Kezdőlap » Anilogue 2015 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – Idén ezeket feltétlen nézd meg!

Anilogue 2015 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – Idén ezeket feltétlen nézd meg!

írta Árpád
1 megtekintések

Ilyenkor november tájékán a hazai, animációs filmrajongók felélénkülnek, hisz idén már 13. éve, hogy megrendezésre kerül az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál! Az animációs gathering legnagyobb erénye, hogy a világ számos tájáról hoz el több olyan művet, melyet egyébként soha nem láthatnánk moziban. Így juthatott el hozzánk is 2012-ben a japán Mamoru Hosoda fantasztikus remekműve, a Farkasgyermekek. Aztán 2013-ban volt szerencsénk ugyancsak moziban látni Makoto Shinkai remekbe szabott romantikus animéjét a Szavak kertjét. Abban az évben a nyitófilm Ari Folman  rendezésében a Futurológiai Kongresszus volt, mely ugyancsak zajos sikert aratott. A fesztivál Facebook falát követve pl. kiderül, hogy idén több mint ezer animációs rövidfilmet neveztek a programra, amely igazi rekordnak számít, ezzel is jelezve, hogy az Anilogue egyre szélesebb körben ismert és elismert filmfesztivál. Na, de lássuk, hogy idén mire éri meg elmenni, de nagyon.

Bakemono no ko / A fiú és a fenevad (2015)

Sztori: A történet a modern kori Tokióban veszi kezdetét, ahol a fiatal Kyuuta váratlanul belebotlik egy medveszerű fenevadba, Kumatetsuba és átkerül vele egy alternatív világba, ahol a tanítványává szegődik. A trailer alapján egy gyönyörű barátságról és  egy felnövés, férfivé érés történetről lesz szó megspékelve egy csomó meseszerű, mitikus lénnyel, kihívásokkal és harcokkal; na meg a világ (+ a lány) megmentésével. Ha csak fele olyan jó, mint a Farkasgyermekek, akkor is megéri rá elmenni. Mamoru Hosoda egyébként az új japán animációs vonal – a Ghibli éra utáni – egyik jeles képviselője az ugyancsak zseniális Makoto Shinkai mellett.
Rendező: Mamoru Hosoda
Hol és mikor:

  • November 27. (péntek); 19:00; Puskin
  • November 29. (vasárnap); 19:00; Uránia

 

Kahlil Gibran’s The Prophet / A Próféta

Sztori: Egy kitalált szigeten raboskodik a költő Musztafa, akit éppen írásai miatt börtönöznek be, mert felkelést szít velük. Ekkor ismerkedik össze a fiatal Almitrával, aki később követni kezdi. Sok bölcsességre számíthatunk a trailer alapján. /Halíl Dzsibrán, libanoni származású költő (1883-1931) legismertebb irodalmi művének, a Prófétának animációs változata, melyet a kiváló animációs minőségen túl még a szinkronhangok tesznek zseniálissá, ugyanis többek között Liam Neeson és Salma Hayek kölcsönözték hangjukat a karaktereknek. A film attól is különleges, hogy több animációs technikát is láthatunk majd benne, mivel a történet több szegmensre tagolódik.
Rendező: Roger Allers
Hol és mikor:

  • November 25. (szerda); 19:00; Uránia
  • November 28. (szombat); 17:00; Uránia

Sarusuberi: Miss Hokusai / Hokusai kisasszony (2015)

Sztori: A történet az 1800-as évek Tokiójában (akkori Edo) veszi kezdetét, ahol a kor egyik leghíresebb művésze az élete delén lévő Tetsuzo tengeti napjait szókimondó, még kiházasítatlan lányával. A 23 éves O-Ei megörökli apja tehetségét, sőt talán kicsivel többet is a kelleténél, hisz az annyira erős és nagy hatású hogy gyakran bajba is sodorja őket. / A történelemben később Tetsuzo-t leginkább Katsushika Hokusai néven ismerjük és nagy hatással volt az európai képzőművészetre és olyan alkotókat ihletett meg, mint Monet, Renoir, Klimt vagy éppen Van-Gogh. Egyik legismertebb műve a Kanagava nagy hulláma.
Rendező: Keiichi Hara
Hol és mikor:

  • November 27. (péntek); 21:00; Uránia
  • November 29. (vasárnap); 21:00; Uránia

Omoide no Marnie/ Marnie emlékei (2015)

Sztori: Egy fiatal, érzékeny lány története ez, akit asztmája miatt vidékre, egy tengerparti városkába küldenek a szülei a nyári szünidőre. Anna egy elhagyatott kúria megszállottja lesz, vagyis inkább az ott lakó lányé, Marnié – aki lehetséges, hogy nem is valóságos személy. /A Ghibli Stúdió utolsó filmjeként is tekinthetünk rá, hisz a Kaguya hercegnő után került forgalomba.  A trailer alapján klasszikus Ghibli minőségre és érdekes történetre számíthatunk, melyet egyébként Joan G. Robinson regényéből adaptáltak animációra.
Rendező: Hiromasa Yonebayashi
Hol és mikor:

  • November 25. (szerda); 21:00; Uránia
  • November 29. (vasárnap); 17:00; Uránia

A fesztivál hivatalos weboldala (és a több megtekinthető animáció listája):

0 hozzászólás

rien 2015.11.12. - 20:39

Ígéretes, mi több, nagyon-nagyon ígéretes. 🙂 A “Prófétát” már korábban is kipécéztem magamnak.

Árpád 2015.11.12. - 21:30

Nagyon jó szettnek ígérkezik az idei felhozatal. Az Uránia weboldalán még nincsenek ott a filmet, hogy lehessen jegyeket venni, minden nap csekkolom, mert pl. A fiú és a fenevadra kb. 6 jegyet kell vennem, mert jönnek velem az íjász kollégák is 😀
A Próféta tényleg jónak néz ki, mondjuk az itt látható filmekre mindre elmegyek, legyen már jövő hét!

rien 2015.11.13. - 07:38

Többet kell addig aludni, jövő hét utáni héten lesz a Fesztivál. 😉

Árpád 2015.11.15. - 00:25

Ó, valóban 🙁 De azért van haladás, mert ma kb. 10000 forintnyi mozijegyet vettem meg a fesztiválra. Az íjász pajtik is jönnek a Bakemono no ko -ra, oda vettem öt jegyet a közepére (hell yeah!), a többire meg egyedül mászkálok el, mert csak egyedül vagyok már ennyire perverz szinten animáció rajongó a társaságban. 🙂

Te melyikre mégy, van már terv?

rien 2015.11.15. - 12:17

A Hokusai kisasszonyt és A Prófétát szeretném megnézni, egyenlőre csak eddig jutottam még el gondolati szinten. Most már én is utána nézek a jegyeknek és megálmodom melyik nap megyek, ha tényleg megyek.

%d bloggers like this: