Kezdőlap » Flow-élmény

Flow-élmény

írta Árpád
21 megtekintések
background beach dark blue flow

Milyen tevékenységekbe tudsz beleveszni?

napi téma

Mikor tinédzser koromban firkálni kezdtem, akkor tapasztaltam először a fura érzést. Mintha az idő folyása megváltozna, ahogy gondolat ér gondolatot a fejemben, miközben kezeim versenyeznek velük, hogy elég gyorsan le tudják írni őket. Általában késő este történt, mikor a falu is elhalkult köröttem és nem zavart meg senki sem. Másnap reggel csak néztem a szöveget és valószerűtlennek tűnt, hogy azt én írtam, hogy összevissza énemnek köze van a rendezett gondolatokhoz.

Ez volt az első olyan tevékenység, ami közben rendszeresen beütött a flow-élmény. Mert, hogy ez a neve: áramlás. Egy magyar származású amerikai pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály írta le először.

A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.

Mérő László

Miután olvastam Csíkszentmihályi könyvét és még pár cikket is a témáról, nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy én is megtapasztalhatom ezt az élményt. Később az írás mellett más tevékenységek közben is megjelent. Légújabban munka, vagyis programozás közben is előjön, ami megmagyarázza, hogy miért is fontos nekem annyira, hogy olyan munkám legyen, amit szeretek és élvezettel el tudok merülni benne.

Mit szólsz?

Kapcsolódó