Kezdőlap » Na, hogy ityeg a fityeg, te Twitter migráns?

Na, hogy ityeg a fityeg, te Twitter migráns?

írta Árpád
57 megtekintések

Hát köszi, ez azért nem az én szeretett, megvetett, tajtékzó #HunTwitter közösségem, ami fittyet hányva a platform lehetőségeire (hashtagek meg egyéb funkciók) tulajdonképpen éjjel nappal shitposztol, a semmiről. Zömében én is.

Aztán most ez a legújabb egy hét kicsit más megvilágításba helyezte a dolgokat. A mastodon.online szerverre csatlakoztam, amit elárasztottak (lévén a .social mellett ez a másik fejlesztői szerver) az új mamutok. És tudjátok mit, nagyon jó rezgése van!

Az első este úgy mentem aludni, hogy svéd nőnek tiszta eget kívántam, hogy megint tudjon szép képeket csinálni az északi-fényről, ő pedig megköszönte és pár mondatban megemlékezett róla, hogy egyszer autózott Skóciában ködben-esőben, azóta ő is mindig csak tiszta időre vágyik.

És jól aludtam. Pozitív voltam. Lelkes. Kapcsolódtam egy csomó emberrel és válaszoltunk egymásnak a lájkok nyomogatása helyett. Idült, kétoldali nosztalgiát idéznek az első napok a nagy Twitter migrációban. Toporognak a felhasználók szemérmesen és születnek a “what should I write” szerű bejegyzések.

Lassú? – Ha még csak az lenne!

A felhasználói élmény viszont borzalmas. Mert hát ezért vagytok itt elsősorban, ugye olvasók? Hát, vannak gondok. Leginkább a szervere elérésével, mivel, hogy újonnan érkezőként nehéz megérteni, hogy tök mindegy melyik szerverhez csatlakozunk, rálátunk a többire. Nem, mindannyian ráültünk a .social és az .online instanciákra (jaj, ez a szó) és mindez nem elég, folyamatosan pörgetjük, beszélgetünk, posztolunk. Persze, hogy fejreáll.

Jó tanács, ha még nem reggeltél, akkor olyan szervert válassz, ahol nincsnek túl sokan. Ha meg már itt vagy, akkor inkább használd a webes klienst. A droid meg az alma appok (hivatalos appok) nemrég lettek lefejlesztve és hát omlanak bomlanak. De mielőtt égtelen fújozásokba kezdsz, gondolj, arra, hogy ezt nem gigacégek hozták létre, meg fejlesztik, hanem egy maréknyi ember (2 fő fejlesztővel). És így is micsoda eredmény!

Sőt, mi magyarok (köszi Orbán, hogy ebbe a kifejezésbe is mindig bemászol tudat alatt) még privilegizált helyzetben is vagyunk, mert a felhasználói felület majdnem 100%-ig magyarra van fordítva.

Verdikt

Nem rózsás a helyzet, de a jövő fényes. A laggolás és szerverkiesések dacára folyamatosan jönnek létre az új szerverek, érkezenek a felhasználók. És nem, nem egy Twitter klón, más a hozzáállás, más a szemlélet, más a szellemiség. Ezekről későbbi posztokban lesz szó. És hogy lesz-e magyar szerver? Erre aludjunk még úgy egy két hónapot és lássuk meg, kitart-e a kezdeti hév és lelkesedés.

Log out.

Mit szólsz?

Kapcsolódó