Kezdőlap » What happened to Monday / Hét nővér (2017)

What happened to Monday / Hét nővér (2017)

írta Árpád
891 megtekintések

A Hét nővér a Netflix forgalmazásában készült, kellemesen összerakott, de itt-ott fókuszt vesztő akció sci-fi. A film alapjául szolgáló forgatókönyvet 2010-ben írta Max Botkin és abban az időben felkerült a legjobb, “még nem filmesített” ötletek listájára. Akkor még hét fivérrel. Az erős női karakterekért epedő nézőközönség elvárásait kielégítve és a modern idők szavára hallgatva Tommy Wirkola rendező már nővérekben gondolkodik. Igen, ő az a norvég/holland Wirkola, akinek a Boszorkányvadászokat (Hansel és Gretel), sőt mi több a náci zombis Dead Snow-t is köszönhetjük(?).

Hét nővér története

A film bevezető képsoraiból kiderül, hogy a jövő korántsem alakul fényesen az emberi faj számára. A túlnépesedés, a környező élővilágban okozott kár és a túlnépesedés levét isszuk. Az élelmiszerválságot csak új, ellenállóbb növény és állatfajok fejlesztésével lehet kezelni, ám a genetikailag módosított táplálék visszaüt alkotóira. Egyre több az ikerszülés, ami ismét drámai módon megdobja bolygónk populációját. Utolsó lehetőségként Nicolette Cayman (Glen Close) ügyosztálya bevezeti az egy gyerek / család programot. A fennmaradó testvéreket pedig hibernálják, amíg a bolygó lakossága nem csökken a fenntartható szintre. A terv működni látszik.

Látvány és zene

Sajnos a Hét nővér betétdalai kb. annyira jellegtelenek, mint Páncélba zárt szellem esetében. Pedig micsoda ziccert hagy ki ezzel Christian Wibe, aki Wirkolával már több ízben dolgozott együtt. A akciójelenek tucatzenéket kaptak, de nagyon észre sem vesszük őket, hisz olyan, mintha már hallottuk volna.  A drámai részek klasszikus szomorú vonósokat kaptak. – Ugyanitt valaki mondja már meg valaki nekem, hogy miért nyomják minden sci-fi alá mostanában ezt a szintetizátorozást? Rókabőr.

Világépítés, atmoszféra

A túlzsúfolt, lepukkant utcákkal, házakkal és az ennek kontrasztot adó steril üzleti negyed hangulatosan idézi meg a rideg jövőt. A technológiai jövőkép ugyan kicsit zavaros: a kilencvenes évekből ott ragadt mikrohullámú sütő és a karpántba épített mobiltelefon nem sejtetnek hatalmas technológiai ugrásokat.

Színészi játék

Dafoe és Close magabiztosan hozzák mellékszerepeiket, de Noomi Rapace csillog csak igazán, méghozzá egyszerre hét szerepben. Nagyon érdekes koncepció és maximálisan helytáll. Habár Wirkoláék először sablonosra írták a hét nővér különböző személyiségét: cserfes lány, nerd, boxoló, stb. utána sokat mélyültek hála Rapace játékának. Sziporkázó!

Cím: What happened to Monday
Rendező: Tommy Wirkola
Forgatókönyvíró: Max Botkin, Kerry Williamson
Színész: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe
Megjelenés: 2017.11.23.
Időtartam: 123 perc
Műfaj: Akció, Kaland, Sci-Fi
MPAA-besorolás: TV-MA
Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt1536537

 

Kapcsolódó