Kezdőlap » A balkáni demokrácia ára 15 év távlatából

A balkáni demokrácia ára 15 év távlatából

írta Árpád
1 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Minél messzebb kerül a fordulópont, melyről nagyon más elképzeléseink voltak kezdetben, annál inkább érezhetjük úgy, becsaptak bennünket. Viszont az tény, hogy a balkáni demokrácia irreálisan sok vért kívánt, épp ezért dühítő, hogy Szerbia ma sem ott van, amerre annak idején saját polgárai irányt mutattak neki.

A Balkánt mindig is puskaporos hordóként tartották számon, melynek elég egy apró szikra, hogy felrobbanjon. Az akkori Jugoszlávia elnökének, Tito-nak 1980-ban bekövetkezett halála volt ez a szikra. Az azóta eltelt időben folyamatosak voltak a háborúk és igazi, emberi vérrel kellett megrajzolni a Balkán új határait. A belső civódások, területi viták, majd a népirtásba forduló srebrenicai események egy tőről fakadtak: a nemzeti vagy éppen vallási alapú gyűlöletről, melyet a tudatlanság táplált. Egész országok népeit vezették meg az akkori hatalmasok, vérszemet kapva a zsákmányszerzés dicsőségétől. Csak Srebrenicán 8700 bosnyák férfit és fiút mészároltak le hidegvérrel, ám a délszláv háború összességében 300 000 emberéletet követelt és több millióan voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.

1999-ben,mikor először zúgtak fel a szirénák, mikor a NATO megkezdte az agressziót reménykedtünk, hogy véget lehet vetni a jövőtlenségnek és lezárhatóvá válik a múlt. Három hónap intenzív légitámadás után kivonták a szerb csapatokat Koszovóból, a következő évben pedig a fiatal értelmiségiek csoportja, az Otpor (Ellenállás) a 2000. szeptemberi választások után megdöntötte a hatalmat és teret biztosított a demokráciának.

Az idő teltével egyre inkább elkurvult a “friss” politikai erő, mely még mindig a régi beidegződések rabja és ha nem fegyverekkel, akkor papíron sakkozva igyekszik megtartani a már saját függetlenségét kikiáltott Koszovót, választásról választásra haladva újra szélbe állítva a hajónk vitorláit a nemzeti gyűlöletkeltés felé.

Túl sok vért kívánt ez a demokrácia, mely nem ér semmit, hiábavaló, üres és keserű…

Tüzek gyúltak Ukrajnában a közelmúltban ezzel párhuzamosan a dél-szláv utódállamokban is megindult valami, amit “balkáni tavaszként” emlegetnek egyesek, hisz érintett mind Bosznia, Horvátország, Montenegró, Bulgária, Macedónia és lassan vélhetőleg Szerbia is.

Tüntetések kezdődtek Macedóniában is! (SerbiaInsajd)

0 hozzászólás

bikmakk 2014.03.01. - 18:57

Szia! Jó a blogod.
Üdv. Serbia Insajd

Árpád 2014.03.02. - 20:09

🙂 Nagyon szépen köszönöm! Rohadt megtisztelő ám, hogy ezt az egyik kedvenc blogom szerzője mondja! 🙂

Kapcsolódó

%d bloggers like this: