Kezdőlap » Sorozat Ajánló: 13-as Raktár / Warehouse 13

Sorozat Ajánló: 13-as Raktár / Warehouse 13

írta Árpád
2 megtekintések

A titkosszolgálat jól képzett ügynökei az elnököt védik, míg bele nem botlanak egy különös esetbe mely során egy kiállított szobor megszállja a restaurátort, arra kényszerítve, hogy rátámadjon az elnökre. Az eset megoldása után, melyben hathatós szerepet vállalt egy ballonkabátos idegen, az ügynököket felkeresi egy titokzatos hölgy, bizonyos Mrs. Frederic (CCH Pounder). Befolyásos kapcsolatai révén kérdés nélkül a felügyelete alá helyezteti a Myka Berring-et (Joanne Kelly) és Pete Lattimer-t (Eddie McClintock), majd Dél-Dakotába küldi őket titkos megbízással. Így veszi kezdetét az NBC Sy-Fy egyik legkedveltebb sereghajtója, a 13-as Raktár.


A sorozat nagyszerűen ötvözi az X-akták, az Elveszett Ereklyék Fosztogatói és számos egyéb más méltán híres TV-széria sajátos atmoszféráját létrehozva egy könnyed, szórakoztató és humoros végterméket, mely egy percere sem veszi komolyan magát, hasonlóan a Csillagkapuhoz, melyben hiába lőtték el a „megmentjük a világot“ klisét minden részben, mégis működött és sikeres volt tíz éven keresztül.

A két ügynök, Pete és Myka feladata bizonyos „leletek“ begyűjtése, melyet a dél-dakotai 13-as Raktár hatalmas épületébe kell szállítaniuk, ahol bedobozolják és felcímkézik őket. Rájuk felügyel és segíti őket múltszázadi kütyüjeivel Artie (Saul Rubinek), a raktár gondnoka, aki előszeretettel hallgat el bizonyos dolgokat munkatársai elől. A leletek olyan tárgyak, melyek nagy történelmi személyiségek birtokában álltak és valamilyen módon különös képességekre tettek szert, melyek gyakran veszélybe sodorhatják a világot, főleg ha nem a megfelelő kezekben kötnek ki. Pl. Edgar Alan Poe tolla, mely nyomán megtörténik az amit leírnak vele. A leletek erejét begyűjtésük után „semlegesítő oldattal“ (lila trutyi) gyengítik le, majd felkerülnek a polcok véget nem érő sorára. A raktárról annyit érdemes tudni, hogy sorrendben, mint a neve is mutatja, a történelem folyamán ez a tizenharmadik. Az elsőt például Nagy Sándor alapította, a tizenkettes pedig Angliában volt. A Raktár mindig az aktuális legerősebb hatalomba költözik, hogy megvédhessék a leleteket. A történet előrehaladtával a csapat tagja lesz az ifjú számítógép zseni, Claudia Donovan (Allison Scagliotti) (aki olyan érdekes artikulál) aki Artie segédjeként nyomoz a leletek után, segíti az ügynököket illetve random bajba keveredik a raktáron kívül és belül egyaránt.

A sorozat hangévtele humoros minden szempontból. A két ügynök közötti kapcsolatot a személyes vonzalmon felül a folyamatos civakodás és gyerekes versengés jellemzi. Mindezt megfejelve a páros személyes képességeivel. Pete előérzetei és Myka megfigyelőképessége kiváló és sikeres kombináció. A történet első pár részét szemlélve érezhető hogy a színészek nem igazán tudják megformálni a karaktereket, de az első évad felén túl már csípőből hozzák az elvárhatót: humort és kalandot sok emlékezetes pillanattal. A siker kulcsa ezen felül pedig az érdekfeszítő történetszál, mely szépen bontja ki a fő dilemmát, évadról évadra. A titokzatosság végig befigyel, ahogy az instant történelemórák is egy-egy lelet kapcsán, mindezek mellett lassan körvonalazódni látszik a Raktárt felügyelő Régenseknek nevezett csoport szándéka és az időről időre felbukkanó rosszfiúk (és jányok) motivációi is.
Mindezek után ejtsünk néhány szót a technikáról. A zene átlagos, nem igazán hagy túl nagy nyomot, ahogy a látvány sem. A TV-sorozatoktól elvárahtó CGI hatást hozza, mely esetenként triviális és élvezet romboló, viszont tekintettel a „komolyságra“ elnézzük eme kis szépséghibát.
Kinek ajánljuk:
Mindazoknak akik nem várnak túl komoly történetet és kivitelezést, inkább egy olyan sorozatra vágynak, amely vicces, szórakoztató és könnyed. Erre mind alkalmas a 13-as Raktár.
*Ó, és mégvalami: csak eredeti szinkronnal tessék nézni, a magyar valami borzalom lett. A vesszőparipám pedig továbbra is az, hogy az akcentus nem szinkronizálható: Mrs. Frederic feketés beszéde, vagy Claudia furcsa (mégis mulattató) kiejtése, nem is beszélve egy a későbbiekben felbukkanó angol származású karakterről…. 🙂

Kapcsolódó