Kezdőlap » Feedly – korai temetni az RSS-t!

Feedly – korai temetni az RSS-t!

írta Árpád
0 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

A Feedly remek alternatíva a Google Reader 2013. július 1-jei halála után. Az RSS-t számtalanszor eltemették már, a Google pedig (a megváltozott felhasználói szokásokra hivatkozva) maga is odatette a saját ásónyomát a szabvány kicsinálása kapcsán. A hálózaton már megjelentek a TOP 10-es listák a szépreményű alternatívákról. A Feedly toronymagasan a befutó, mégpedig a cross platform kialakítása és a letisztultsága okán, nem utolsó sorban pedig, mert ingyenes.

Mi is az RSS és az RSS-olvasó?

Az RSS a Really Simple Syndication angol kifejezésből kreált mozaikszó. Jelentése kb. Nagyon Egyszerű Hírszolgáltatás, vagy magyarabbul: Hírfolyam. A weboldalak, blogok, magazinok száma, melyeket olvasókként követünk,  igen magas lehet. Ha már tíz felett járunk kedvencek tekintetében, akarva akaratlanul is belebotlunk több problémába:

 • Az emberek ideje nem végtelen. Egy ebéd vagy kávészünetben, esetleg esete a gyerekaltatás és lefekvés között érdemben 5-10 weboldal megnyitása friss tartalmakat vadászva igen időigényes és kimerítő tud lenni.
 • Az igazi olvasó (aki nem elégszik meg a twitter-es 140 karakterekkel és ismerősei státusz üzenteivel) 10-nél jóval több különböző témájú, tartalmú és frissítési gyakoriságú weboldalt követ, de ennyit figyelni képtelenség. És ott van még a tény, hogy a szörfölések során újabb és újabb oldalakkal bővülhet a repertoár.

Az RSS ezt könnyítette meg. Elterjedése a 2004-es évek tájára tehető, amikor meglódult a WEB 2.0 irányvonal is. Minden weboldal (túlnyomó többségben) rendelkezik RSS hírfolyammal, mely csak akkor frissül, ha új tartalom kerül ki magára az oldalra. Ezt a hírfolyamot az internetezők úgynevezett RSS olvasó programokkal (RSS aggregátorokkal) tudják követni. Így elég egyetlen szoftverrel feliratkozni az összes kedvelt website-ra és kényelmesen hátradőlni, várva az értesítéseket friss tartalomról. Elegánsabb megoldás a postaládánkat teleszemetelő hírlevelektől, mivel egy egységesített felületen láthatunk minden tartalmat és még szortírozhatjuk téma, származási hely vagy éppen dátum szerint.

Feedly? Miért?

A Feedly egyszerű. Főként ezért. Sok hasonszőrű programot próbáltam ki az elmúlt pár hónapban, mióta egyre több oldalt és blogot kezdtem követni újfent. A desktop-on futó alkalmazások kielégítőek, ám valami érthetetlen oknál fogva túl vannak komplikálva, átláthatatlanok és értelmetlenül funkció-dúsak.

 • Valljuk be, a halandó embernek az RSS-hez fűződő viszonyában nincs szükség az almenük tömkelegére. Feliratkozom, látszik, olvasom és vagy törlöm, vagy elmentem. Csicsa nélkül, lehetőleg.
 • A másik fontos szempont: a munkahelyen kávészünetben is belelapoznék a digitális bulvárba, lazításképpen – de akkor ott is kellene telepíteni egy programot és szinkronizálgatni az otthonival? Macerás.
 • Okostelefon, tablet: a tömegközlekedésen töltött holtidőben is rálesnék az újdonságokra, de ha manapság nincs mobil alkalmazása egy desktop szoftvernek az akár el is áshatja magát.

A Feedly ezeket az igényeket szolgálja ki és a lehető legegyszerűbb módon.

12 érv a Feedly mellett

 1. Böngészőben fut (saját plugin jár a Chrome-hoz és a Firegfox-hoz is).
 2. Mobileszközökön is szépen muzsikál: Android és iOS applikációk útján.
 3. Regisztrációmentes, Google fiók meglétében használható – sőt integrálja is a még működő Reader-ből az eddigi feedeket.
 4. Kezelőfelülete úgy desktop-on, mint mobil eszközökön letisztult, átlátható.
 5. Létrehozhatók kategóriák a feedek számára.
 6. Több megjelnési stílus közül választhatunk – igen, van magazinnézet is!
 7. Egyszerű hozzáadni új feedeket URL vagy kulcsszavak alapján.
 8. Témázható – kimerül a háttérszín megváltoztathatóságában – remek pasztellszínekkel.
 9. A feedek-hez hozzáfűzhetőek címkék, amelyek a későbbi böngészést segítik.
 10. Megmutatja, hogy az adott bejegyzés/hír hány megosztással vagy kedveléssel bír a Facebook-on és a Google+-on.
 11. Minden Feed megosztható a legnépszerűbb közösségi hálózatokon: Google+, Facebook, Twitter, LinkedIN, Buffer. Illetve levélben is elküldhető a link.
 12. Ha lehetőség van rá, akkor az egész posztot végig olvashatjuk a Feedly-ben, sőt még a YouTube videókat is helyből lejátssza – így nem irányít át az eredeti tartalom weboldalára.

Összességében kiváló mindenes a Feedly, amely méltó kihívója/utóda lehet a Google Reader-nek. A kérdés talán önmagát válaszolja meg: az RSS-re igenis szükség van, mert kiváló platformot biztosít a már így is túlcsordulni látszó információ tengeren történő hajózáshoz közösségi média ide vagy oda. Főleg hogy trendek gyorsan változhatnak – lásd a Pinterest felemelkedését!

FEEDLY.COM

Ti hogy követitek kedvenc blogaitokat/oldalaitokat? Hány weboldal rendszeres látogatói vagytok? Használtok RSS olvasót?

0 hozzászólás

Márton Csernik 2013.05.26. - 22:04

Én a Netvibes-ot használom már évek óta, nagyon elégedett vagyok vele, igaz, csak a böngészőben szoktam kinyitni (nem tudom, hogy van-e app), és csak a „dobozos” nézetet szeretem, amikor az összes blog/weboldal RSS feedje külön-külön jelenik meg, nem összecsapva egy listába mint a Readernél vagy a Feedly-nél.

Árpád 2013.05.26. - 23:18

Részemről a Reader rémálom volt, mégpedig egy oknál fogva: rohadt randa egy alkalmazás. Tudom, hogy ez annyira Applebuzisan hangzik, de manapság ha tehetem, igyekszem olyan programokkal, appokkal kapcsolatot ápolni, melyeknek letisztult a kezelőfelületük, egyszerű a működésük és célfeladatokra valók. Jó dolog a svájci bicska… a svájciaknak, nekünk csak néha.
Elsőre egyébként én is a Netvibes-on kötöttem ki, de egyrészt szeretek pionír lenni, és periférián mozogni szinte mindenben, másrészt imádom kipróbálni az új dolgokat. Anno az Ubuntuhoz és úgy elve a linux disztrókhoz is ez vezetett el. (mivel a Windows csúnya volt – igaz mostanra megbízhatóbb, oldschool vizuális sémával meg mindegy, lényeg, hogy effektív).
Szóval részemről feedly: egyszerűség, letisztult design, pionír – no ez így tényleg Apple logó alá való szar mottó. 🙂

why-att 2013.06.18. - 09:35

Egyre több blogot követek úgyhogy gondoltam kipróbálom a Feedlyt. Eddig jó, könnyen kezelhető és tényleg letisztult, áttekinthető.

Árpád 2013.06.19. - 09:16

Örülök neki, hogy jó alternatívaként tud szolgálni! 🙂
Én már megint ott tartok, hogy csak hétvégén van időm jobban elmerülni a blogolásban és az olvasásban, addigra pedig mindig irreálisra duzzad az olvasatlan cikkszám.
Van is egy ilyen mondás, hogy amit azonnal nem olvasol el és átteszed a „majd elolvasom” kategóriába, az úgyis végül a „kukában” köt ki…

Kapcsolódó

%d bloggers like this: