Kezdőlap » Milyen lenne egy ideális magyar Mastodon szerver?

Milyen lenne egy ideális magyar Mastodon szerver?

írta Árpád
30 megtekintések

Ahogy egyre inkább közelítünk a Twitter 2.0 megszületését célzó átalakítások fordulópontjához (2022. november 21-én nyitnak újra az irodák, már a több, mint felére csökkentett dolgozói létszámmal), a bizonytalanság a tetőfokára hágott. A találgatások közben az is felmerült, hogy talán túl sem éli a platform a radikális beavatkozásokat, melyeket az új tulajdonos, Elon Musk kezdeményezett. Az utóbbi két-három hét közösségi média platform tippmixének fókuszában a Mastodon állt, amely egy csomó új szerverrel és több milliós felhasználói létszámmal alternatívát kínál elsősorban a kék madaras app felhasználói számára.

Ebben a nagy forgatagban egyre inkább körvonalazódik a lokális, nagyobb magyar szerver indításának igénye. Hazudnék, ha azt mondanám nincs “magyar” tematikájú Mastodon, hisz rögtön találunk kettőt is:

  • MASTODON MAGYAR FÜGGETLEN TUDATOS KÖZÖSSÉGI HÁLÓ (magyarmastodon.com) – ami a beköszönő szövegei és az egész dizájn szempontjából egy érdekes kakukktojás (igyekszem nem dehonesztáló megjegyzéseket tenni, bár nagyon nehezemre esik), nem is beszélve az “emberi értékek” és “független tudatos” feliratokról.
  • Grinstodon – ami, egy magyar ITs emberke, @grin@mastodon.grin.hu saját üzemeltetésű Mastodon szervere pár felhasználóval (“This is a small Hungarian instance, run by grin, who operates a lot of open technology servers.”)

Tehát, amint látható, vannak már magyar vonatkozású (a tulajdonló / üzemeltető magyar) instanciák, egyik sem régió / ország / nyelv specifikus, mindinkább téma / közösség specifikus.

Bonyolult működtetni egy Mastodon szervert?

Igen és nem. Ha van technológiai szakismerete valakinek, érti és olvassa a dokumentációt és csatlakozik a fejlesztők Discord szerverének “server-owners” csatornájához, akkor igazából képes lehet működtetni egy szervert. De az üzemeltetés bizony kemény munka, és pénzbe is kerül a vállalkozó szelleműeknek, hisz az idő mellett magát tárhelyet, fizikai szerver bérlését is ki kell csengetni, amely költsége gyorsan az egekbe szökhet, ha meglódul a felhasználók száma. Arról nem beszélve, hogy ha a szervernek vannak szabályai, akkor azokat be is kell tartatni, vagyis moderálni kell, bejelentéseket felülvizsgálni, figyelmeztetéseket kiküldeni, fiókokat jegelni, zárolni.

Egy magyar Mastodon koncepció

  1. Civil szervezeti forma – ha egy országos vagy magyar nyelvterületre célzó közösséget akar valaki építeni, akkor érdemes még 9 embert verbuválni, alapító okiratot írni és alapítani rá egy szervezetet. Így egyrészt nem egy ember szeszélyén múlhat egy egész szerver sorsa, másrészt rögtön van még másik 9 ember, aki az elköteleződésével kezdeti lendületet adhat. A szervezeti forma által nagyobb a megbízhatóság, könnyebben támogatható maga a fenntartás is.
  2. Közös moderátori elvek – ha van elég moderátor, akkor mindenképp közös elvek alapján kell fenntartani a rendet az adott szerveren, hogy amennyire csak lehet, egy-egy bejelentést teljeskörűen kivizsgáljanak, kontextusában értelmezzenek. Ehhez pedig az azonnali kitiltás helyett figyelmeztetések és ideiglenes jegelések is álljanak rendelkezésre. A legfontosabb pedig talán, hogy soha ne indulatból, saját pártállástól függően moderáljon a moderátor, hanem a közösség elvei alapján.
  3. Pénzügyi támogathatóság – lehetőséget kell biztosítani rá, hogy az adott közösség tudja pénzzel / pénzügyi adománnyal is támogatni a közössége szerverét, mondjuk Patreonon keresztül, átlátható módon. Ezzel mindenki be tud szállni az üzemeltetés költségeibe és jobban magáénak érezheti a választott szerverét.

+1 sarokpont: fenntarthatóság és előreláthatóság

Ez talán az egyik legfontosabb elvárás egy magyar Mastodon szerver felé is, hogy induláskor legalább egy, egy éves időtávval prognosztizáljanak, hogy kellően stabilnak és biztosnak érezzék az új felhasználók magát a szándékot a működtetés iránt.

Verdikt

Több helyen is olvastam hirtelen felmerülő szerver indítási ötletekről, amik kapcsán mindig jómagam is fellelkesülök, az újbóli nagy Twitter halálvárás közben azért mindig úgy érzem, érdemes lehet kivárni pár hónapot egy ekkora projekttel. Már amennyiben persze valaki egy nagyobb, magyar nyelv / országspecifikus instanciát szeretne tető alá hozni.

Log out.

2 hozzászólás

Zsolt 2022.11.20. - 17:19

Szia. Csak érdekesség képen. Van még egy magyar szerver. https://mastodon.elte.hu/about
ELTÉ-s. Viszont szerintem csak egyetemi hallgatók jelentkezhetnek.

Válasz
Árpád 2022.11.21. - 11:01

És valóban! Erről teljesen megfeledkeztem. Láttam is pár embert, meg talán követek is az ELTE szerveréről. Mintha valaki beszélt is volna róla, hogy ugyan van ilyen szerver és hallgatói, de hogy amúgy kevés aktív felhasználója volt régebben. Aztán most lehet ott is több lesz a mozgolódás 🙂

Válasz

Mit szólsz?

Kapcsolódó

%d bloggers like this: