Kezdőlap » Corpse Bride / A halott menyasszony (2005)

Corpse Bride / A halott menyasszony (2005)

írta Árpád
0 megtekintések

A Corpse Bride Tim Burton rendező számára sima ujjgyakorlatnak is betudható. A 2005-ös stop-motion animáció eredménytelenül próbál meg túltenni a Nightmare Before Christmas (Karácsonyi Lidércnyomás) kitartó sikerén. Valójában Burton-féle porfóliót láthatunk. A főszereplő karaktere kísértetiesen hasonlít a korai Vincent címszereplőjére. A szürkéskék világ és lencsék keltette atmoszféra a Sleepy Hollow-ból lehet ismerős. Johnny Depp nélkül pedig nincs Burton film, tehát ő is tiszteletét teszi. Ettől függetlenül aranyosan morbid alkotás a Halott Menyasszony.

A Corpse Bride története

Adott a gótikus stop-motion kisváros ahol az újgazdag halkereskedő család és a titokban koldusszegény nemesi família készül összeboronálni sarjaikat. A halkereskedők fia, az ifjú Victor roppant bizonytalan teremtés – lám ez is lesz a veszte. Idegességében esküvője főpróbáján még a szövegét is elfelejti, bánja is ezt az időközben szerelemre lobbanó ara, azaz Victoria. Küszöb alatt megérkezik valahonnan a fő gonosz – Barkis – is és lábatlankodik erre-arra a rossz. A pap, hogy észre térítse a násznépet, kiköti, hogy míg a fiú nem tudja kívülről a szöveget, addig szertartással kapcsolatos kötelességének ő sem tesz eleget. Victor éjszakának idején az erdőben bandukolva a fogadalmát biflázza , gyűrűjét gyakorlásképp felhúzza egy bokor ágára . Ám a faág valójában egy csontos gyűrűsujj volt, fejfája a hulla arának, vagyis Victor Halott Menyasszonyának! *Miért rímelek? Emily, az elkékült, molyrágta szépség feléled és követeli a férjét. Ha ez nem lenne elég, Victoria családját megkörnyékezi Lord Barkis. Híre megy, hogy a lány kelekótya jövendőbelijét egy másik nővel látták az erdőben. Barkis ezért felkínálja, hogy szívesen elveszi ő a lányt – a remélt, busás hozományért cserébe. A történet másik felén pedig Victor küzd a halottak világában a nem kívánt frigy ellen és csellel visszatér az élők közé…

Summa

Nem sokat lehetett elmondani a panelekből felépített történetről. Sablonos, már az elején ismerjük a végét. A Corpse Bride élvezeti faktora a megvalósításban keresendő. A stop-motion és a báb technika mind a mai napig roppant groteszk. Az karakterek kinézetének eltúlzása a Corpse Bride esetében már zavaróan szembetűnő: két méteres állak és térdig érő emberek, gyermekfej nagyságú szemgolyókkal. Mégis működik a Tim Burton varázs, annyi előzményen túl, mint amilyen az Ollókezű Edward, vagy éppen a Beetlejuice.

Szódával elmegy.

Pontszám: 6/10

 Cím: Corpse Bride
 Rendező: Tim Burton, Mike Johnson
 Forgatókönyvíró: Tim Burton, Carlos Grangel
 Színész: Johny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson
 Megjelenés: 2005.10.17.
 Időtartam: 77 perc
 Műfaj: Animáció, Musical, Fantasy
 MPAA-besorolás: PG
 Értékelés: 7,4
 Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt0121164/

Kapcsolódó