Kis gondolat a bizalomról és a boldogságról

írta Árpád
2 megtekintés
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Visszakézből pofon. Olyan a bizalom is, ha olyan embertől kapjuk, aki nem szerves része az életünknek. Ő csak az ismerős. Mégis miközben a szokásos “eltűrlek, sőt meghallgatlak” – maszkomat mutatom a kétségbeesés eluralkodik rajta. Karján a már-már elbóbiskoló gyerekkel mesél és mesél és mesél. Aztán már sós könnyek között tárja fel a lelkét nyomasztó bajokat nekem. Egy idegennek. Húzódzkodik, ha férje hozzáér, megromlott a kapcsolatuk. Olyan bántásokat kénytelen elviselni élete párjától és környezetétől, melyekre úgy érzi, nem szolgált rá. Ő csak él és idáig küzdött. Azt hitte boldogsága legnagyobb kerékkötőjét a gyermek hiánya jelenti. Aztán mikor végre beteljesedett az áldás… Most van más, ami meggátolja benne, hogy felhőtlen életet éljen. Én meg csak nézek ki a fejemből. Legszívesebben meghalna, mert nem maradt semmije, csak a gyerek. Szinte már magamnak vagyok unalmas, mikor neki is azt tanácsolom, örüljön az életének. Legyen büszke rá amit eddig elért és még oly sok dolga van az életben. Ez csak pillanatnyi állapot.

Pár nap múlva már a legnagyobb ellenségei a szövetségesei, másfelől jön most a támadás. Olyantól, akitől nem várná. Ismét kétségbeesés.
Elgondolkodtam: mégis, mi a fenéért kell saját magunk számára megnehezíteni az életet? Az ember társas lény, de a másikra nem szabad soha tartó gerendákat helyezni! Sosem tudjuk, hogy mikor vállnak képtelenné megtartani a felépítményt. Minden ember egyedül van. Sajnálatos, de ez van. Viszont, magad kell a legjobban szeretned, mert magaddal halálod pillanatáig együtt élsz. A másikok, legyenek azok bármilyen fontosak is, bármikor elhagyhatnak, ellened fordulhatnak. A boldogság nem ott kezdődik, hogy a barátunk, szerelmünk, gyermekünk, szülőnk, ugyanazt akarja, amit mi, és ugyanattól a dologtól húzódik mosolyra a szája. Jegyezzük meg: a kollektív öröm ritka ajándék. Mikor valaki örül a sikerednek, nem biztos, hogy az teljesen őszinte és csomó más gondolat is ott van zárójelben a “gratulálok” után. Ez persze visszafele is érvényes.
A pofon hirtelen volt és alaptalan. Nem is tudtam mit kezdeni a semmiből jövő bizalommal. Erre is létezik szabály. Bizalmadba csak nagyon közel álló személyeket avass! Mert úgy tudjuk: a bizalom gyengeség és ajándék is egyben. Ne vesztegessük hát hiába.

Ez is érdekes lehet