Kezdőlap » Első influenszereim: a tanáraim

Első influenszereim: a tanáraim

írta Árpád
9 megtekintések
üres osztályterem képe, bal oldali falon ablakokkal, amelyeken napfény süt be

Ki volt a legmeghatározóbb tanárod? Miért?

napi téma

Borzasztó nehéz kérdés, mert sok tanárom még a régi öregek közül került ki és ők nemcsak előadták az anyagot. Képviselték a tantárgyat, amit tanítottak.

A magyar nyelv és irodalom mellett hazaszeretet és nemzeti identitást. A sebesség képlete és a Bunsen fölött rotyogó kémcső mellett kíváncsiságot, kritikus gondolkodást, tudományos megközelítést. A papucsállatok és DNS mellett az élővilágra való rácsodálkozást és áhítatot. Alsóhangon meg tiszteletet és jómodort. Tanítottak.

A legnagyobb hatással talán az általános iskolai biológia tanárnőm volt rám. Karakán asszony, gyerekszemmel szigorúnak hatott, nem volt túl nyájas sosem. Elvárta a rendet és fegyelmet. Tulajdonképpen felnőttként kezelt bennünket.

Megvesztegethetetlen. Ez volt a legszimpatikusabb benne. Más tanárok elkövették azt a hibát, hogy a naplóban látható, más tantárgyakból szerzett érdemjegyek alapján bedobozolták a diákokat. Kit lehet majd versenyre küldeni, meg ki az, akitől nem kell sokat várni.

Itt egyenlő esélyekkel rúgtunk labdába és gonosz kárörömmel, sunyin figyeltem, ahogy az iskolai titkár lánya, vagy az eminens csodagyerek jóbarátom kap olyan jegyet, amit valóban érdemel egy olyan felelés után, amire éppen nem készült. Más oktatók, hogy ne veszélyeztessék a tanuló átlagát gyakran csak leültették a felelőt. Itt igazság volt és végre volt egy tantárgy, amiben kiemelkedő lehettem.

Sosem tudtam jól tanulni. Vagyis úgy nem, ahogy az iskola elvárta. Ha egy anyaghoz vagy tantárgyhoz nem volt meg bennem az érdeklődés, már repült is a könyv meg füzet a sarokba. De, ha megvolt a kíváncsiság bennem – és a biológia iránt nagyon is -, akkor szinte már az órán memorizálni tudtam sok mindent és a tanulás sem okozott kihívást.

Hát így alakult, hogy a biológia lett a kedvenc tantárgy, amiből, ha jól emlékszem végig négyes – ötösöm volt. A tanárnőm révén pedig végre előítélet nélkül voltam képes igazán tanulni.

Mit szólsz?

Kapcsolódó