkciók karbantartását: új szavakat és kifejezéseket tanulsz általa és később szinte észrevétlen elkezded beépíteni az írásaidba. Itt is áll az Ötletdoboz tézis – tehát papírlap és nyugodtan jegyezzük ki a bennünket megfogó részeket.
Kiegészítés: mivel magyar nyelven alkotunk, ezért nem mindegy mit olvasunk. A más nyelvről fordított regények nagy hátránya a stílusbéli szegénység és a nyelv leegyszerűsítése. Érdemes magyar írók és költők alkotásait tanulmányozni, mivel ők gyakran játszanak a nyelvvel és hatásos mondatszerkezeteket hoznak létre, vagy új kifejezéseket építettek műveikbe – ezekből rengeteget lehet okulni. Első körben ajánlanám személyes kedvencemet Szabó Magdát, mivel páratlanul ügyesen kezeli a nyelvet és egy regénnyi szövegeinek olvasása alatt szinte nem is találkozunk két hasonló felépítésű mondattal. Ha a blogoszférában kívánunk mozogni, akkor érdemes mások webnaplóit is figyelemmel kísérni, olvasni. Egyrészt ötleteket adhat témákhoz, másrészt több nézőpontot is felvehetünk általuk és segít, hogy tisztában legyünk az aktuális trendekkel, mind írás, mind pedig marketing tekintetében. Több blog követése nem egyszerű, ezért érdemes erre a célra belőni egy RSS olvasó alkalmazást. Jó választás lehet a Feedly RSS olvasó, melyről már értekeztem egy előző posztomban.

 4. Legyen saját stílusod!

A fenti pontokból adódik a kialakuló stílus. Minden művészeti ágban ezért küzdenek az alkotók: saját, egyéni, jól megkülönböztethető hangot találni, stílust teremteni. Tipp: ha van kedvenc regényünk vagy szerzőnk próbáljuk ki az ő stílusát, hisz pont ezért kedvenc ugyebár, mert megérint az alkotó hangja. Ez nem másolás / koppintás, csupán az annyira szeretett szerkezeteket próbáljuk ki és a ránk jellemző részeit beépítjük saját stílusunkba. Az egész játék a bejövő hatásokkal és a kimenő hatáskeltéssel.
A saját stílus kialakítása sok kitartással és fegyelemmel érhető csak el és akad olyan is akinek nem sikerül, vagy több stílust követve alkot. Egyik sem zárja ki, hogy ezen a pályán haladjon tovább.

 5. Válassz jó témát!

Téma mindig van, ezt jól jegyezd meg! Lehet, hogy épp ott és akkor, mikor felmerül, nem is érint meg igazán, de ez nem azt jelenti, hogy érdemtelen lenne elmerengeni rajta. Az ajtón a kilincs csupán eszköz, de ha jól belegondolsz rögtön el is jutsz az ötletig: milyen lehet egy kilincs élete? A lényeg a fantázia és a szerteágazó kíváncsiság. Ezeket a képességeket is lehet fejleszteni , míg legvégül egy porszem családi életéről is tudsz majd írni. Meglátni a lényegtelent, vagy a gigászit látható formába önteni… Ott van az orrod előtt, csak észre kell venned!

Tollforgatás: szummázás

Ez csupán öt egyszerű tipp, jó tanács a fejlődés érdekében. Kezdőlépések. Ha ezeket elsajátítod, akkor jön a neheze, a technika folytonos csiszolása, ami egy egész életen át tart. Ha alkotsz akkor alázatot is tudnod kell gyakorolni, ugyanígy kitartást, fegyelmet, önkritikát. A legvégső esetben arra is késznek kell lenned, hogy a szemétkosárba dobd az egészet és elölről kezd azt.

A témáik sokszínűségére való tekintettel a következő két magyar kortárs bloggert ajánlom, főleg mert írásstílusuk eltér egymástól, viszont hasonló témákban alkotnak:

Barok Eszter: Eszter’s Offtopic

Sándor Valéria Alexandra: Tempty.hu

Akiket még nyugodt szívvel ajánlok különböző témákban, elérhetitek az ŐKET OLVASOM menüből. (ott fenn a fejlécben)

Végezetül álljon itt egy két érdekes weboldal ami még adhat némi pluszt!

IRODALMI BONCASZTAL – a link alatt a tartalomjegyzék: itt rengeteg színvonalas segédletet találsz az írással kapcsolatban: tippek, trükkök, szabályok, tanácsok és úgy általában minden aminek köze van a papírhoz és tollhoz!

SZÖVEGLABOR PLUSZ – hasonlóan a fentihez sok hasznos tanáccsal lát el bennünket. Külön kiemelném a jobb oldalon található linkcsokrot: “Nagyon Okos és Hasznos Oldalak” – csemegézz kedvedre!

ÍRÓTANONCOK KISKÁTÉJA – a Szöveglabor csapatának PDF állományban letölthető segédlete, mely támpontot adhat az alapok elsajátításához! 🙂

PENNÁT A KÉZBE / IGENIS ÍROK HA ÍRNI AKAROK… – újabb hasznos oldal érdekes feladatokkal és megszívlelendő tanácsokkal!

0 hozzászólás

buldozerjoe 2013.06.07. - 17:15

jó írás, egyetértek minden sorával, sőt, magam is hasonló észrevételeket jegyeztem fel régebben (bár nem tartom be felét se). az utolsó előtti link nem üzemel

Árpád 2013.06.08. - 06:44

Köszi a feedbacket! Utánanéztem a linknek, valamilyen megfontolásból meghívásossá tették a weboldalt. Remélem csak átmeneti jelleggel.
Nekem leginkább a “minden napi írás” ami nehezemre esik, emberi lustaság, de semmit sem adnak ingyen ugye… 🙂

why-att 2013.06.18. - 09:32

Jó kis összefoglaló, megszívlelendő tanácsokkal.
Külön köszönet az ajánlásért az “Őket olvasom”-ban. 🙂

Kiss Attila 2014.09.18. - 10:07

Szia, nagyon tetszett a bejegyzésed. Tényleg a legfontosabbakat írtad le, de én kiegészíteném egy hatodik ponttal:

Mindig legyen üzeneted

Rendszer a káoszban. Ha már minden nap írsz, lehetetlen követni egy bizonyos struktúrát. Nem mindegy milyen hangulatban ülsz az íróasztalhoz. Viszont érdemesnek tartom a blog legelején leszögezni, hogy mit akarsz elérni a blogolás során, valamint, hogy mit üzensz a bejegyzéseiddel.
Ha egy állandó üzenet szerepel a bejegyzések többségében, az segít egyedivé tenni a blogot, és fontos támpont az egyéni stílus kialakításában.
Nekem az első blogomban a belső kisugárzás pozitív hatása volt az üzenetem. Most pedig a félelmek legyőzése.

Árpád 2014.09.21. - 09:52

Kedves Attila, én köszönöm a kommenetet, főleg mert ez egy nagyon jó támpont, jó irány amiről írsz. Azt hiszem ráébresztettél, hogy a blogolás esetében már formai és tartalmi sajátosságokat is vizsgálni kell, mert ezek szerint két fajta blog (blogger) van: az aki saját személyes köré írja meg a blogot (amelyben állandóan változik a téma), míg van olyan, aki életciklusonként új blogot indít, hogy elkülönüljenek a témák, sőt esetleg több blogot is futtat egy időben.
Én az előbbiekhez tartozom – már csak költséghatékonyság ügyében is: saját domainnel és technológiai háttérrel nehezebben mozgok.
*PS: feliratkoztam a blogodra, majd néha előfordulok kommentben is 🙂

Kapcsolódó

%d bloggers like this: