Kezdőlap » Megszűnik az Animax!

Megszűnik az Animax!

írta Árpád
16 megtekintések

Animax kiherélve. Pipa! A napokban érkezett a hír: a Sony tulajdonában álló magyar csatorna beadja a derekát és jobb létre szenderül. Helyét a Chello Central Europe veszi át, vélhetőleg február elsejei kezdéssel. Internet szerte szipogni kezdtek a rajongók, volt aki a jajveszékelésig ment, pedig alternatíva van elég, sőt. Én csak elégedetten hátradőltem. Miért? Roppant egyszerű: a csatorna elkurvult és kinyírta a potenciális rajongói táborát is… De kezdjük az elején!

A+ (2004-2006)

2004-ben indult az A+ csatorna, részmunkaidőben a Minimax adászárása után és kb. éjfélig kizárólag anime sorozatokat vetített. Akkoriban ez egy hiánypótló dobás volt a magyar televíziózás szempontjából, bár annak előtte is rengeteg japán animét vetítettek a különböző csatornákon (RTL-Klub, TV2, stb.), de ez volt az első tematikus anime blokk, amely a hangsúlyt a műsortartalomban a japán animékre helyezte. Az őssorozatok közül átvette a nagy klasszikusokat: Inuyasha, Slayers, Cowboy Bebop, Trigun. Később hozott új szereplőket is (hála az égnek eredeti szinkronnal és felirattal): Read Or Die: Betűk bűvöletében, Android Kikaider, Hakaima Sadamitsu, Spiral, stb. Működésének pusztán két éve alatt sokat tett az anime kultúra formálódásáért és a magyar otaku szcéna illetőleg szubkultúra kialakulásáért – ezzel nyitva meg az utat az egyéb Japánnal kapcsolatos kulturális vagy éppen sporttevékenységek előtt. Lám itt van az eredeti intró (nosztalgia mód: ON)

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=REl7VkuZXi8]

Animax (2006-2014)

[polldaddy poll=7619578 align=”right”]

2006-ban a Sony felvásárolta a sugárzási jogokat és az A+ helyét átvette a szépreményű Animax, amely nem többel kecsegtetett, minthogy „Japán már itt van”. Rengeteg remek sorozatot és mozifilmet hozott el, sőt mi több a legtöbbjét szinkronnal! Persze az más kérdés, hogy az önelégültség tetőfoka ez a „magyar szinkronnemzet” hozzáállás, ami talán helytálló is lehetne, az általános vélekedéssel szemben, de különösen a japán animékre igaz, hogy semmi szükség a szinkronizálásra. Gondoljunk csak bele, a japánoknak van rakugo duma műfajuk, míg a magyaroknál ez bizony kiesik. Volt is botrány mikor a 10-es évek etalonjának számító Death Note megkapta a maga szinkronját, ami tegyük hozzá az eredeti mellett borzalmas, ugyanúgy, mint ahogy a Blood+ esetében is. Később javult a minőség, és pl. a Ghost in the Shell: Stand Alone Complex és a Second GIG esetében roppant élvezetesre sikerültek a szinkronok DE attól még japánul sokkal jobb. Az Animax működése során egyébként lőtt jó pár öngólt, pl. kiherélte a saját fórumát, így fosztva meg a TV-nézőket a feedback és diskurzus lehetőségétől. Aztán szépen lassan elkezdte felhígítani magát és a „másik énem” szerves részét kezdte képezni a Legyőzhetetlen Banzuke japán reailty show tét nélkülisége, mellette pedig valami hasonszőrű amerikai folk, amelyben párok versenyeztek egymással, hogy ki ér oda hamarabb a térkép egy adott pontjára, szerte a földgolyón. Én ekkor adtam fel és tértem át véglegesen a letöltésekre és lettem a veteránnak számító AnimeAddicts magyar animeoldal elkötelezett híve. Friss szezonos animék, jó minőségben, felirattal, sallangok nélkül… Úgy ahogy én szeretem. Hopp, itt egy Animax intró (normális, magyart nem is találni a neten, míg A+ost simán – gondolom ez is jelent valamit rajongói szempontból):

Nyugodjon békében!

Annyira nem tud fájni az Animax megszűnése, hogy magam dobnám rá az első marék földet, de gondolom ezzel van így más is. Ami biztos: japán animére kihegyezett tematikus csatorna, illetve műsorblokk nélkül marad a döglődő magyar (és globális) TV-s médium. Az érkező Chello-ról egyelőre nincs semmi biztos, viszont ha lehet hinni a pletykáknak, akkor eszük ágában sem lesz  japán cuccokat nyomatni. Habár van egy érdekes facebook csoport, a C8, amelyet állítólag a csatorna a magyar munkatársai működtetnek – ám a kommunikációs stílust tekintve rezeg a léc és olybá tűnhet, hogy fake az egész.No, ők nem kevesebbet ígérnek, mint hogy lesz bizony anime az új adón, miazhogy!  UPDATE: Beteljesült a balsejtelem, a C8 „rajongói oldala” hamis volt (valakik unatkoztak).

Míg ez kiderül (vagy beborul) marad a letöltés varázsa és az online nézelődés.

Aki kétségbeesett, az most szívjon el egy cigit, nyugodjon meg és reggeljen az AnimeAddicts-re (ha még eddig nem tette volna meg) és válogasson a több száz magyar feliratos, jó minőségű anime között!

Forrás hír: Megszűnik az Animax! (Origo.hu)

Egy gyönyörű és hosszú okfejtés arról, hogy az Animax végül is a saját ürülékén hasalt el: Animax… You are already dead

Kapcsolódó posztok:

0 hozzászólás

Rena 2013.12.06. - 12:40

Szia!
Én úgy tudom, hogy semmit infó még nincs arról, hogy a C8-on milyen műsorok fognak menni. Ettől függetlenül bizakodom, hogy gondolnak az anime fanokra is és, ha nem is teljes műsoridőben, de legalább 1-2 animét leadnak majd.
Ami a japán eredeti hangokat illeti. Jó, jó, de azért azt sem mondanám tökéletesnek. Pl., amikor egy 16-17 éves női karakternek olyan hangot adnak, mintha egy 6 éves kislány lenne, az nem kicsit idegesítő, legalábbis számomra. Némelyik seiyu hangjával, főleg, ha visítósabb karaktert játszik, üveget lehet repeszteni. Lehet, hogy a japánoknak ez tetszik, de nekem inkább elvesz az adott anime élvezeti értékéből, de, azt is aláírom, hogy sokszor pocsék a magyar szinkron, ámbár még így is jobbnak mondható sok más európai szinkronnál. Ez nem önfényezés, elég csak meghallgatni a Youtube-on, hogy milyen a felhozatal. Sajnos, mára a hazai szinkronipar oda jutott, hogy minél olcsóbban és gyorsabban akarják megoldani a szinkronizálást, aminek egyértelműen a minőség látja kárát. A szinkronszínészek többsége ezzel tisztában van és nem örülnek neki, de nem nagyon panaszkodhatnak, mert akkor később nem hívják őket dolgozni.

Árpád 2013.12.06. - 13:35

A hírek és álhírek garmadája ömlött ránk a megszűnés után és úgy egyáltalán a Chello képbe kerülésével. A személyes véleményem az, hogy mivel benne van a nevében is az új csatornának a Central Europe, gondolom ugyancsak közép-európai, egyáltalán európai értékrend mentén fogják összeállítani a műsor struktúrát, ebbe pedig csak hébe-hóba fog beleférni egy anime vagy bármi japán.
A C8 kvázi facebook oldala vezette meg az embereket, hiszen ott orrba szájba nyomták a fake infókat, hogy lesz ANIME, sőőőt mi több!
Aztán épp tegnapelőtt szűnt meg az oldal, így biztosra mehetünk hogy pár kölyök unalmában piszkálta meg a jó népet. Mondjuk én nem értem mi értelmét látták…
A szinkron egy örök vita, egyszer értekezünk majd róla egészében! 🙂

Rena 2013.12.07. - 02:04

Igen, láttam a kamu facebookos oldalt. Nekem rögtön gyanús volt a dolog, mert azt nov. 21-én hozták létre, de csak pár napja derült ki, hogy az Animax meg fog szűnni és helyére a C8 kerül. Az meg elég nagy hülyeség lenne, hogy az előtt kezdjenek egy csatornát népszerűsíteni (ráadásul közösségi site-on), hogy egyáltalán a sajtóban megjelenjen valami az indulásáról. A másik meg, hogy a posztolónak iszonyúan rossz volt a helyesírási és a fogalmazási készsége. Akármilyen is lesz a C8, azt erősen kétlem, hogy egy ilyen embert bíztak volna meg azzal a Chello vezetői, hogy kommunikáljon a leendő nézőkkel. Nekem marketingesként legalábbis, minimum leégne a bőr a képemből.
Arra viszont látok esélyt, hogy legyenek animék a C8-on, mivel még jóval az Animax megszűnése előtt néhány anime fan összefogott és küldött egy levelet a Chellónak az ügyben, hogy indítsanak az Animax helyett egy új animékkel foglalkozó csatornát. Ha már csak 1-2 sorozatot kapnánk, szerintem az is sokat jelentene a hazai animés közösségnek. Majd kiderül.

Desischado 2014.04.04. - 03:42

Én a magam részéről nem bánom, hála az égnek. meg az internetnek, és a csoportoknak, nem gond animékhez jutni! Az Animax akkor írta le magát nálam, amikor elkezdett társulni a Axn.el, akkor már tudtam, hogy ebből baj lesz. Torkig vagyok már a sok sorozattal, mármint a nyugati sorozattal! Van netem, nem gond, honnan jussak cuccokhoz. Egyébként kb. öt év után a neten jutottam végre az Inuyasha és a Naruto folytatásaihoz, élvezet volt végre látni, most meg a Bleach van soron. Gondolom, köztudott, hogy az Animax cseszett folytatni a sorozatokat, hiába vártunk. A szinkronról meg annyit, hogy én is szivesebben nézem eredetiben, de hadd védjem meg a magyar szinkronsainkat, Moser KÁroly, Markovics Tamás, És például az Előd testvérek, meg a többiek, pontosan az anime szinkronjaik miatt lettek a kedvenceim! És Renának igaza van, van amikor jobb a magyar szinkron szinész, mint az eredeti! Például a Tsubasa kapitány esetében rettenetesek a japán hangok, nincsenek eltalálva! És olyan is van, mikor egy egy az állás, egyformán király a magyar és a japán szinkron! Például Orochimaru, nem tudom, ki a japán seiiyu, a magyar szinkronja Láng Balázs volt, (ő is imádatos kedvencem) és egyformán fantasztikusak voltak! És abban is igazat adok Renának, hogy a mi szinkronunk általában a legjobb, és az amerikaiaké a legsz@rabb! Az Inuyashánál majd elájultam, kis híján leestem a székről, annyira nyomoronc volt az amerikai szinkron! Ettől még a „sógorok” (németek) is jobbak voltak! Szóval: az A+-t szerettem nagyon, de az Animaxért nem sírok! Béke poraira! Az új csatorna meg nem érdekel, inkább olvasok, meg a neten vagyok, itt nem kell állandóan ismétléseket néznem!

Árpád 2014.04.04. - 19:29

Az AXN beépülése az Animax műsorába, vagy inkább fordítva valóban siettette az elkurvulás folyamatát. Először én is meglepődtem, mikor nyugati sorozatok és műsorok kezdtek megjelenni, (sorozatok, valóságshow-k) esténként egy addig kizárólag animével foglalkozó csatornán. Az A+ kezdetben azért volt nagy durranás mert esténként kilenctől éjfélig, hajnali egyik olyan fórumot teremtett az anime szubkultúra számára, amely addig elképzelhetetlen volt Magyarországon és új távlatokat nyitott meg a népszerűsítés során. Aztán szépen lassan le is áldozott ennek az újonnan formálódó, szélesebb spektrumú közösségnek. Az Animax megszűnését ezért is éljük meg – nagy többségében – egy olyan eseménynek, mely várható volt és kevesen ejtenek érte könnyet a fentebb már kivesézett okokból. Egyik blogger kolléga meg is írta, hogy véget ért egy korszak, de ugyancsak nehéz eldönteni, hogy az anime ezáltal Magyarországon a mainstream-ből ismét visszasüllyed-e az underground sávba, vagy inkább fennmarad, csak egészen más formában.
A magyar szinkronok kérdése nagyon szerteágazó. Vannak animék, melyeket nem tudnék elképzelni az eredeti japán szinkronnal, pl. Slayers a kis boszorkány (egyszerűen tökéletesen eltalált szinkronok), vagy a Trigun, Cowboy Bebop…. stb.
A Tusbasával is az a helyzet, mint a többi ,régi, akkor még Japánra limitált sorozattal: mivel nem volt globális lefedettsége, ezért sem az animációra, sem a seyukra nem fektettek nagy hangsúlyt – amolyan futottak még kategóriába tartoztak. Az újabb animék azért is jobbak japán szinkronnal, mert sikeresen elterjedt a világon a szubkultúra, egész nagy felvevő közönsége lett és ez megemelte az üzleti potenciált, ezáltal a minőségi szinkron igényét is – bár számomra ez az okfejtés bizonyul a leginkább logikusnak. 🙂

lasztoallita 2014.04.19. - 20:33

Szerintem a Naruto Shippuden változása miatt.

Árpád 2014.04.22. - 22:13

Vélhetőleg igen! Bár nem értem pontosan mit szerettél volna ezzel kifejezni! 🙂

Fejes Árpád 2014.06.13. - 15:28

Szegítenéttek feltámasztani az Animax-ot?

Árpád 2014.06.16. - 08:32

Üdv!
Nézd el nekem, hogy nem fogok hadjáratot indítani a vissza hozatalára 🙂
1. semmi esély rá
2. semmi értelme

Kapcsolódó

%d bloggers like this: