Kezdőlap » Excel szerelem

Excel szerelem

írta Árpád
2 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

 

Néhány hónapja lényeges változás következett be a munkakörömben és mezei szervezetfejlesztési mindenesből léphettem előrébb üzleti informatikusnak, ami olyan kb. mintha a gazdasági informatikust és a marketing analitikust keresztbe oltanánk. És valljuk be, erről az egészről az Excel szerelem tehet.

Nem voltam sosem nagy Excel fan, tudtam, hogy táblázatokat lehet benne készíteni meg vannak ezek az obskúrus függvények, amik leginkább a Mortal Kombat fatality kódjaihoz hasonlítottak – ha jó a sorrend, akkor összead, esetleg átlagot is számol.
Mikor még Szerbiában voltam boltos meg adminisztrátor elkezdtem összeütni Excel alapú adatbázisokat – semmi komolyra nem kell gondolni, inkább csak kockás füzet helyett használtam, igaz volt benne pár egyszerűbb képlet. Később már a szervezetfejlesztés területén egyre sűrűbben fordultak hozzám IT jellegű problémákkal a közvetlen munkatársak és sütkéreztem a dicséretekben, hogy minden biszbaszhoz értek, bár az Excel feladványok rendre megtörtek. Hát így kezdődött az érdeklődés, később pedig a szerelem az Excel meg köztem.
Először csak matematikai alapműveleteket csináltam, később jöhettek a feltételhez kötött műveletek és szűrések, meg a szép színes diagramok, melyekről az a téves elképzelés alakult ki, hogy az Excel elsődlegesen ezek legenerálására való. Ahogy fejlesztettem a készségeim úgy szaporodott a munkám is a táblázatkezelővel és végül már olyan kívánságokat is megfogalmaztak a munkatársaim, hogy rendes tudás híján fél napig túrtam a hálózatot utána.

A nagy internetes nyomozás közben botlottam bele a The Frankens Team-be (hivatalos oldaluk az E90E50 – rengeteg példafájllal), akik eszméletlen dolgokat csinálnak meg az Excel segítségével – diagramok, KPIk, grafikus kimutatások és egy nagy csokor isten tudja mi, amik mögött VBA kódok és makrók száguldoznak.
Később megtudtam, hogy a háromtagú csapatból az olasz Roberto MENSA (Igo-r) mellet a másik két tag magyar: Szabó Krisztina (mint IngaKris) és Madács Gábor Miklós (mint Dottor Frederick Frankenstein). Miközben sorra nyitottam meg munkáikat rádöbbentem, hogy az Excel jóval többre képes, mint hogy végtelen nyilvántartásokat tárolgasson szépen csendben. A dolgozóban tavaly év végén kisírtam magamnak egy haladó Excel képzést ahol elképzelhetetlen távlatokat nyitottak meg előttem. Főleg mikor kiderült, hogy a fejből ismert 4-5 képleten túl létezik még kb. 400 db gyakran használt függvény és még ennyi ritkábban alkalmazott is, arról nem is beszélve, hogy az Excel okos felépítésének köszönhetően remekül kombinálhatók. A képzés után eldöntöttem, hogy szakmai pályám egyik fontos iránya lesz az Excel szerelem.

Egy másik szálon – ugyancsak munka kapcsán – a nyakamba szakadt egy csomó régi Excel alapú adatbázis is, melyeket közös nevezőre kellett hoznom egy adatbázis kezelőben, úgyhogy nyitnom kellett az Access és úgy általánosságban az SQL nyelv felé is, de ami még fontosabb, hogy a logikus és folyamatszintű gondolkodás felé is, mely sosem volt erősségem. Én inkább a száz módon kipróbálom, mintsem egyszer rendesen végiggondolnám típus vagyok. Ebből mozdított ki az analitika és az adatbázis kezelés.

Hogy mekkora is az Excel szerelem? Hát nagyon nagy, sőt, ez inkább már analitika szerelem, hisz élvezem az általa támasztott kihívásokat. Sőt az a meggyőződésem, hogy a következő időszakban nagy lehetőségeket rejt magában az adatzsonglőrködés ismerete.

A szakterület neve egyébként a BI azaz a Business Intelligence, amely kb. üzleti ügyosztálynak (tükörfordításban), de magyarul inkább csak BI-ként, esetleg üzleti analitikaként, vagy gazdasági informatikaként hivatkozunk rájuk. Valójában ez egy nagyon széles terület. A BI szakértő klasszikusan az a szakma, amely kb. 10 éve még nem létezett, ahogy a UX dizájner sem feltétlenül a mai formájában – amikor már a HTML kódolás és általános analitika mellett jó szövegírói és pszichológiai kompetenciák is elvártak.
Visszatérve a BI szakértőre vagy menedzserre: feladata jellemzően a nagy mennyiségű, különböző forrásokból származó, gyakran piszkos, rendezetlen adathalmok tisztítása, összerendezése, majd ezeken olyan analitikák futtatása, melyek feltárják a nagyobb összefüggéseket is, sőt a várható következményeket, prediktív elemzéseket is készítenek – bár ez már az igazán advanced szint.

A számos szoftver és eszköz között az Excel azért is különleges, mert a 2013-as verziótól kezdve a Microsoft szakemberei érezhetően elindultak a BI analízisek támogatásának irányába. Két új, izgalmas kiegészítő is megjelent az Excelhez,mely a meglévő képességeket új dimenzióba helyezik. Az egyik egy univerzális adatbetöltő és tisztító, előformázó bővítmény, a PowerQuery. Lehetővé teszi gigantikus méretű adatbázisok (melyektől azért gyakran fejre állt az Excel) betöltését és elemzését. A másik pedig a PowerPivot (+mellé a PowerMap), mely a sima Kimutatások mellett támogatja az összegzett eredmények grafikus kimutatásainak interaktív módon történő létrehozását. A legdurvább eddig bizonyos statisztikák levetítése egy interaktív Magyarország térképre, megye szintű bontásban. Kicsit sci-finek is tűnt, hogy öt hat klikkből össze lehet hozni egy ilyet.

Végezetül egy fontos bejelentés. Mivel az Excel szerelem még javában dúl, meg hát most indulok egy jó kis SQL adatbázis kezelő képzésre is, ezért a jövőben írni fogok a témában egy-két hasznos posztot Excel funkciókról, függvényekről és képletekről.
Excelre fel!

0 hozzászólás

Eszter 2015.09.19. - 10:45

Jó ezt olvasni, én megőrülök az adminisztrációtól! 😀

Árpád 2015.09.21. - 05:26

A végeláthatatlan papírtologatástól ugyan nem kímél meg az Excel – nálunk is sok helyen egész folyamatokat kellene újragondolni és leszabályozni, de a többiben sokat segíthet egy jó táblázat meg pár függvény.:)

%d bloggers like this: