Kezdőlap » Világvége helyett

Világvége helyett

írta Árpád
1 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

 Az emberiség már történelmének során számtalanszor kiáltott világvégét, sőt mi több az élelmesebbje egész üzletágat is kerített az ilyen vagy olyan forrásból származó „most aztán mindennek jól vége lesz” dátumok köré. Túlnyomó többségében a vallási felekezetek ismerték fel a biznisz lehetőséget, attól függetlenül, hogy rendre belebuktak. Régebben volt is szó egy amerikai prédikátorról, aki már háromszor tévedett az ominózus eseménnyel kapcsolatban, de karizmatikus fellépése nyájának elpártolt birkái helyett mindig hozott új megtérni vágyókat, tömegével. A 2o12-es apokalipszis ismét felvetett jó pár kérdést az emberi természettel kapcsolatban….

Ki az aki várja?

Milyennek képzelték?

A nagybetűs „VÉGE” feliratot mindenki máshogy képzeli el, ám vannak úgynevezett minták, melyek rendre előfordulnak, ám ezen minták a történelemmel, az emberi faj tudásának fejlettségével mindig tovább módosulnak. Az időtől független, gyakran előforduló motívumok egyike a klasszikus is nevezhető tűzeső – sok vallásos festményen, ikonon, freskón, metszeten találkozhatunk a bibliai János Jelenések Könyvében bemutatott angyallal, aki hol a végzet harsonáit fújja, hol kitölti (önti) a tűzzel telt serlegét a világra és az lángra lobbanva válik az enyészet martalékává. A középkorban a pestis járványok popularitásának köszönhetően inkább hatalmas dögvészt prognosztizáltak (érzékletes és részletes festményeken örökítették meg ezeket is), mely pusztulást hoz a világra – jellegzetességük, hogy rengeteg torz vagy éppen csonka szereplőt vonultatnak fel, sőt mi több, elmaradhatatlan kellékként mindig ott szerepel pár csontváz és más nagyon ötletes alvilági figura. Más bibliai elemek is rendre előfordulnak a világvége várás kapcsán: özönvíz, földrengés, a csillagok lezuhanása az égről, sötétség, az egyiptomi tizenkét csapás spinoffjairól már nem is beszélve.

A mai társadalom a dekádok alatt megszerzett új tudást és a tudomány eredményeit figyelembe véve építette fel a saját világvége képét. Felcserélődnek a pólusok, ismeretlen bolygó tűnik fel és nekimegy a Földnek, a Hold nekimegy a Földnek, egy teáskanna nekimegy a Földnek, napkitörés lesz és megégünk, a galaxisunk látszólagos közepébe érve pedig bármely variáció elképzelhető az angyalok eljövetelétől, a spirituális fehérjekicsapódáson át az emberek fénylénnyé válásáig. Jézus idén is népszerű alternatíva volt, ahogy a new age hívők bármely spiritisztikus elmélete is – régi szokás nehezen hal, szokták mondani – pláne ha LSD-vel támogatják azt.

Honnan a népszerűség?

A maják naptára által indukált vég idén egy újabb elemet is beemelt az egész hisztériába és talán ennek is tekinthető mindenek felett álló népszerűsége (a közösségi hálózatokon történő kommunikáció mellett) abban is rejlik, ahogy a várható kataklizmát értelmezni kezdték az emberek a világ különböző pontjain. Túl egy újabb gazdasági világválságon és a tény, hogy a maja kalendárium csupán egyszerűen véget ér és lábjegyzetbe anno nem említettek Bruce Willissel a hátán közeledő meteorokat változtatott a felfogáson: nem feltétlenül totális kihalási hullámra kell számítani … Inkább változást jelenthet – megváltozik az emberek gondolkodása, végre nem a pénzt tekintik majd elsődleges mozgatórugónak, visszatérünk a természethez, az egyszerű élethez. A szőke plázacica  rózsaszín Zarás gumicsizmában fog  ezentúl krumplit ültetni az Aréna Pláza melletti réten és beköszönt a szeretet és megbecsülés kora.

A titkos emberi vágyak

Amit érdekes volt megfigyelni a mostani hype kapcsán az kétségtelenül az érdeklődők elképesztő száma, azaz, hogy rengeteg ember várta több okból kifolyólag is világvégét. A megdöbbentő számok egyöntetűen jelzik: az emberek a szívük mélyén rohadtul elégedetlenek a rohanó világgal, a folyamatos identitás kereséssel és már tele van a tökük a krízisekkel, a stresszel. A másik réteg pedig, vélhetően ők vannak többségben – a létminimum alatt élők, nyomorgók, ergo a populáció 70%-a pedig a szenvedés és küzdelem végére számított, hogy végre mindennek véget vessenek odafentről, ne kelljen a holnapi kenyéren, a fűtésszámlán, vagy a svájci frank alapú hitel törlesztő részletén gondolkodni.

Viszonzatlan szerelem

Bármennyire is szerettük volna idén sem érkezett megváltás, sem szürke idegenek vagy a kakaóválság miatti munkanélküliség okán anno a Földről elvándorolt maják, helyette maradt a valóság. A csüggedés általánosnak is mondható – bár páran ismét megpedzették, hogy a maják naptáráról történő átszámításba akár hiba is csúszott, úgyhogy örülhetünk, mert a következő években ismét kilátásban van egy jó kis „mind meghalunk” világvége.

És ti vártátok? 🙂