Kezdőlap » The Dead Zone / Holtsáv (1983)

The Dead Zone / Holtsáv (1983)

írta Árpád
711 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Egy tisztességes Stephen King filmet forgatni igazán nem könnyű. Nem is sikerülhet mindenkinek, ám David Cronenberg kanadai rendezőnek igenis összejött. A múlt század két igen nagy hatású filmje: a Videodrome és a Fly (Légy) között félúton rendezte meg a The Dead Zone (magyarul Holtsáv) című filmjét. Alapját King azonos című regénye képezte. Műfajilag leginkább a misztikus detektívtörténetek és a horror között jár félúton. A film erényeként leginkább nyugtalanító atmoszférát és az ideges tekintetű Cristopher Walken játékát emelném ki.

The Dead Zone története

Johnny Smith a kisvárosi tanító éppen barátnője kezét igyekszik megkérni, ám egyik éjszaka hazafele kocsijával belerohan egy felborult tartálykocsiba és baleset szenved. Mikor egy vidéki intézményben magához tér sokkolja a hír: több, mint öt évig volt kómában.Ez idő alatt ha a világ nem is, de a személyes kapcsolatai igen sokat változtak. Többek között hőn szeretett kedvese is elhagyta és hozzáment valaki máshoz, mi több gyermeke is van.

Johnny a lábadozása alatt tapasztalja először, hogy valamilyen új képességet szerzett az kómában töltött idő alatt. Ha megérint egy személyt vagy egy tárgyat, akkor bepillantást nyerhet annak múltjába és jövőjébe is. Ez a látnoki képesség kezdetben nyugtalanító hatással van a főszereplőre, sőt a kisvárosi közösség óvakodik is a furcsa férfitól. Édesanyja hirtelen halála és hazaköltözése után megkeresi Johnny-t a helyi hatóság vezetője. Arra kéri, hogy látnoki képességeit használva segítsen egy bűnügy feltárásában. Sokáig tépelődik, míg végül kötélnek áll. Az események ettől a ponttól kezdenek igazán felpörögni. Egy alkalommal Johnny olyan eseményt prognosztizál, mely nem csak egy ember , vagy közösség biztonságát fenyegeti, hanem az egész világét. Döntenie kell: megbízik a látomásában és megpróbálja meggátolni az istenkomplexussal megáldott őrült politikust (akit Martin Sheen alakít, roppant meggyőzően) világuralmi terveiben, vagy nem tesz semmit, reménykedve abba, hogy tévedett…

The Dead Zone atmoszférája

A The Dead Zone alaptörténetét King is a valóságból kölcsönözte. Főhősét, egy olyan emberről mintázta, aki hasonló képességek birtokába került, miután leesett egy létráról és beverte a fejét. A fantáziát igencsak megmozgató történet és King regénye kiváló példája a hétköznapinak vélt események vagy hírek kreatív történetbe ágyazásának. A belőle forgatott film pedig egyszerűen működik. A főszereplő, Chritophere Walken mimikája és arcberendezése alapból nyugtalanító, ám úgy, hogy ő a pozitív főhős, még érdekesebb képzettársításokat okoz. Leginkább az első látomás jelenet volt számomra meghatározó és félelmet keltő.
A történet és a film másrészről a 80-as évek elején egy celluloid réteg alatti üzenetet is hordozott. A fő mozgatórugó – az őrült politikus megállítása a világ romba döntésében – egy mélyen hidegháborús rettegést testesít meg. Azokban a baljóslatú időkben a lakosság (a kisember) pusztán a nagy hatalmak csatározásait követhette figyelemmel, de érdemben nem avatkozhatott be. Tulajdonképpen ezt az axiómát igyekszik feloldani a történet.

Cím: The Dead Zone
Rendező: David Cronenberg
Forgatókönyvíró: Jeffrey Boam, Stephen King
Színész: Christopher Walken, Martin Sheen
Megjelenés: 1983.10.21.
Időtartam: 103 perc
Műfaj: Horror, Thriller,
MPAA-besorolás: R
Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt0085407/?ref_=nv_sr_1

Kapcsolódó