Kezdőlap » Kihívások, nem problémák

Kihívások, nem problémák

írta Árpád
21 megtekintések
macro photography of green frog

Mi a legnagyobb kihívás, amivel a következő hat hónapban szembesülsz?

napi téma

Mikor még szervezetfejlesztőknél dolgoztam a főnökasszonyom egyik legfőbb tanítása az volt, hogy képesnek kell lennünk átkeretezni fejben bizonyos dolgokat. Például, ha problémával találkozunk akár a munka vagy magánéletünk során, azok így, mint problémák megakaszthatják a gondolkodásunkat. Ez leginkább azért van, mert a kollektív nyelvi képzettársításunk a problémát úgy képezi le, mint valami kellemetlen dolgot. Mint ha az óceánon hánykolódó csónakunk léket kapott volna. A lék maga a probléma. És ez a tény jó üzemanyag a pánik vagy éppen a lezsibbadt tehetetlenség érzése számára.

Ehelyett kihívásokban érdemes gondolkodni, ami segít a megoldás felé terelni bennünket és még némi lendületet, energiát is ad számunkra, hogy tervet készítsünk. Az „elefánt – béka” hasonlatot is mindig szem előtt tartottuk: ha nagy dologgal állsz szemben érdemes lebontani kisebb, falatnyi feladatokra, lépésekre a megoldást.

És hogy a napi téma kérdésére is válaszoljak: most vezetjük be az általam is fejlesztett szoftvert az összes telephelyünkön, ami során elválik, hogy az eddigi fejlesztési irány jó volt-e. Mivel egymagam vagyok az alkalmazásgazda ezért a terméktámogatást is egyedül viszem. Egy szakmailag bonyolult és emberileg is megterhelő időszak elé nézek. Hát ez most az én nagy kihívásom. 🙂

3 hozzászólás

Ginko 2023.02.27. - 15:42

Mindenek előtt nagyon drukkolok, hogy minden klappoljon és sikerrel járj/járjatok. 😊

Így hirtelenjében, főleg ilyen megszabott időkerettel, egy nagy kihívást nem tudok megnevezni, de mindig van valami vagy inkább elhúzódó valamik. Viszont bennem más gondolatokat ébresztett a problémák átkeretezése kihívásokká, mert szerintem egy bizonyos szinting valóban hasznos az ilyen fajta hozzáállás, sőt előre vivő, pl. pályamódosításnál vagy egy új tudás elsajátítása esetében.

Azonban egy ponton túl ez már átválthat toxikus pozitivitásba, ha nem vigyázunk vagy hova tovább vannak olyan extrém élethelyzetek, amelyeknél a puszta átkeretezés koránt sem elég, teszem azt valaki leveszíti az otthonát.

De amúgy értem a koncepciót, csak első olvasatra ilyenek jutottak eszembe, meg az, hogy végső soron itt is a középút lenne az optimális.

Válasz
Árpád 2023.02.28. - 12:44

Köszönöm szépen, igyekszünk jól venni az akadályokat 🙂
Valóban, van annak veszélye is, ha átesünk a ló túloldalára. Erre is láttam már számos példát, bár közel sem annyit, mint amikor a szőnyeg alá seprik a problémákat, amikkel nem akarnak sokan foglalkozni.
De persze minden egyén függő, nekem sokat segített ez a felfogás már az életem során, hogy képes legyek szétszedni és analizálni nehéz helyzeteket.

Válasz
Fújd azt a buborékot! – ÁrpádBlog 2023.03.08. - 09:00

[…] ki a nem választott, hanem külső tényezők miatt ránk hulló kihívásokat, hisz azokat előbb át kell keretezni, néha meg csak túlélni akarjuk […]

Válasz

Mit szólsz?

Kapcsolódó

%d bloggers like this: