A gondolat sebessége

írta Árpád
1 megtekintés
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

A gondolat sebessége egyesek szerint a leggyorsabb a világon. Báris ami az emberi elme számára a még felfogható tartományon belül mozog. A fény terjedésének gyorsaságát csak villódzásként érzékeljük, viszont a gondolat, az ötlet kialakulása, tudatosodása még a figyelmi határ egy keskeny sávján lavírozva megteremti az illúziót. Az illúziót, ami a sebesség érzékelésének tekintetében jön létre.

A kéz pedig sosem elég gyors… az elméhez viszonyítva sosem elég gyors. Ennek csapdájában vergődik az alkotó folyamatosan, aki képtelen követni az agy rejtekének elektromos viharaiban felvillanó száraz villámok ívét. Írás tekintetében hatványozottan érezzük eme probléma sajátosságát. A blog utóbbi csendje, némasága nem valami “burn out” szindróma eredménye, csupán a firkászt érő megannyi hatás feldolgozására és szavakba öntésére szánt idő szűkössége érződik. A billentyűzetet alig hagyja el az előző napi élményből felszabaduló első nagy kezdőbetű, máris ömlenek ránk az új ingerek. Formájuk a legkülönfélébb lehet: manifesztálódhat hangok, formák, illatok, színek formájában. Olyan, mint Visnu istennő megannyi arca, mely mindegyike más és más mégis egy – ugyanakkor felfoghatatlan a pluralitás. Ilyen a város szüntelen zakatolása is, mely leginkább egy fehér laphoz hasonlatos, mely élettelen flitterekkel van teleszórva, aztán pedig prizmát tartva fölé a rajta áttörő déli nap fényének foton áradata szivárványszínű csillogásként csorog  rá, melyből egy leginkább a kaleidoszkóp folytonosan változó képeként kaotikus, folyton magát módosító őrület jön létre. – Követhetetlen, felfoghatatlan.

A falu most újra. Csend és a fű, a fák smaragdzöldje viszont most egy hétig nyugalmat, ezzel együtt pedig lehetőséget ad a dolgok lepárlására, mégis sem a kéz, sem a toll sebessége nem elég gyors, hogy megfesse a gondolatok autósztrádájának pillanatnyi képeit…

Ez is érdekes lehet