Kezdőlap » Válogatott kínzások: netcenzúra és a pánik gomb

Válogatott kínzások: netcenzúra és a pánik gomb

írta Árpád
3 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Az Egyiptomban zajló események egyedülállóak az internet történetében, ugyanis most először zártak el egy adott földrajzi térséget az internettől. Ehhez hasonló lépésekre szánná el magát, több más ország is saját bevallása szerint, amennyiben zavargások törnének ki – sőt már nagyban zajlik a mindent szétkapcsoló pánikgombok fejlesztése. Tehát, egyetlen kar meghúzásával le lehessen választani egy egész országot vagy földrészt a hálózatról.

Valami jó ideje már nincs rendben az internettel: ahogy szélesedik, úgy szűkül, mondhatni. Válogatott képek a YouTube-on történt barangolásaim során fellelhető üzenetekről – nem vagyok jogosult az új Lady Gaga klipre – mostmilesz?

 

A képekhez kapcsolódó cikk, az sg.hu oldalán: A médiában is zajlik az egyiptomi forradalom

10 hozzászólás

Szonja 2011.02.08. - 18:10

Én ezeket a nincs jogod-dolgokat sosem értettem. Sőt, alapvetően azt sem, hogy például miért kell az egyszeri júzert büntetni azért, mert egyik kedvenc filmjének képsorait egy kedvenc dalának részletére megvágva feltölti a YouTube-ra. Ingyen reklám mindkét félnek – ráadásul olyanok ismerik meg a filmet a dalnak köszönhetően és fordítav, akik korábban nem ismerték. Mi történik akkor, ha valaki feltölt egy Rihanna klipet?????
Ugyanígy nem értem, hogy egy Amerikában vagy angliában az adott tévétársaság honlapján streamelve megtekinthető videót én itt Budapesten miért nem nézhetek meg. Igazuk van, sokkal jobb az, ha le akarom torrentezni. Idiotizmus.

Árpád 2011.02.08. - 21:55

Igen igen, én is szerettem volna a már említett sorozat, a Outcasts hivatalos BBC-s oldalán megnézni a karakterek teaser-jeit, és nagy sajnálattal jelentette a rendszer, hogy “Jujj, a te országodból ezt nem lehet!”— sok más oldalon is találkoztam már ilyenekkel. Amúgy kész röhej, hogy a mi szolgáltatónk egy publikus IP-t használ, ami meg Magyarországra van regisztrálva, tehát minket magyarországi szabályozással vesz figyelembe a net… persze még mindig jobb, mint a kitudja milyen szerb verzió ugyanebből… Semmit nem nézhetsz online, csak az országház parlamenti közvetítéseit agymosásnak! 😀
Torrent forever, és nem érdekel a jogtisztaság, pláne akkor nem ha az eredeti Órák DVDm első tíz perce egy áttekerhetetlen Vodafon reklám! :(….

Szonja 2011.02.09. - 09:48

Igen, és még jobbak az eredeti DVDk elején levő áttekerhetetlen fenyegetőzések, jogi nyilatkozatok stb… könyörgöm, aki ezt látja, megvette a DVDt, és akkor még kelljen elviselnie ezeket is?

Árpád 2011.02.09. - 23:47

… ez az! – érthetetlen 🙁
Én inkább dícsérős videót tennék, amelyben mondjuk az Órák DVD elején (“ne másold vagy megölöm a kutyád” felirat helyett) Nicole Kidman dícsér meg bennünket, hogy dejó hogy megvettük és ezért cserébe megmutatja egy pillanatra a bal mellét… 😀 vagy valami ilyesmi 😀

Szonja 2011.02.10. - 21:01

😀

Eszter 2011.02.09. - 22:29

Elviekben a nagy médiacégek azért korlátozzák ország szerint a hozzáférést, mert úgy akarják eladni a reklámfelületet a hirdetőnek, hogy 100% belföldi (vagy adott területhez kapcsolódó) a látogatottság. A brit hirdető nem fizet külön azért, mert Nagy-Britanniában elérhető szolgáltatásának reklámját mi itt a keleten is látjuk, hiszen abból neki nincs haszna. Ugyanakkor minden hivatalos újmédiás auditáló egyértelműen ki tudja szűrni országonként a látogatottságot, tehát nem értem, miért nem lehet a brandépítés egy fajtájaként használni a webes felületeket oly módon, hogy VILÁGSZERTE megismertetik a filmeket, zenéket, tévéműsorokat és reklámozott holmikat, szolgáltatásokat bnuszként a helyi bevétel lekaszálása mellett. Annál is inkább, mert mi keletiek a jelen helyzettől hajtva előbb-utóbb nyugaton kötünk ki ugye… sajnos.

A kínaiak már rutinosak, mindenkinek van VPN-je más országból, így azt néznek, amit akarnak. Az origós időkben a szerkrendszerhez én is VPN-nel fértem csak hozzá, és kétszer is meg akarta tőlem venni kínai kolléga a kódot. :))) Egyiptomban a lakosság kivételezettjei órák alatt hozzáfértek a VPN-hez, a többiek meg sajnos… nem hogy nethozzáférésük nem volt, de 52 százalékos az országban az analfabetizmus. Szóval kemény, de más világ, mint itt, a tecnikai háttér pedig elgondolkodtató.

Árpád 2011.02.09. - 23:43

Végül is így már értem , el is felejtettem igazság szerint, hogy a YouTube végtére is a reklámokból él meg és nem az elvből: “mindenki tölthet fel” (csak nem mindenki látja)- igazság szerint én nem is erre gondolok, hanem pl. egy új Kate Perry videóklipre, amelyet képtelenség fellelni a Tubán, mert a szerkesztők állandóan törlik DE már más tempóval, enyhén torzított hanggal mehet… WTF?
A másik érthetetlen ok: már két éve a Kedvencek között van egy anime trailerem (felhasználó által feltöltve) és meg akarom nézni: paff “piros fintor” – hehh, ha idáig (már lassan három éve a dátum szerint a felöltésnek), akkor most minek a fenének vették le?? nem értem!!!
* másrészről ugye van az a hülye taktikája a cégeknek (mióta a net net), hogy elnyomják az alternatívát (lásd Google), minden piacra betörnek és függővé tesznek – mindennapos használat ugye: végül pedig miután már nincs is már nem is fejleszt senki rendes keresőre, jöhetnek a Google reklámok, Facebook reklámok… na és a Tubás blokkolások és reklámok 🙁
*Egyiptom: Az analfabetizmus mértéke iszonyatos! – gané leszek – akkor nem is tudtak nagy lökést adni a net lekapcsolásával, végtére is az utca egyszerű embere lázad és nem andorid telefonos gazdag csókák / persze a tüntetések szervezőinek kezében fegyver még egy ilyen is, hisz ők a hálózatok (net és mobiltel.) segítségével tartják egymással a kapcsolatot. Igazság szerint azért akkora durranás, mert más (fejlett) országok is elképzelhetőnek tartanának ugyanilyen beavatkozást belső zavargások esetén. – minden bizonnyal precedens értékkel bír az eset – és a hálózati botrányok és nagy események közé ékelődik majd a TechTörténelemben, mint amilyen Assange és Zuckerbeg. 😀

Szonja 2011.02.10. - 21:04

Pedig attól nem nézné kevesebb brit a BBC videóit, hogy mi is belekukkanthatunk, ez szerintem egy tök értelmetlen logika, plusz kb minden naaaagy cég multinacionális- Tescóra néz az irodaházunk erkélye, ugyanazok az autómárkák vannak világszerte, Meki a gyorsétterem és Marks and Spencer boltokba is beugorhatunk akárhol. Szóval elhiszem, hogy nekik ez a logikájuk, de idióták.

Eszter 2011.02.10. - 02:08

A kép- és videólopás nagy biznisz, ezért vannak pixel-meg bpm számoló programok, hogy felismerjék a jogdíjas cuccot. Ha viszont levág az ember kicsit a jogdíjas képből, már nem ismerik fel, hogy az övék… gondolom, így van ez a lassított-torzított hanggal is. A reklámokkal tarkított filmek letiltását még csak-csak értem, de sztem is hülyeség, hogy a lemezcégek pl. nem engedik a youtube-hallgatást, mert attól még úgyse vásárlunk kilószámra hanghordozókat…

Hát, Egyiptomban meg már végképp nincs középosztály. Vannak a szegények meg a szupergazdagok. Az elit 2 százalék, de 1,6 millió ember… nagyon durva. Olvasok több egyiptomi blogot is, nem kispálya, ami ott van.

Hát igen, Egyiptomban

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolódó

%d bloggers like this: