Kezdőlap » Könyvek. Könyvek? Könyvek!

Könyvek. Könyvek? Könyvek!

írta Árpád
1 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Mindig pironkodni kezdek, amikor megáll a futárszolgálat kocsija a munkahelyem előtt.Meg sem várva, hogy a futár behozza a csomagot, rontok ki az üzletből és veszem mát sürgetően a küldeményt, majd gyorsan a táskám mélyére tömöm azt. Ilyenkor mindig megvető pillantások keresztezik jókedvem: „na, mi van, tán már megint könyvet vettél, mennyit költöttél rá?”. Ilyenkor nem is értem, melyik tagmondat a fontosabb, de mások nézőpontjából bizonyosan a második kérdés a lényeg: mennyiért? Sokért, néha annyira sokért, hogy magam is megszégyenülök és verem a fejem a falba, hogy miért vagyok ekkora marha, miért költök ennyit papírra és betűkre? De ha egyszer ezek számomra történetek és kalandok, ha nem tudok úgy nézni rájuk, mint értéktelen vackokra.

Az utóbbi időben vissza kellett fognom magam ilyen téren (is), mivel gazdasági válság van, mindenhol. De nemrég újra megjelent a piros ruhás futár és átadta a következő fél évre elég anyagot, persze durva összegekért, melynek éppen máshol is lett volna helye, de ha egyszer a büdös életben szeretnék hivatásos íróvá válni, nem lesz elég a Kommunizmus rövid történetét olvasgatnom, amely irodalmi szempontból csupán savanyú káposzta présként állja meg a helyét a súlya okán.
Jegyzet magamnak: a következőkben inkább antikvárra vesszük a fazont, mert ott is lehet jó dolgokat találni, kb. negyed összegekért, bár a Westbook könyváruház továbbra is az egyetlen médium marad Vajdaságban, ahonnan rendelhetőek a közelmúlt magyar kiadásai. De az árak, hát köszönjük Emese!

Lássuk mit bótoltam!

Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Ezzel már régóta szemezgettem, de most végre birtoklom is és esélyes, hogy még ma belevetem magam, már csak a Coelho-s lélektan miatt is. Ajánló: A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan: barátok, szeretők, család, menőállás, barátságos klubok és jó kis partik – valami lét- fontosságú dolog azonban hiányzik az életéből. Ezért egy reggel úgy dönt: megöli magát. Bevesz egy maréknyi altatót, de nem egyszerre, hanem egyesével, hogy bármikor meggondolhassa magát, ha úgy alakul. Döntése beláthatatlan következményekhez vezet.

Egy idegklinikán tér magához, ahol orvosa közli vele: napjai vannak hátra csupán. Mire lehet elég ez a néhány nap? Veronika új barátokra talál, új vonásokat, úgy vágyakat fedez fel magában. Rájön, hogy a józanész és az őrület közti határvonal nem is olyan kristályosan éles, amilyennek eddig vélte. A gyűlölet, düh, szenvedély és szélsőséges szexualitás kiélése közben rádöbben: valójában létünk minden pillanata döntés élet és halál között. De mi várhat még arra, aki már minden döntést meghozott, a végső választást is beleértve?

José Saramago: Vakság

Minden a 2008-as, Julianne Moore főszereplésével készült, azonos című filmmel kezdődött, ami nálam benn van a top 10-ben filmek terén, tehát adott volt, hogy könyvben is megszerezzem. Saramago mára legismertebb regénye, amelytől libabőrös leszek, az első oldal után. Ajánló: Különös kór terjed a városban: először egy autóját vezető férfi veszti el látását, majd sorban mindenki, aki csak kapcsolatba kerül vele; az autó- tolvaj, aki hazaviszi, a szemorvos, aki megvizsgálja, a prostituált, aki véletlenül mellette ül a rendelőben. Az elharapódzó járványt, úgy látszik, nem lehet megállítani, hiába zárják szigorú katonai őrizet mellett egy ódon elmegyógyintézetbe az első vakokat, a rejtélyes fehér kór tovább szedi áldozatait.

A vesztegzár embertelen körülményei közé kényszerített férfiak és nők saját vakságuknak, az ismeretlen környezetnek, a hatóságok kapkodásának, de még inkább az egyre jobban elszabaduló indulatoknak, az éhségnek, a mocsoknak és a szexuális megaláztatásnak kiszolgáltatva lassan kivetkőznek emberi mivoltukból.

Az 1995-ben megjelent Vakság José Saramago egyik legmegrázóbb regénye: varázslatos erejű vízió arról, milyen mélyre süllyedhet az ember, ha egyszer csak szétoszlik körülötte a civilizáció, s nyers ösztönök veszik át az uralmat az életben.

Maggie Stiefvater: Shiver (borzongás)

Egy könyves blogon olvastam róla, ahol ifjúsági irodalmi kategóriába sorolták és habár a történetet tekintve nem kell egyedi sztorira számítani, mégis valahogy megtetszett. Aztán jól fejbe is vágott a csomag kibontása után a könyv köré font papírszalag, melyen ez állt: „Twilighter válogatott” – na, ezt jól benéztük Akira, gondoltam magamban, de egy esti olvasmánynak elmegy, remélem, kerüli az írónő a kliséket, bár a fülszöveg alapján ez kizárt, de azért hátha, csak kicsit egyedi lesz.

Ajánló: A hideg – Grace évek óta figyelte a házuk mögötti erdőben élő farkasokat. Egy sárga szemű farkas – az /ő/ farkasa – visszanéz rá. Nagyon ismerős, de nem tudja, miért. A forróság – Sam két életet élt. Farkasként néma társa a lánynak, akit szeret. Aztán egy rövid ideig minden évben emberként, aki nem meri megszólítani Gracet. Egészen mostanáig. A borzongás – Grace és Sam számára a szerelem mindig távoli volt. De amikor már kimondták, nem takargathatták tovább. Samnek küzdenie kell, hogy ember maradjon- és Grace harcol, hogy megtartsa az fiút – még ha ez a múlt sebeit, a jelen törékenységét és a képtelen jövőt jelenti is.

G.P. Taylor: Tersias

A Gyűrűk Urát túl rég olvastam már, és úgy döntöttem azért ne hiányozzon már a magánkönyvtáramból fantasy sem, így egy piaci kufárnál gyorsan lecsaptam a feltűnően jó állapotban lévő könyvre, teszem hozzá ismét kacagtatóösszegért. Ajánló: A XVIII. században járunk, London vészterhes időket él, és Magnus Malakiás a mágus valóságos kincsként őrzi legutóbbi befektetésének eredményét – Tersiast, a jövőbe látó vak fiúcskát. Ám amint szélesebb körben kitudódik Tersias képessége, előbukkannak az árnyékból másik is, akik ugyancsak szeretnék azt a maguk javára fordítani: Jónás, a tizenéves haramia és társa, Tara; Salamon, a tébolyodott fanatikus; és a titokzatos erőkkel rendelkező, kegyetlen Lord Malpas. Mindannyian Tersias tudása után sóvárognak – de vajon jó vagy gonosz szándék eszköze az fiú? Meg tud-e szabadulni valaha is a lelkét gyötrő sötét szellemtől? Félelmetes éjszakai üldözések, megtévesztés és hátborzongató mágia – sok egyéb mellett ezekkel is találkozhatunk az Árnyak prófétája és az Égbolt-sárkány című könyvek szerzőjének új művében.

Neil Gaiman: Törékeny holmik

Ha már fantasy, akkor illene egy jó kis kortárs szerzőt is olvasni, a Csillagpor és a Coraline után kézenfekvő volt már egy Gaiman mű beszerzése, habár ebben az esetben a Törékeny holmik novelláskötet mivolta még csak hab a tortán, mivel imádom a rövidebb történeteket csattanóval a végén.

Ajánló: A tizenkét hónapnak is múlatnia kell valahogy az időt, hát mesélnek egymásnak. Árnyék hiába utazik Skóciába, akit az istenek egyszer megtaláltak, azt nem hagyják békén. Ha betévedünk egy partira, ahol gyönyörű lányok vannak, azért kérdezzünk rá, honnét jöttek. Neil Gaiman a tőle várható virtuozitással, abszurd, humoros és morbid hangulatokat könnyedén váltva, ezúttal novellákban és versekben mutatja be azt a világot, amit csak ő lát a valóság látóterének szélén.

Mind-mind érdekes és élmény dús kalandokat ígérő művek, és remélhetőleg nem fogom megbánni egyik beszerzését sem, csak még a sorrendet kell eldöntenem, de van egy olyan érzésem, hogy nem lesz mérvadó, mivel majd adja magát, melyik könyv lesz a következő.

*magamat ismerve, még az is meglehet, hogy többet olvasok majd felváltva.

Akkor könyvekre fel! 🙂