Kezdőlap » Kapu / messzi kilátások

Kapu / messzi kilátások

írta Árpád
0 megtekintések

– Hová megyünk? Hová viszel te engem?
– A kapuhoz.
– Kapuhoz? Itt van kapu?
– Majd meglátod! Most kicsit átlépünk a valóságból az álomba, úgy, hogy ébren vagyunk.

Hajnali két óra. Két ember, az elválasztóvonal árkának két oldalán, amelyről lefordulva sötétségbe vesző rév nyújtózik a fekete lombok óvó ölébe folyva. Az egyik határozott, a másik tétova léptekkel halad. Az egyik vezet, a másik követ. Egy most kettő, mégis kettő most az egy. Aztán megpillantja a kaput.
– Ez nem is kapu. De akkor micsoda?
– De az – suttogja a másik – Az én világomból nyíló kapu, egy egérút…

Áthaladnak a vasúti felüljáró hídja alatt, és az utcai világítást levedlő derengésben botorkának át a súlyos, téglából emelt félfák között. Ami Japánban a tori (kapu az élők és holtak világa között) az Kishegyesen a Kaszáló éjszakai átjárója – valóságból az álomba, élők közül az élettelen puhaságába. A vaksötétben az egyik tekintete a másikét keresi, de csak kezének motozásával tudja felmérni, hogy merre lehet.

– Most! Most nézz fel az égre.
– Ez gyönyörű!
– Én megmondtam!

És valóban, az két porszemnyi élőlény fölé lélegzetelállító képet fest az egyszerű világ biztos keze. A természet festékéből hint sallangmentes csodát az ég vásznára. Csillagok, galaxisok, műholdak és a tejút. Mindez olyan csendéletté gyúrva, melynek láttán a tudat eljuthat a fényévek bénító távolságaiba is. Pedig ez csak az éjszakai égbolt, de itt a kishegyesi Kaszáló monumentális kapuján túl, ahol szinte nincs is fényszennyezés, olyan világot épít, mely mélyen elveszett a gyermekkorban. Az apró csodák homálya újra élesedni látszik a két vándor szemének tükrében.

– Augusztusban, ha az idő is engedi és nem lesz felhős az ég, újra elhozlak ide.
– Miért pont akkor?
-A perseidák…. A csillaghullásra, újra eljövünk ide, és innen fúrjuk tekintetünket a csillagösvények végtelenjébe…

3 hozzászólás

Eszter 2011.07.31. - 18:20

De szép… és otthoni!

Árpád 2011.08.01. - 17:17

Bizony! Szeretve utált kis falum természeti adottságai mindenkit lenyűgöznek. Sok hely, ahol inni lehet 🙂 Meg csillagokat bámulni!

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolódó

%d bloggers like this: