Kezdőlap » Kerítés és exodus

Kerítés és exodus

írta Árpád
4 megtekintések

A menekültkérdés kapcsán már a plakátolás és a déli kerítésépítés hírére is viszketni kezdett az ujjam, hisz aki maga is rossz gazdasági körülmények közül, a schengeni határon kívülről jön Magyarországra az a „gazdasági bevándorló” kategóriába soroltatik. Érintett voltam, de hallgattam, mert pár hónapja még nem látszott a teljes kép. Mára letisztult és röviden így foglalható össze:

A kerítések nem országhatárokon, óceánok partján vagy alagutak bejáratánál vannak, hanem az emberekben és körülöttük: a fejekben, lelkekben, és a szívekben; és gyakran tűnik úgy, hogy nincs az a hidegvágó mely áthatolna rajtuk.

Ha Magyarországra jössz… feltéve ha jössz

2015 első felében indította a Magyar Kormány a jól hangzó „Nemzeti Konzultációt”. Teleragasztgatta az országot magyar nyelvű, de egyértelműen a menekültek, bevándorlók számára szóló plakátokkal – mintha csak a lakosok szájából hangzanának fel az értelmetlen, nevetséges és sokszor ambivalens mondatok. A véleményformáló kampány a következő és ehhez hasonló kijelentésekkel operált:

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!

Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!

Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!

Pár hónappal később, a második fordulóban, melynek jelmondata : „A magyar reformok működnek” a kormány bemászott az állatsimogatóba és koalának képzelte magát. Nőtt a munkavállalók száma, csökkent a rezsi és ami még fontosabb:

„Nem akarunk illegális bevándorlókat!” – kiállt fel a stock magyar lány, cseppet sem kirekesztően.

Tanulságos eset, hogy egy fiktív politikai párt – Kétfarkú kutya – az első kampány idején nyilvános gyűjtést szervezett a közösségi hálón a szimpatizánsai körében, hogy ők maguk is plakátolhassanak,mintegy válaszul a Kormány delíriumos lépéseire. Senki nem számított rá, hogy négy nap alatt 30 milliót szednek össze. 2015 július elejétől elárasztották az országot az ellen kampány plakátjai, melyek tartalmát a magyar közösségi média termelte ki – Geszti biztos felsírt, hisz az @rc plakátkiállítás megtörtént a valóságban is, igaz nem az ő interpretációjában, de a lényeget jól megfogták:

A bevándorlók nem dolgoznak és elveszik előlünk a munkát!

Welcomet to Hungary! – Closed Sundays

Hiába téped le, alatta is ez van!

vagy a menekültkérdésben most éppen a legaktuálisabb – egy Biblia idézet Máté könyvéből:

Mert éhes voltam, és ti ennem adtatok;
mert szomjas voltam, és ti innom adtatok;
idegen voltam, és ti befogadtatok

#Merkelstreichelt

Július közepén a EU vezető politikusa, mindenki Angela Merkelje ismét felkerült a mém térképre #merkeling -jével. A német kancellár egy általános iskolában járt népszerűségi látogatáson és szóba került a menekültkérdés is. Az egyik bevándorló palesztin kislány pedig elsírta magát, hogy akkor most őt és családját is kitoloncolják? Merkel pedig -nem túl együtt érzően – azt találta mondani, hogy hát ilyen a politika. A rákövetkező napokban a sajtó és a politikai és többféleképp magyarázta az esetet, később kiderült, hogy mégsem toloncolják ki a családot, meg a kislány sem haragszik Merkelre. Igen, ez szarpuhítás volt, ám a nyers lényeg továbbra is megmaradt és remekül előre vetítette a szeptemberi eseményeket: Európa – ahogy az Ukrán helyzettel – a menekültkérdéssel sem tud érdemben mit kezdeni, a tagországok politikusai inkonzisztens nyilatkozatai pedig csak növeleték a bizonytalanságot a kérdésben.

Éjszakai utasok a sorsvonaton

Sokat utazom a Balkán expresszen – Európa sorsvonatán, melyen a legkülönfélébb emberi történetekkel találkozhatsz ha elég nyitott vagy az utastársakra. Húsvét után botlottam az első olyan szerelvénybe, melynek egyik vagonjában csak menekültek utaztak a szerb-magyar határ felé. A kalauz csendben jegyezte meg, hogy csak Szabadkáig mennek, addig meg menjek már át a másik vagonba, nehogy balhé legyen. Szabadkán aztán elvezették őket a szerb rendőrök – másnap reggel a hírekben utaltak a letartóztatott, illegális határátlépőkre. Tovább engedhették őket.

Forrás: Robert Atanasovski AFP PHOTO

Csempészek és tragédiák

A közvéleményt leginkább az a tragédia rázta meg, mely közel egy hónapja következett be, mikor három embercsempész 71 menekültet – köztük 4 gyereket is – zsúfolt be egy egyébként légmentesen záródó kamionba, ahol azok megfulladtak. A szállító járművet az osztrák autópálya mentén egy pihenőben hagyták, míg végre valakinek feltűnt, ám akkor már késő volt. A Földközi tengeren Görögország, vagy éppen Olaszország felé útnak indított lélekvesztőkön is rengetegen vesztek oda. Egy alkalommal a hatóságoktól megijedt migránsok a hajó egyik oldalára csoportosultak, mire az felborult rengeteg ember halálát okozva.

Forrás: Heinz Peter Bader (Reuters)

Kerítés

2015. június közepe: a Magyar Kormány beleállt a kerítés építésbe a déli határon. Míg kezdetben négy méteresre tervezték, addigra a valóságban zsugorodott egy métert, cserébe elé került egy gyors telepítésű drótakadály, közismertebb nevén GYODA. Augusztus végére sikerült is a pengés dróthurkákat kifeszíteni, amelyen ugyancsak gond nélkül át lehet jutni – akár alatta, akár felette – teljes kudarc.
A kerítés mindazonáltal, hogy nem működik és nyomába sem érhet az izraelinek vagy a mexikóinak, esetleg a spanyolnak mégis sokak számára egy olyan politikai szimbólum melyet szeretnek azonosítani a vasfüggönnyel és minden párt ügyesen bele tud kapaszkodni.

A szerb miniszterelnök magyar kollégájától tanult, kifinomult módon nyilatkozott – csak éppen ellene, miszerint bezárja magát Magyarország és ilyet nem lenne szabad engednie az EU-nak, bezzeg Szerbia. Vucic és a szerb politikai élet aggódásán könnyű átlátni: a kerítéssel csupán annyi a bajuk, hogy nem a szerb-macedón határon épült fel. A visszaáramló, esetleg Szerbiában ragadó menekültekkel nem tud mit kezdeni az ország nem létező menekültügye. Egyébként is minden vezetőnek tiszta, hogy a témában nagyon nehéz jól kommunikálni – ugye a Merkeling. Könnyű belebukni, hisz ha Vucic-ék támogatnák a menekülteket, akkor a nemzeti érzelmű jobb oldaliak támadnak rájuk, ha meg ellenük megy, akkor meg Európa és a liberálisok csóválják a fejüket, miközben a választó polgárok is sok mindent kezdenek gondolni, ami eleve nem jó az utóbbi idők megszorításai után.

Forrás: AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI

Budapest, de csodás

Az átlag magyar polgár és a közvélemény is csak hümmögött kezdetben, aztán nyár közepén mikor elkezdetek Budapesten is megjelenni a migránsok, mintha feleszméltek volna. Tenni kell, itt van a helyzet a nyakunkon. A Keleti pályaudvar sokféleképp értelmezhető szimbólum, hisz a balkán és kelet Európa és a nyugat találkozik az üvegkupola alatt – és most a közel kelet is.
Az aluljáróban és a köztereken szaporodni kezdtek a menekültek, a sajtóban pedig ment szájkarate botrányos nyilatkozatok formájában. A szélsőséges jobb oldaliak és a liberálisok megállapításai és kinyilatkozásai között őrlődő lakosság pedig csak egyet látott: egyre többen vannak a migránsok.

Amikor elkezdődtek a megsegítő mentőakciók és adakozások valahogy rögtön az jutott eszembe – miután megállapítottam, hogy milyen nagyszerűek is a közemberek – hogy vajon az árvaházak és az intézetek, a nélkülöző gyerekek számára is van-e ekkora összefogás? Vagy őket is a be kellene költöztetni a Keletihez, hogy láthatóvá váljanak, hogy belőlük is megoldandó „probléma” legyen?

Van igazság abban, hogy egy kép többet mond ezer szónál: lásd a vízbe fulladt kisgyerek fényképére reagáló világsajtót és politikát – holott hány száz, sőt ezer ember halt meg ennek előtte, hányan éheznek? Az emberek arcába kell tolni az igazságot és a problémákat, egyébként csak legyintenek: mert ez nem az ő dolguk.

Helyezkedő politika és egyházszakadás

Nem kellett sokat várni a menekültek körül sertepertélő közszereplőkre sem. Sólyom László volt köztársasági elnök visszafogottan ment ételt osztani, ehhez képest Gyurcsány Ferenc – volt miniszterelnök – túltolta a migráns kérdést, mikor saját otthonába fogadott be pár mit sem sejtő migránst. Aztán a katolikus egyház is beszállt a buliba. Erdős Péter bíboros, a magyar katolikusok első embere megtette a tőle telhetőt menekül ügyben: nem fogadott be senkit, nem tárta szélesre a templomok kapuit, mert félt a vádtól: embercsempésznek titulálják. Remélem valaki odaszólt neki, hogy egy templommal azért elég nehéz A pontból B-be vinni valakit, ám menedékként a két hétig tartó hőségriadó idején még hasznos lett volna. Pannonhalma gyorsan rákontrázott – mentette a becsületüket és az arra ténfergő menekülteket befogadta.

Migránsok ante portas

A kvótarendszer, a tagállamok heves ellenkezése és az eszmék csaptak össze hétről hétre, míg végül a németek nyilatkoztak egy nem túl átgondoltat, miszerint minden szír menekültet befogadnak – akik ugyancsak tájékozódtak az örömhírről. Szemszögükből csak annyi látszott, hogy Németország tárt karokkal várja őket, ezek a gonosz magyarok meg nem engedik őket. Az történt amire senki sem számított: a migránsok gyalogszerrel vágnak neki Németországnak – babakocsival és mankóval, ha kell – és ez végkép sokkolta Európát. A magyar kormány befejezte a regisztráció értelmetlen erőltetését és egyszerűen hagyta, hagy menjenek. A nap folyamán később még buszokat is küldtek az autópályára, hogy gyorsítsák a haladásukat.

Az elégedetlenség és a tömegek, akik nem voltak hajlandók menekülttáborokba menni Röszkére vagy Bicskére kivívták a saját jogukat a tovább haladásra – ez pedig szomorú üzenet a törvény piros betűi számára: csak úgy haladhatsz előre ha nem a játékszabályok szerint játszol. Súlyos tanulság ez egy mai, európai ország számára.

Ami történt ugyancsak jól rávilágít a akár az itthoni, akár bármely más uniós eszmékbe kapaszkodó, leginkább csak egyeztetni és beszélni képes politikusok inkompetenciájára és kicsit jobban érthetővé vállt az Ukrajnai megszállás és a Görög államcsőd is. Európa megosztott és gyenge, mikor döntésekre és cselekvésre van szükség.

Ajánlott cikk:  Szív, velő és rizsa

Az Exodus tanulságai

Ami a legzavaróbb a migráns kérdés kapcsán, hogy a törvényalkotók, azok akik a közemberek szavazatától függenek és választások előtt a csillagos eget is lehoznák az égről igazi, előre nem látható (?) élethelyzetekben nem képesek azonnal cselekedni és dönteni. Európa kihívói és a nagy hatalmak ölbe tett kézzel, csendben nézték végig, ahogy az EU ott vakarja ahol nem viszket.

Ám a legfontosabb tanulság hogy az emberek, az egyszerű emberek morális iránytűjét sem szögesdrótokkal, sem gyűlöletkampánnyal nem lehet eltéríteni a helyes iránytól és ez ad némi reményt a jövőre nézve. Felhívja a figyelmet az emberiesség fontosságára és emlékeztet arra, hogy nem is volt olyan régen a magyar exodus 56-ban, vagy a Román elnyomás, esetleg e délszláv háború.

Mert éhes voltam, és ti ennem adtatok;
mert szomjas voltam, és ti innom adtatok;
idegen voltam, és ti befogadtatok
(Mt. 25:35)

Magyar önkéntesek rajzfilmet vetítenek a menekült gyerekeknek. Forrás: 444.hu

0 hozzászólás

robi781030 2015.09.07. - 15:02

Azt mondják, a kormány már előre tudta, mi várható migránskérdésben. Akkor még értetlenkedtünk a plakátkampányon, mára meg már egyenesen nevetséges, érthetetlen, hogy mit akartak ezzel elérni. Gyűlöletkeltés – mondják, és igazuk is van, szerencsére mire a migránsok megjöttek, már eltűntek a plakátok, amit különben sem tudnának elolvasni.

Árpád 2015.09.07. - 16:34

Az egy elég érdekes nüansz, hogy a kormányok előre számítottak erre a hullámra. Kérdezem én, hogy ha van egy ilyen lehetőség a pakliban, akkor hol a rákban van egy szakértőkből álló bizottság (politikai elemzők, közel kelet szakértők, kiművelt fők), akik elvégzik az analízist és biztos ami biztos a legdurvább verzióra is készítenek forgatókönyveket. Pl. ha nem állítja meg a migránsokat gyoda, vagy ha nem akarnak együttműködni a regisztrálás során. Végül is ezek a lehetőségek sokkal valószínűbbek voltak, minthogy egy plakátkampány hatására bárki is visszafordulna.

A migráns helyzet egyébként pont az az aktuálpolitikai kérdés, amelyben nem szerencsés még állást foglalni, csak évek múlva fogjuk látni mindennek az eredményét.

cica 2015.09.08. - 22:53

Egyreszt a menekult dolog tuldramatizalt. Sokan rettegnek a bevandorloktol,holott europa lakosagahoz merten,sot nemetorszaghoz lakosagahoz merten is jelentektelen. Mennyi az annyi eddig? Kb..150 000?! Nemetorszag 80 millios lakosagahoz kepest ez semmi..ezeknek az embereknek maximum ha bicskajuk van.. szerintem a teteheben nem is kozveszelyesek. Am igaz hogy mas kultura,es sose fognak be illeszkedni. A problemat ott kellene orvosolni sziriaban es a kozelkeleten. Europa es amerika kellene hogy sziriaban bar biztositjon egy nagyobb menekukt tabort. Ha nem is harcol ellenuk,bar egy tabort fent kellene tartani. Akkor nem kellene jonniuk. Amott meg nevetem az ISIS alamot.. a statisztika szerint potom 50 000katonaval rendelkeznek.. a natonak alap hadserege legkisebb alomanya is 350 000…es ne feledjuk nincs az isisnek legiereje..a mai modern hadviselesben ez kivitelezhetetlen.. mire var amerika es europa? Politikailag meg cirkusz van..ma a politikus mar semmit nem mer tenni..az ellenzek rogton meglovagol mindent..a nep meg mint a kisgyerek..ha nem tetszik valami akkor mar lazad is es valtana le..no igy se lehet kormanyozni! Emberileg meg szegyent vallottunk..nem gyozok megdobbenni a sok karorvendo hozzaszolason..embertelen lelketlen tomegeken…

Árpád 2015.09.09. - 04:45

Olvastam egy érdekes összevetést a napokban a menekültek bevándorlásának szükségességéről – mármint gazdasági értelemben. A második világháború után Németországban olyan kevés ember maradt, hogy a török bevándorlók nélkül nem pöröghetett volna fel a gazdaság, vagy hogy Franciaország és Anglia saját gyarmatairól betelepülők nagyban hozzájárultak a gazdasági fejlődéshez, mint munkaerő. Sőt még egy olyan érdekes összehasonlítással is élt az elemző – hogy kontrázzon a nacionalista jobbik érveire – hogy az monarchia idején nagyon multikulturális volt Magyarország, és a történelem során állítólag manapság a leghomogénebb – és hogy ennek az egyformaságnak isszuk is a levét rendesen.

A legújabb, a riporternős botrány pedig valahol várható volt, sulykolt, agy mosott média munkás, akiből enyhén szólva is hiányzik az objektivitás. Kicsit az Éjjeli Féreg (Nightcrawler) című film jutott az eszembe, ahol az önjelölt hírfutár maga is besegít a balesetbe, hogy aztán hírként felvegye. No de László Petra riporternőre most egy ország kritikája nehezedik, mondjuk kíváncsi lennék, hogy most így ma reggel milyen gondolatok között issza a kávéját. Talán sírdogál, hogy “de hülye voltam”, vagy éppen a saját vállát veregeti, hogy “juszt is megérte”….

Vajdaságiként engem soha nem zavart a sok nemzetiség, sőt talán valahol természetes is volt és kicsit mindig is zavart a szüleim generációjának állandó sápítozása, hogy sok a “szerb” – mintha egy nyelvjárással lehetne egy egész etnikumot azonosítani és viszolyogni tőlük… egy olyan országban, aminek by the way Szerbia a neve 🙂

Eszter 2015.09.19. - 10:53

És a gyűlöletkampányra szánt milliárdok milyen jól jönnének most a válság kezelésekor!

%d bloggers like this: