Kezdőlap » Final Destination 2. / Végső Állomás 2. (2003)

Final Destination 2. / Végső Állomás 2. (2003)

írta Árpád
0 megtekintések

A megjelenés évében volt szerencsém ehhez a kivételesen jól sikerült folytatáshoz. A Final Destination 2 egy nagyon béna sequel is lehetne, ehhez képest a Végső Állomás franchise talán legjobb darabjává avanzsálódott. Két okból kifolyólag: az ötletes halálesetek és a partvonalra szánt Ali Larter karaktere miatt. Az első részt csak évekkel később láttam. Azt a megmosolyogni való vizuális effektusok tették komolytalanná , míg a folytatások a már-már paródia szerű balesetekkel váltak hiteltelenné.

A Final Destination 2 története

A legsuttyóbb tinihorror klisével indít: a friss jogsis buta főhősnő (nektek csak Kim) és béna társasága hétvégi bulikázásra indul apucitól kölcsönkért kocsival. Mikor kihajtanak az autópályára nyugtalanító előjelekre figyel fel főhősnőnk. Aztán megjelenik mindenki rémálma: a farönköket szállító tréler és indul a tömegkarambol, ami legváltozatosabb módon nyír ki mindenkit. A film első, igazán burtál jelenete 10 perccel a kezdés után győzi meg az egyszeri nézőt, hogy később menjen ki a maradék kóláért. Persze mindez csak látomás, tehát az első részből ismert fordulattal a lány megakadályozza, hogy meghaljanak. Erre ugye a Halál majd jól bepöccen és nekikezd komótosan elvarrni a szálakat: egy tűzlétra ide, egy üvegtábla oda és már meg is van a baj. Kim közben hadovál össze-vissza, végül az első haláleseteknél már hinni kezdenek neki a túlélők,  így összeállnak, hátha együtt okosabbak lesznek. Szóval Kim tudja milyen a jó szex… izé, hogyan kell túlélni a halált, vagy nem fél megkérdezni. Ezért újdonsült rendőrbarátjával felkeresi az elmegyógyintézetben rostokló Clear Rivers-t, aki némi unszolás után elvállalja a tökös főhősnő szerepét, ha már Kim ennyire retardált. És tényleg, ahogy Clear megjelenik a vásznon érezzük, hogy van súlya a történetnek. A karakter kicsit összetettebb, mint a vágóra szánt többi mellékkarakter esetében. Dimenziót és némi mélységet kölcsönöz neki a morális tépelődés, hisz az első részben ő is megpróbált szembe szegülni az elkerülhetetlennel.

*Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az összes jelentben Kim vezeti a kocsit, még mikor „gyorsan” kell odaérni is valahova. Pedig friss jogsis a jány, az anyósülésen meg a tapasztalt járőr – nyomozó tátog, mint a hal…
** Ja és a bónusz kameó: a kreamtórium boncmeseterét nem más alakítja, mint Tony Todd, vagyis a 92-es Kampókéz címszereplője! Kicsi a világ.

Mitől jó a Final Destination 2?

Hát a meglepő kreativitástól, amivel a készítők ritkítják a népet! A Halál ugyanis nem jelenik meg soha – ettől is olyan ijesztő. Teljesen életszagú „véletlenek” képében teremt életveszélyes helyzeteket, amik legtöbbször brutális, már-már gore szintű halálesetekbe torkollanak. A lift általi lefejezéstől az autó légzsákjával való felnyársalásig van itt minden, mi szem szájnak ingere. Mikor először láttam köpni nyelni nem tudtam. Nem a félelem miatt. Hanem a hozsannázástól, hogy végre egy kreativitását nem szégyenlő film, mely betegesen perverz módon hoz némi újdonságot tini horrorok Sikolytól megfáradt világába.

Summa

A Final Destination 2 érdeme abban áll, hogy merészen nyúlt a műfajhoz és habár az első részben már lefektették az alapokat, de minőségében azt inkább nevezzük tanulókörnek. A második Végső Állomás kiforrott verzió, változatos karakterek változatos haláleseteivel. Az alaptörténet végét lezáró esemény egyébként iszonyat klisé… lenne, ha nem jönne utána a kerti party jelenet. Igen, a film még egyszer utoljára lekever egy jó nagy taslit a nézőnek, aki a fotelből felugorva ideges heherészés és „aztakurva” felkiáltás között tobzódik. Egy biztos: ezek után gyanakvóan nézel minden „véletlenül” leesett szögre, elgurult gémkapocsra és elakadt fénymásolóra…

Pontszám: 8/10

Cím: Final Destination 2
 Rendező: David R. Ellis
 Forgatókönyvíró: J. Mackye Gruber,
 Színész: Ali Larter, Tony Todd, Thomas Burke
 Megjelenés: 2003.01.31.
 Időtartam: 90 perc
 Műfaj: Gore, Horror, Thriller
 MPAA-besorolás: R
 Értékelés: 6,2
 Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt0309593

Kapcsolódó