Kezdőlap » Motorháztető alatt: új arculat és keresőmotor; apróbb frissítések

Motorháztető alatt: új arculat és keresőmotor; apróbb frissítések

írta Árpád
1 megtekintések

Az ÁrpádBlogon bevett szokás az állandó jobbítás lehetőségének mind teljesebb kihasználása, ezért időről időre felülvizsgálom a funkciókat és fejlesztem őket. A múlt hétvégén akadt némi időm, így megejtettem egy nagy ráncfelvarrást az oldalon, ám nem csak a külső frissült, hanem a belbecs is!

1. Új logó, finomított sablon

A logó, mint az arculat így a brand meghatározó eleme, ezért nagy körültekintést igényel a tervezése. Grafikusi vénám ugyan nem túl erős, de minden nap tanulok valamit. Az új logó tervezésénél nagyon fontos volt, hogy olyan webhelyes színből álljon, amelyet nagyobb torzítás nélkül jelenít meg a böngésző, úgy, hogy az eredeti rozsda- vagy inkább karmazsinvörös megmaradjon. Az oldal felső harmadából eltűnt a fejléckép is, bizonytalan időre, esetleg évszakhoz, vagy ünnephez illő tematikus tartalom formájában térhet majd vissza.

A háttérképek keresése közben elvárás volt, hogy lehetőleg ismétlődő tapétagrafikát találjak hozzá, van is feltöltve vagy 10 verzió belőlük, de egyikkel sem tudtam hosszabb távon megbarátkozni, így vélhetőleg marad az évszakonként cserélendő természeti háttérkép – remélve, hogy nem lassítja jelentősen az oldal betöltődését.

A  jó sablon olyan a blognak, mint kenyérnek a kovász, összetartja, integrálja annak tartalmát, a szuperlatívusz sablon pedig még ennél is továbbmegy: minden beállítást rábíz a felhasználóra, így képes újra és újra teljesen új arcát mutatni. A Cryout Creations Parabolája pont ilyen. Van egy fajta elköteleződésem a csapat felé – előzőleg a Mantrát használtam évekig.

2. Új keresőmotor

A WordPress eredeti keresőmotorja teszi a dolgát, ám a Google instant keresés funkció természetessé válásával felmerült az igény, hogy az oldalon belül keresés is ugyanilyen gördülékeny legyen és az eredmények, már a beírás pillanatában láthatók legyenek. A Swiftype keresőmotorja erre a kihívásra nyújt megoldást, sőt kisebb weboldalak számára teljesen ingyenesen, így nem is volt kérdés a kipróbálása. Már pár hete fut az oldalon, úgy néz ki, marad.

 

3. Egyéb médiumok kezelése

A Google+ oldalt megszüntettem, mivel nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket; platformként továbbra is jobbnak tartom a Facebook-nál, de hát a divat, ugye… A Facebook profil megújult, ott is a blog háttere lett a fejléckép, az új logó pedig a profilkép.

4. Magyar bloggerek csoport

Újdonságnak hathat még a főoldalon az oldalsávban elhelyezett képes link, amely arra a Facebook csoportra mutat, melyet  a Suzn Világa blog bloggerinája alapított és nagy örömömre admin csapatával igyekszik távol tartani a korlátlanul burjánzó fanfic és köröm blogokat, hogy nem híguljon fel az olvasnivaló. Speciel ide érdemes betérni, ha új olvasnivaló után kutat az ember.

Erről jut eszemben, hogy nemsokára itt az izgalmas december, mely a számadások és listák hónapja, így ami biztos lesz: statisztikák, legjobb wordpress pluginok 2014-ben, anime lista, zenés bejegyzések, és persze azon blogok TOP 10-es listája, akiket érdemes lesz követni majd 2015-ben is!

Addig is kitartás, nemsokára vége az évnek és még annyi írni való van!

0 hozzászólás

bikmakk 2014.11.28. - 19:41

Nekem tetszik, de a bal felső sarokban a blog neve (és a favicon) olyan, mintha egy bulvárújság logója lenne, Mai nap, Blikk… 🙂

Árpád 2014.11.29. - 22:31

🙂 Ebbe nem is gondoltam bele – lehet azért, mert nem olvasok ilyeneket. A piros és vörös szín alapból dinamikus, míg a betűtípus robosztus. Ez a kettő így együtt valóban “bulváros” már-már hivalkodónak is mondható.

Kapcsolódó

%d bloggers like this: