Zeitgeist Moving Forward – ez a korszellem

írta Árpád
0 megtekintés
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

A következő poszt főként a Zeitgeist Moving Forward film kapcsán született. Helyesbítek: a benne megfogalmazott gondolatok vertek gyökeret a tudatomban. Az első Zeitgeist film annak idején sokaknál verte ki a biztosítékot, mivel a három szakaszból álló dokumentumfilm (?)

Arról regélt, hogy a pénzügyi rendszerünk eleve hibás (surprised?) És a vallási ideológiák és intézmények működése, az azok alatt tátongó morális katakombák (papok által megrontott gyerekek satöbbi) ellehetetlenítik az egyén egészséges fejlődését és elferdítik világnézetét. A film zárásául pedig a Jacque Fresco híres építész víziójával zárulnak az erőforrás alapú társadalomról, ahol megszűnik a pénz és a tulajdon intézménye, mindenki egyenlő eséllyel indulva válik részesévé a technológiai társadalomnak, amely immáron nemcsak vadházasságban él bolygónkkal, a Földdel, hanem nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, a környezettel való tudatos szimbiózisra, hogy megmenthessük, ami még megmenthető a jövő generációi számára.

A következő Zeitgeist film az Addendum már tovább variálta és színesítette gondolatébresztő repertoárját és a sok negatív kritika hatására igyekezett egyre jobban az álltudományoskodás sivatagából kivonulni és törekedett a tényszerű megállapításokra. Kicsit visszavettek, de az üzenet továbbra is ugyanaz: Nyisd ki a szemed, nyisd meg az elméd és LÁSS! Miután pedig szembenéztél a valósággal, próbálj és merj változtatni!

Végezetül a már sokak által várt harmadik film következett 2011 februárjában, a Zeitgeist Moving Forward, amely megemésztése még mind a mai napig nem sikerült. Közel három órás játékidejével, az eddigi leghosszabb Zeitgeist film lett és talán a leginkább tudományosabban megalapozott is, az eddigiekkel ellentétben, amelyeken azért néhol tetten érhető egy kis pontatlanság, de mentségére szolgáljon a készítőknek, hogy összességében releváns adatokkal operáltak, arról nem is beszélve, hogy elérték céljukat: az emberek beszélnek róla, felfigyeltek rá és a The Zeitgeist Movement egyre több tagot számlál.

 

Nem szándékom a messzemenőkig elemezni a filmet, hisz ez egyrészről képtelenség, másrészről hiábavaló is lenne, mert nem rendelkezem a szükséges háttértudással, hogy minden a filmben kifejtett tézist alá tudjak támasztani, vagy meg tudjak cáfolni. Ehhez egyébként is látni kell! Viszont azt bizton állíthatom, hogy az eddigi legjobban összerakott – mindazonáltal az eddigi legnehezebben érthető és feldolgozható Zeitgeist filmmel van dolgunk.

Mint az eddigiek, ez is több alegységbe van szétszedve, amelyek habár szorosan kapcsolódnak a nagy egészhez, ön- magukban véve is érdekesek és elgondolkodtatóak. Míg az első rész a vallás területéről szemezgetett megcáfolni való tényeket, addig itt már az áltudományt és a tudományos stagnálást is bírálják. Véleményük szerint a tudományban pont az a csodálatos, hogy nem tud, kijelenti örök érvényűen semmit, mert a megismerés együtt fejlődik az emberiséggel, így képlékeny elegyet alkot a társadalommal. Bírálja a gyógyszeriparban is megjelenő korrupciót és kapzsiságot, a hatalmasságok befolyását, amely arra kényszeríti az ágazatot, hogy tudományos áttörések helyett kezelési megoldásokon dolgozzon. A rákot és hasonló betegségeket megfelelő kutatócsoportokkal, és megfelelő támogatással már rég gyógyíthatóvá kellet volna tenni, ehelyett sokkal több pénzt jelent az országoknak, ha csak tüneti kezelést ad a betegeknek – bármilyen betegségről is legyen szó.
Mondjuk idáig nem értettem mi is pontosan az a GDP, ám a film jól kifejti ezt a makro ökonómiában és a médiában is gyakran ismételgetett zsargont, méghozzá úgy kifordítva, hogy az ember minden hajszála égnek áll tőle.

A népjólét úgy függ a megtermelt javaktól, legyen szó exporttól, importról vagy bármiről. (hangsúlyozom, nem vagyok szakmabéli így nem releváns a nézőpontom, csak szubjektív véleményemet írom meg) ám a népjóléti mutató egyik fő mozgatórugója a GDP összegében nem más, mint az egészségügyből befolyt javak. Várjunk csak, ha ez a legfőbb mutató és ez jó magas, tapsikolunk, hogy milyen magas GDP-ről beszélhetünk, miközben azon kellene sírnunk, hogy pont ez mutatja a társadalom legnagyobb problémáját: az egészségügyi ellátásra szorulók (műtét, gyógyszer, többiek) száma túl magas, ami sok beteg embert feltételez. Akkor ez most gazdasági szempontból hiába jó az országnak, ha nekem, mint kényszerbetegnek, depressziósnak, rákosnak vagy bármely más betegségben szenvedőnek nem jó? Ugye, ugye?

A film ennél is tovább megy és rengeteg mai társadalmilag gennyes sebbe nyúl bele kesztyű nélkül, azért, hogy azt szétcincálja és megmutassa, hogy kiknek és miért állhat érdekében a jelenlegi rendszer fenntartása és hogy ez hosszú távon már nem sokáig tartható fenn.
A mű nagyszerű és megtekintése eleve javallott! Persze arra előre készüljön fel a néző, hogy bizonyos negatívumokkal kell számolnia, mint például a feliratos verzió csupán egy, másfél órára képes fenntartani az aktív érdeklődést. Negatívuma: túl sok adat, túl kevés idő alatt, az az túlontúl tömény, de mindképpen jelentős!

Vélemény:

Születtek már hasonló filmek, amelyek a jelenlegi helyzetet elemezték, akár társadalmi, gazdasági, vallási, vagy ökológiai szempontok alapján. Ezek összességében jól körbejárják azt, amit mi nyugodt szívvel világnak nevezünk. És amire rendszeres vállvonogatások között ‚széttárt karral csak annyit tudunk mondani: Ez van, nincs mit tenni! – és ebben rejlik az elnyomás igazi hatalma: elhitetik velünk, hogy nem tudunk tenni, pedig többen vagyunk, mint a bársonyszékeikben pöffeszkedők.

Pontszám: 7 / 10

Cím: Korszellem: Haladjunk tovább
Rendező: Peter Joseph
Forgatókönyvíró: Peter Joseph
Színész: Peter Joseph, Robert Sapolsky
Megjelenés: 2011.01.15.
Időtartam: 161 perc
Műfaj: Zene, Dráma,
MPAA-besorolás: Nem értékelt
Értékelés: 8,3
Hivatalos URL: http://www.zeitgeistmovingforward.com/

Ez is érdekes lehet