Kezdőlap » Heroes Reborn: gondolatok a pilot után

Heroes Reborn: gondolatok a pilot után

írta Árpád
1 megtekintések

A Heroes Reborn egyenesági folytatása a lassan tíz éve indult és négy évadot megért 2006-os Heroes-nak, mely első évada igen sikeres volt. Olyan új és izgalmas hős koncepciót hozott be a köztudatba, mely merőben eltért az amerikai képregények alakjaitól. A sztori szerint átlagemberek, egymástól függetlenül ébrednek rá, hogy bizonyos képességek birtokába jutottak, azok minden nyűgével és bajával együtt. Nem elég, hogy szeretteikre vagy másokra is veszélyesek lehetnek, de még egy a képességekkel rendelkezők elfogására specializálódott szervezet ( fedőnevén a Primatech papírforgalmazó cég) is nyomukban van.

A Heroes bukása

A sorozat nagyon népszerű volt kezdetben, de ahogy felgombolyították a történet vezérszálát és ütős főgonosz nélkül maradt a széria (Sylar ugye végül átáll) lassan leült. Az üzleti környezet sem volt éppen babusgató akkortájt; 2007 végén tört ki az Egyesült Államokban az „Író sztrájk”. Az „Amerikai Írók Céhe” tiltakozásul megtagadta a munkát, nem adtak át több forgatókönyvet. A háttérben az állt, hogy a stúdiók tisztességtelen módon alul fizették  őket, ahhoz képest, hogy egy-egy történetből mekkora üzleti siker lett. Több sorozat maradt ekkortájt történet nélkül. A Heroes megroppanó népszerűségébe is ez verte be az utolsó koporsószöget. Végül a szokásos évad 12 része helyett egy 6 részes záróévaddal igyekeztek elvarrni a még megmaradt szálakat, nagy csalódást okozva a rajongóknak.

Heroes reborn: jó alapok

A héten jött ki az újragondolt koncepcióból hajrázott Heroes Reborn első két epizódja. Sokáig mentek a találgatások, hogy mely hősök térhetnek vissza a képernyőre, hisz kétséget kizáróan voltak ikonikus alakjai az eredeti sorozatnak, mint pl. Hiro Nakamura, Noah Bennet vagy éppen Sylar.
A Heroes Reborn történetének központi karaktere végül mindenki titkos ügynöke, a pompomlány apja, Noah Bennet lett. Személy szerint üdvözöltem ezt a tényt, hisz Noah volt a legösszetettebb karakter az első sorozat idején is: kettős életet él, üldözi a hősöket, törli a felesége és fia memóriáját és mindent elkövet a lánya megóvása érdekében.

A Heroes Reborn karakterei

Június 13.

Kiderül, hogy vannak képességekkel megáldott emberek (emlékszünk még Clair-maci ugrására a vidámparkban?), a társadalom pedig befogadó lett velük szemben. Bekerült a köztudatba az „evo” vagyis „evolved human” kifejezés. Noah Bennet egy evo szimpatizáns konferenciára érkezik Odesszába június 13-án, abban a reményben, hogy lányával is találkozhat. Az idilli állapotokat kétségtelenül egy evo által előidézett robbanás töri meg, mely a földel teszi egyelővé a helyet, bár Bennet túléli.
Június 13. lett végül az a pont, mikor bebizonyosodott, hogy az evo-k veszélyesek a többségi társadalomra, sőt felmerül, hogy az evo terroristák vezetője Mohinder Suresh. Amit pedig a Primatech befejezetlenül hagyott, egy másik ügynökség folytatja, ezúttal viszont nem befogni igyekeznek őket, hanem kiirtani. Az evok ellen harcoló ügynökpáros érzelmileg is vastagon érintett, június 13-án vesztették el szeretteiket a robbanásban.

A felvezető websorozatban (Heroes Reborn: Dark matters*) kiderül, hogy a törvények szerint az evo-knak regisztrálniuk kell magukat egy nyilvántartásba is. Továbbá az is bebizonyosodik, hogy az árnyékokat manipuláló lány a sötét anyagot is képes irányítani, mellyel bizony végzetes robbanások idézhetők elő.

*A Dark matters websorozat hat részben vezetett be a Heroes Reborn történetébe, illetve a június 13-ai események előzményeit tárgyalta Quentyn Frady és húga szemszögéből. A websorozat Magyarországról már nem érhető el. 

Heroes Reborn: a papírkereskedő visszatér

Évekkel később a robbanás után evo ellenes a közhangulat, Noah Bennet pedig, mint autókereskedő éli idilli életét feleségével (gyerekek sehol?). Látszólag maga mögött hagyta a múltat – ebbe persze a Haiti is besegített egy emléktörléssel. Egyik este viszont furcsa alakot lát szimatolni a háza körül, akiről kiderül, hogy nem más, mint a websorozatból megismert evo lány bátyja, Quentin. Miután a húga eltűnik a robbanásban, minden követ megmozgat, hogy megtalálja, a szálak pedig az emlékeit vesztett ügynökhöz vezetik. Együttes erővel indulnak felkutatni a veszélyekkel teli múltat, hogy megvédhessék a jövőt.

Visszatérők szereplők

Az eddigiek alapján a régi szereplőgárdából visszatér:
Noah Bennet (Jack Coleman),
Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy),
Hiro Nakamura (Masi Oka),
Matt Parkman (Greg Grunberg),
Angela Petrelli (Cristine Rose),
a Haiti (Jimmy Jeans-Louis),
Molly Walker (Francesca Eastwood).

Új szereplők

Az eddigiek alapján pedig az új hősök:
Tommy Clarke (Robbie Kay) – teleportálás,
Miko Otomo (Kiki Sukezane) – átlényegülés egy MMORPG játékkarakterré (? – még homályos az ereje).

Heroes Reborn summa a pilot alapján

Tim Kring író a Heroes Reborn esetében maradt a már bejáródott paneleknél, meglepetés nem igazán éri a nézőt. A főbb szereplők motivációi tisztán érthetőek, a behozott új karakterek pedig izgalmasak a maguk módján. A japán vonal most sem maradhat el, hisz az eredeti sorozat egyik legszerethetőbb karakterét, Hiro Nakamurát is Tokióból importálták, arról nem is beszélve, hogy történeti síkon is sokféleképp kapcsolódik a Hősök pl. Hiro családjához. Angela Petrelli visszatérése is üdvözletes, hisz az első generációs hősök közül ő az egyik leginformáltabb karakter. Noah, mint központi karakter remek döntés volt, szeretem ahogy a dolgokat intézi, ereje a határozottságában rejlik – na meg az ügynöki tapasztalataiban.

A Heroes Reborn a kezdeti pilot alapján érdekes próbálkozás, bár korántsem robbantott akkorát, mint az első sorozat. Eredetiség híján kérdéses, hogy mekkora rajongóbázisra tesz szert, igaz korai még pálcát törni felette. Személy szerint nagyon szeretem a koncepciót és kíváncsian várom a folytatást.