Kezdőlap » Anilogue 2013 – amit feltétlenül érdemes idén megnézni!

Anilogue 2013 – amit feltétlenül érdemes idén megnézni!

írta Árpád
2 megtekintések

Anilogue 2013, avagy ismét kezdetét veszi az animáció kedvelők hete – vagyis öt napja, megalapítása óta immáron 11. alkalommal! A fesztivál kuriózumnak számít, hisz ettől eltekintve szinte soha nem láthatunk japán animét mozivásznon Magyarországon (pontosítva: a nagy forgalmazók agyzsibbasztó animációs filmjein kívül rekedt, sokszor független animációkat se nagyon, a magyar animációról/rajzfilmről meg ne is beszéljünk). A fesztiválnak idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi Mozi ad otthont, a jegyek már kaphatók, érdemes időben lefoglalni őket, mert elővételben olcsóbbak. Utánanéztem annak is, hogy mi az, amit idén feltétlenül látni kell – félig japán animés, félig művészeti/szórakoztató szempontból.

Kotonoha no niwa / Szavak kertje (2013)

(Makoto Shinkai, Japán, 2013 46′)

Japán fronton tavaly Mamoru Hosoda Farkasgyermek című munkáját vetítették, amely egyértelműen a tavalyi év egyik legszórakoztatóbb egész estés japán animációja volt. Idén Makoto Shinkai és a Szavak kertje lesz az egyik húzónév, amit mindenképp látni kell!

The Congress / Futurológiai kongresszus (2013)

(Ari Folman; Izrael, Németország, Lengyelország, Luxembourg, Franciaország, Belgium 2013, 122′)

“A saját magát alakító Robin Wright ajánlatot kap egy nagy stúdiótól, hogy adja el nekik a filmes személyazonosságát: minden mérhető adatát felveszik és lemásolják, hogy megkötések nélkül használhassák az alakját mindenféle hollywoodi filmben – még azokban a reklámkampány-szerű filmekben is, amiket korábban elutasított. ” (forrás: Anilogue.com)

The Burning Buddha Man /  Az égő Buddha

(Ujicha, Japán 2013, 80′)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-0RhCAJA66A]

Az égő Buddha a trailer alapján egy kísérleti animációs film lesz, mely horror és gore elemekben is bővelkedik. Leginkább egy rémálom vizuális vetülete, melyet a műfaj kedvelői biztosan élvezni fognak.

Babeldom / Babeldom

(Paul Bush, Egyesült Királyság 2012, 84′)

“A város már így is hatalmas, de akkora sebességgel növekszik, hogy hamarosan már maga a fény sem fogni tudni menekülni a gravitációs erejétől. Hogy fogja így tartani a kapcsolatot a két szerető, mikor egyikük a városban él, a másik a városon kívül? Ez a városi élet elégiája, a jövő városának portréja, a világ számos területéről; tudományból, technológiából, iparból és építészetből gyűjtött mozgóképekből összeállítva.” (forrás: Anilogue.com)

A filmek teljes listája, vetítési időpontok és helyszínek és elővétel a fesztivál hivatalos honlapján található (klikk a logóra).

 

Kapcsolódó