Kezdőlap » Magyar Blogoszféra Felmérés 2015!

Magyar Blogoszféra Felmérés 2015!

írta Árpád
5 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Igen, idén is lesz Magyar Blogoszféra Felmérés! Ismét közeledünk az év utolsó hónapjához, a számadások és statisztikák idejéhez. Egy évvel ezelőtt merült fel bennem a kérdés, hogy vajon kik lehetnek a magyar bloggerek, miről írhatnak, egyáltalán hányan is száguldozunk a digitális sztrádákon, hányan ontják magukból magyar nyelven a szót? Így 2014 végén, egész pontosan egy éve kezdetét vette a Magyar Blogoszféra Felmérés, amely azért is volt egyedülálló a maga módján, mert magyar nyelvterületen ilyen még nem készült. A tavalyi lelkesedést és eredményeket látva nem volt kérdés a folytatás, már csak azért sem, mert a begyűjtött adatok az ismételt mintavételezéssel nyernek majd értelmet. Így hát idén is útnak indul a kérdőívünk, mely a tavalyi upgradelt változata, tanulva a nehézségekből és a hibákból. Sőt idén még két bloggernek is elküldtem a kérdőívet előzetes véleményezésre, hogy más nézőpontokat is behozzak annak kialakításába.

Lássuk a lényeget:

  1. Miért? – Hogy megismerjük és feltérképezzük a magyar blogoszférát, számokba és gráfokba öntsük a több ezer író alkotót.
  2. Hogyan? – Egy kérdőív segítségével, melyet vagy a poszt aljáról, vagy az oldalsávban látható képre kattintva érhetnek le a bloggerek.
  3. Mikor? – A kérdőív 2015.12.01-től 2015.12.31-ig érhető el.
  4. Mi lesz az output? – A tavalyihoz hasonlóan egy vaskos, jól megszerkesztett, grafikonokkal és adatokkal megtűzdelt dokumentum készül, amely a Magyar Blogoszféra Jelentés 2015 néven lesz elérhető.
  5. A nyers adatok nyilvánosak? – A nyers statisztikai adatok módosítást nélküli, teljes adatbázisa, csakúgy, mint a 2014-es esetében, elérhető lesz  és szabadon felhasználható további elemzés céljából.

Kitöltésre fel!

A kérdőív ITT már elérhető!

0 hozzászólás

rien 2015.11.30. - 13:16

Kitöltve. 😀

Árpád 2015.12.04. - 06:43

Köszi! 🙂
Egyre izgalmasabb évről évre szurkolni, hogy minél többen töltsék ki. Már nagyon várom az eredményeket. Igaz Twitteren néha el-el szórok pár morzsát, hogy éppen mi hogy áll.

Péter 2015.12.11. - 16:57

Na kitöltöttem már én is, néhány javaslat. A bejegyzések hosszánál, a szó szám helyett, praktikusabb lenne az oldalszám megadása (A/4-es formátumban). A “Milyen témákról írsz?” résznél lehetne külön videojáték, anime, és személyes történetek pontok. Érdekes adat lehetne még az is, hány kommentet kap valaki átlagosan egy bejegyzése alá? (Kevesebb mint 10, 10-20 között, stb.)

Árpád 2015.12.11. - 18:12

Köszönöm a kitöltést Péter!
A kommentes ötletet felírom, megvettem, nagyon fontos mutatószám az olvasók szóra bírása és kommunikáció beindulása, sőt pl. nálad is már kisebb közösség szerveződött köré.
A terjedelemnél én inkább karakterszámot szerettem volna (szóközökkel), mert ez bárhogy is mérjem, ugyanaz, míg az A4-es oldal félrevezető tud lenni. Calibri 11-es és Times New Roman 12-esben már nem ugyanannyi az egy oldal. Mindez mellett pl. sokan nem szövegszerkesztőben írják meg előre a posztokat, hanem rögtön begépelik a blog szerkesztőjébe. Ott a többség esetében viszont legalább egy szó számláló el van helyezve, szóval nekem ez volt az érvem a szavak száma mellett. Igen, ez sem lehet pontos, hisz nem minden szó álla ugyanannyi karakterből 🙂

%d bloggers like this: