Kezdőlap » Like vagy + ? Közösségi hálózatok háborúja!

Like vagy + ? Közösségi hálózatok háborúja!

írta Árpád
2 megtekintések
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

Miért is szeretem a Facebook-ot? Mert minden héten a bejelentkezés után újra kell tanulni az interface használatát. Ehhez még csak mint bónuszként hozzájön az adataim feletti kontroll teljes elvesztése. Igen, Mark Zuckerberg  gyógyszere úgy egy éve gurult el és ennek hozadékaként tartós hullámveréseket kénytelen megélni a közösség. Még a legelvetemültebb kék papok és papnők is kezdik belátni: az utóbbi évek legnagyobb innovációjaként életünkbe tóduló platform mára megkopott. Persze ebben hathatós része van a Google sokadjára elindított és átszabott új üdvöskéjének a Google Plus-nak is. Van élet a Google Wave és a Buzz után?

Amiért legtöbbször bírálatok érik a nagy kéket (mely névvel ma már nem az IBM-t illetik), hogy a változások bármiféle előjel nélkül, mint derült égből villámcsapás jelennek meg. Az emberek már megszokták, hogy a kereskedelmi média minden szennyet lenyomhatott a torkukon, egyedüli lehetőségként csak a TV/rádió kikapcsolását hagyva meg menekülési útvonalként. Az internet világában azonban ott van a konkurenciához történő átvándorlás lehetősége is. Lássuk be, ez fegyver a felhasználók kezében.

Az első vitatható változtatás a titkosított kapcsolatok átállítása volt normál http kapcsolódásra, amely a technológiai szakterminológiával történő dobálózáson kívül azt is jelenti: a böngészőnk és a facebook közötti kapcsolatot bármikor, bárki (gondolunk itt a hozzáértőbbekre)  megcsapolhatta, így adatokat bányászva ki belőle. Ezt csak kézileg lehetett visszaállítani a jól összekuszált beállítások között szemezgetve.
Aztán jött a nagy felháborodást keltő intelligens tag-elés – az az a facebook intelligens arcképfelismerő modulja automatikusan bejelölt bennünket az oldalon található összes fotón, ahol felismerte arcvonásainkat. Nem buli banktisztviselőként ott lenni egy a globalizáció elleni tüntetés élén menetelve, “le a monetáris politikával” feliratú zászlót lobogtatva.
A biztonsági kockázatról nem is szóltunk még, mely az első pillanattól ott lakozott az “ismerőskereső” funkcióban, amikor is megadhattuk a különböző levelezőszolgáltatóknál lévő fiókjaink jelszavait, melyért cserébe kibányázták a címjegyzékünkből a potenciális ismerősök listáját. Nem kell üldözési mániában szenvednünk, hogy tudjuk mekkora kockázattal jár egy ilyen húzás, hisz ki hiszi el egy több milliárd dollárt érő vállaltnak, hogy csak a címjegyzéket nézi át és éppen nem másolja le összes levelünket…
A közel-keleti zavargások során több alkalommal is lekapcsolták az internetszolgáltatást az érintett országokban, ugyanis kiderült a tüntetések és egyéb megmozdulások nagy részét az interneten, főként pedig a facebook hálózatán készítették elő és toborozták a résztvevőket. Egy tanulmány azon is elmerengett, hogy megfelelő modulokkal képesek lennének az ilyen forradalmak előrejelzésére, ha a közösségi hálózatok forgalmát vizsgálnák. Itt fel is merül a morális jellegű kérdés: kit értesítenének az előjelekről? Az érintett ország kormányát, vagy éppen ellenkezőleg, pont hogy elhallgatnák, ha ezzel a platformot kiszolgáló USA kerüljön valamilyen szinten lépéselőnybe? Végül is Afganisztánba is elmentek “békét teremteni” ugyebár…
Erre csak hab a tortán, hogy a CIA-től kezdve a többi három és több betűs szervezet részére is szabad hozzáférést kell biztosítania Zuckerbergék csapatának a kék adatbázishoz, hogy onnan kérjenek le adatokat a felhasználókról. Azon már meg sem kell lepődni, hogy a felhasználói adatokat reklámcégeknek adják el, így azok a felhasználói szokásokat figyelemmel követve célozzák meg a különböző vásárlói rétegeket.

Irónia és szarkazmus érződik ki a tényből, hogy a nagy kék előtti időben minden lehető eszközzel igyekeztünk megvédeni személyes adatainkat a jogosulatlan hozzáféréstől, ma pedig már saját magunk szórjuk tele az étert képekkel, adatokkal, személyes üzenetekkel…

A biztonsági kockázat és az őrült módon burjánzó újítások után mi lehet a Facebook jövője? A newbie és advanced felhasználók megmaradnak, míg a többiek migrálni fognak a Google Plus-ra? Valahogy így. A G+ sem biztonságosabb semmilyen szempontból, hisz egy minden lében kanál vállaltról van szó, mely a világ egyik legnagyobb értékkel bíró rendszere. Ott vannak mindenhol, a keresőpiactól az intelligens mobilokig. Mára már nem is annyira komolytalan a mém: Ha nem talál meg a Google, akkor nem is létezel!
A Google Plus vitathatatlan előnye, hogy lehetőségünk van ún. “körökbe” sorolni az ismerőseinket, így kontrollálni tudjuk, kivel és mit osztunk meg, teszünk közzé. Ezt majmolva igyekezett hasonló lépéseket tenni a Facebook is, persze vegyes sikerrel, az integráció elég nyögvenyelős és átláthatatlan.
A Google új szolgáltatása valóban impozánsra sikeredett a korábbi próbálkozásokkal ellentétben, mint amilyen a Wave vagy a Buzz volt. Egyrészről csúnya nyúlás a felhasználói felület, másrészről igaz a mondás: “a jó megoldásokat nem szégyen ellopni” – főként ha tovább javítunk rajtuk.

Sok ismerősöm a tegnapi (2011.09.21) változások után kijelentette: átmegy a Google-hez. Erre én is látok némi esélyt. Bár a fene sem akar már a blogba újabb kódokat beépíteni, hogy legyen a like mellé egy g+ gomb is, de új szelek fújnak.
Végezetül ne felejtsük el a legfontosabb tanácsot, mit közösségi hálózatok szempontjából érdemes megfogadni: A kevesebb több – ne osszunk meg mindent felelőtlenül!

2 hozzászólás

why-att 2011.09.27. - 18:38

Már annyi rosszat hallottam a Facebook és más közösségi oldalak adatkezeléséről, hogy inkább töröltem a profilom. Na nem a deaktiválás gombbal, hanem egy link segítségével, amit egy másik oldalon találtam meg, mert a Facebookon elég rendesen eldugták. Ha 14 napon belül nem jelentkezem be, véglegesen töröl.
De már olyat is hallottam, hogy hiába törli az adatait vagy a teljes profilját az ember, az információk megőrződnek az FB szerverén. Ez nem tudom mennyire igaz, de minden esetre az már-már nyílt titoknak minősül, hogy bárki hozzáférhet a privát szféránkhoz, akármilyen beállításokat teszünk az oldalunkon.
Azonban ha jobban bele gondolunk az egész internet veszélyes, akár közösségi oldal tagjai vagyunk, akár nem, mert sokszor elég csak egy e-mail fiók és máris utána tudnak nyomozni az embernek.
Most már a blogom bemutatkozós oldalán is töröltem a képem (ami itt, a hozzászólásnál szerepel, csak egy avatar, amit más fórumokon is használok) és az elérhetőségem, mert sajnos a múltkor kicsit pórul jártam egy kéretlen, kelletlen levél által.

Árpád 2011.09.27. - 20:02

Megértem. Egész annyira, hogy én is ezen a lépésen töprengek: teljes törlés a virtuális létezésből a blog kivételéve. Az érdekesség: egyre másra jelennek meg a cikkek a magyar médiában is a Facebook kis csalásairól. Ami igazán feltette az i-re a pontot: akkor is követ bennünket a FB ha már kijelentkeztünk:
http://index.hu/tech/biztonsag/2011/09/26/kikapcsolas_utan_is_tovabb_kovet_a_facebook/

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolódó

%d bloggers like this: