Kezdőlap » 5 tipp és egy pár hasznos oldal tollforgatóknak!

5 tipp és egy pár hasznos oldal tollforgatóknak!

írta Árpád
1 megtekintések

Sokan kérdik, hogy működik, még fontosabb, hogyan csinálom, hogyan válhatnának ők maguk is jobbá? Mi történik akkor ha nincs miről írni, vagy ha van is nincs kedv, ihlet, kedélyállapot az alkotásra? Pár pontban összefoglalnám az elmúlt időszakban tanultakat alkotásról és fegyelemről:
Alkotófolyamataink oly sok fajták, mint maguk az alkotók, vagy az őket vezérlő ihlet. A bizonyosság: ihlet nélkül nincs létrejövő mű, nincs szavakba öntött lélekszobor. Patrónusom ezt tanácsolta: Írj minden nap! A lecke feladva, a megoldás mégis sokrétű. Következzen hát öt tipp és egy csokor link az önképzéshez!

1. Írj minden nap

Ha fejleszteni kívánod fizikumod, akkor edzened kell mindennap / az izmok csak így képesek fejlődni. Ugyanez az elv érvényes az alkotásra is. Napi rendszerességgel kell írni. Ha nem is lesz belőle publikálható alkotás, sőt ha értelmetlen ákombákomok születnek, akkor is. Ha még felkelni sincs kedved az üres laptól pedig hányingered van akkor is írni kell minden nap. Egyrészt gyakorlás és fejlődés, másrészt edzi a fegyelmet.

 2. Ötletdoboz

A mindennapi íráshoz szorosan kapcsolódik. Az így megszülető szentenciák legyen az akár egyetlen szó, vagy pársornyi szöveg – mindig nagyon tömény érzéseket és gondolatokat fejeznek ki. Ezeket a későbbiekben megéri majd újra elővenni és jól kidolgozni. Volt olyan posztom, amely egyetlen szó lejegyzésével indult, majd két héttel később csak bámultam a papírra vetett kifejezést és elemeztem, összekapcsoltam majd szétdolgoztam. Legyen mindig a közelben egy füzet, papírlap, amire le tudjuk jegyezni a hirtelen feltörő dolgokat, nagy hasznunkra lehet a későbbiekben.

 3. Olvasás

Olvass minden nap! Az olvasás segíti a kognitív funkciók karbantartását: új szavakat és kifejezéseket tanulsz általa és később szinte észrevétlen elkezded beépíteni az írásaidba. Itt is áll az Ötletdoboz tézis – tehát papírlap és nyugodtan jegyezzük ki a bennünket megfogó részeket.
Kiegészítés: mivel magyar nyelven alkotunk, ezért nem mindegy mit olvasunk. A más nyelvről fordított regények nagy hátránya a stílusbéli szegénység és a nyelv leegyszerűsítése. Érdemes magyar írók és költők alkotásait tanulmányozni, mivel ők gyakran játszanak a nyelvvel és hatásos mondatszerkezeteket hoznak létre, vagy új kifejezéseket építettek műveikbe – ezekből rengeteget lehet okulni. Első körben ajánlanám személyes kedvencemet Szabó Magdát, mivel páratlanul ügyesen kezeli a nyelvet és egy regénnyi szövegeinek olvasása alatt szinte nem is találkozunk két hasonló felépítésű mondattal. Ugyanígy ajánlhatóak a kortárs szépirodalmi szerzők is (akár bloggerek is!)

 4. Stílus

A fenti pontokból adódik a kialakuló stílus. Minden művészeti ágban ezért küzdenek az alkotók: saját, egyéni, jól megkülönböztethető hangot találni, stílust teremteni. Tipp: ha van kedvenc regényünk vagy szerzőnk próbáljuk ki az ő stílusát, hisz pont ezért kedvenc ugyebár, mert megérint az alkotó hangja. Ez nem másolás / koppintás, csupán az annyira szeretett szerkezeteket próbáljuk ki és a ránk jellemző részeit beépítjük saját stílusunkba. Az egész játék a bejövő hatásokkal és a kimenő hatáskeltéssel.
A saját stílus kialakítása sok kitartással és fegyelemmel érhető csak el és akad olyan is akinek nem sikerül, vagy több stílust követve alkot. Egyik sem zárja ki, hogy ezen a pályán haladjon tovább.

 5. Téma

Téma mindig van, ezt jól jegyezd meg! Lehet, hogy épp ott és akkor, mikor felmerül nem is érint meg igazán, de ez nem azt jelenti, hogy érdemtelen lenne elmerengeni rajta. Az ajtón a kilincs csupán eszköz, de ha jól belegondolsz rögtön el is jutsz az ötletig: milyen lehet egy kilincs élete. A lényeg a fantázia és a szerteágazó kíváncsiság. Ezeket a képességeket is fejleszteni lehet, míg legvégül egy porszem családi életéről is tudsz majd írni. Meglátni a lényegtelent, vagy a gigászit látható formába önteni… Ott van az orrod előtt, csak észre kell venned!

 /*/ Ez csupán öt egyszerű tipp, jó tanács a fejlődés érdekében. Kezdőlépések. Ha ezeket elsajátítod, akkor jön a neheze, a technika folytonos csiszolása, ami egy egész életen át tart. Ha alkotsz akkor alázatot is tudnod kell gyakorolni, ugyanígy kitartást, fegyelmet, önkritikát. A legvégső esetben arra is késznek kell lenned, hogy a szemétkosárba dobd az egészet és elölről kezd azt.

Kihagyhatatlan oldalak!

IRODALMI BONCASZTAL – a link alatt a tartalomjegyzék: itt rengeteg színvonalas segédletet találsz az írással kapcsolatban: tippek, trükkök, szabályok, tanácsok és úgy általában minden aminek köze van a papírhoz és tollhoz!

SZÖVEGLABOR PLUSZ – hasonlóan a fentihez sok hasznos tanáccsal lát el bennünket. Külön kiemelném a jobb oldalon található linkcsokrot: “Nagyon Okos és Hasznos Oldalak” – csemegézz kedvedre!

ÍRÓTANONCOK KISKÁTÉJA – a Szöveglabor csapatának PDF állományban letölthető segédlete, mely támpontot adhat az alapok elsajátításához! 🙂

PENNÁT A KÉZBE / IGENIS ÍROK HA ÍRNI AKAROK… – újabb hasznos oldal érdekes feladatokkal és megszívlelendő tanácsokkal!

EGY BEJEGYZÉS SZÜLETÉSE / ÍGY ÍROK ÉN – saját tapasztalat a bloggerkedésről

2 hozzászólás

Eszter 2012.01.22. - 20:31

No, ezeknek az oldalaknak még egyikéről sem hallottam, de be fogok nézni. A saját perspektívádat ismertem, mert imádok ilyesmiről olvasni!

Árpád 2012.01.22. - 22:00

🙂 Nekem először mindig túl száraz a techno szöveg, de mikor gyakorlatban próbálom alkalmazni, mindig meghálálja a rászánt időt!

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolódó

%d bloggers like this: