Internetadó – hogyan lődd főbe magad vaktölténnyel?

írta Árpád
1 megtekintés

Nem szeretem a politikát, értelmetlen, hazug és álnok dolognak tartom, igyekszem minél kevesebbet foglalkozni vele, ám most mégis kénytelen vagyok. Az internetadó, ez az elegáns elterelőmanőver a NAV korrupcióba keveredett fejeseinek Egyesült Államokból való kitiltásáról az utóbbi idők legnagyobb öngólja, vagy ahogy a címben is fogalmaztam, az a vaktöltény, amivel tényleg főbe lőheti magát a Kormány. Mint blogger, de mint szimpla internet felhasználó is, érzékenyen érint a törvénytervezet, hisz valahol nevetséges a 150 Ft gigabájtonként, arról nem is beszélve, hogy nem olyan régen volt egy kisebb összezördülésem is ezügyben a mobilszolgáltatómmal.

6 MB internetért 17 000 Ft felár

Történt ugyanis, hogy épp jól megérdemelt szabadságom töltöttem otthon, Szerbiában és indultam volna vissza Budapestre, mikor elszállt az internet, viszont tudnom kellett, hogy hányra rendeljem a taxit, ami átvisz a másik városba, hogy elérjem az Avala Eurocity-t. Telefonszámok és internet híján kénytelen voltam felmászni roamingban a hálóra, hogy tájékozódjak minek eredményeképp a hó végén egy combos 20 000 Ft-os számlát szívküldizett a szolgáltatóm. Bementem hozzájuk megkérdezni, hogy ez mégis mi a fene, ekkor mondták, hogy hát internet használat roamingban az úgy ennyibe fáj. Eldurrant az agyam és megkérdeztem, hogy by the way hány MB-ért is fogom a havi alapcsomagom közel ötszörösét kifizetni? Az ügyfélszolgálatos nő zavarodottan mormolta: 6 MB. Miközben kifizettem a képtelen összeget azért hangosan megjegyeztem, hogy az október végén záruló két éves hűségnyilatkozatom megkoronázásáért cserébe – tekintettel a plafont épp kinyomó ügyfél elégedettségemre – felejtsék, hogy én még egyszer náluk, akár egy napra is számlás leszek. Szakítás, könnyek, szétköltözés.

Politikai és közéleti botrányok dióhéjban

A mindenkori magyar kormány utóbbi egy évében botrány ért botrányt. Volt először is az RTL Klub és a kormány párharca, mivel az új reklámadó csak ezt a csatornát érintette volna árbevétele alapján, viszont ezt nagyon. Így történhetett meg, hogy egy az agyrohasztásért felelős médium híradójában bírálni kezdték a vezetést és napról napra egyre mélyebbre ástak, dacoltak a hatalommal, igazi állóháború alakult ki a felek között.

Aztán jött az Origo főszerkesztőjének politikai nyomásra történő kirúgása (mert meg merték kérdezni, hogy a magyar politikus hová és miért utazik, főként mennyiből), mely közfelháborodást keltett és felpiszkálta a külföldi szervezetek és a média figyelmét. Jó ideje van már baja Európának a magyar sajtószabadsággal, melynek tetőzése minden kétséget kizáróan ez az ügy volt. Egyébként az Origót csomó újságírója és egyéb munkatársa is otthagyta a szerkesztőséget az ominózus eset után, köztük az egyik alapító is.

Az utóbbi hónapok nem kedveztek a civil szektornak sem, a Norvég támogatásokat kezdte el vizsgálni a kormány. Ennek eredményeképp befagyasztották a szervezetek számláit és szinte végbéltükrözésnek is beillő ellenőrzések sorozatát hajtották végre a pénzek felhasználásával kapcsolatosan.

Végül a legutóbbi – ám nemzetközi szinten legaggasztóbb – az országimázst (ha még van) leginkább romboló hír: többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal magas rangú vezetőit tiltották ki az Egyesült Államok területéről. Az USA egyébként sem szarral gurigázik, hisz ok gyanánt annyit mondtak: “a kitiltott magyarok vélhetőleg korrupcióba keveredtek.”

Internetadó, mert terelni kell

[polldaddy poll=8393612 align=left]Minden hírportálon és a témával foglalkozó cikkben megemlítik, hogy a külpolitikai botrányról próbálták elvonni a polgárok figyelmét azzal, hogy belengették a telekommunikációs adó kiterjesztéseként az internetadó bevezetésének valószínűségét. Nem tudni, hogy ki nyomott meg rossz gombot, vagy, hogy kinek jutott eszébe pont az internetadó remekbe szabott ötletével elterelni a figyelmet, de annyi biztos, hogy nem érthet sokat a témához, vagy csak keveset internetezik. Mint a véleményformálás és kommunikáció szabad közege, az internet megzabolázása olyan társadalmi indulatokat váltott ki, melyek messzire terelik a birkákat a pásztoroktól, sőt innen már visszaimádkozni a nyájat szinte lehetetlen. Még az is elképzelhető, hogy a közéletet egyébként kevésbé érdeklő nemzetközi botrány helyébe pont a kormány helyez egy olyan ügyet, ami sokkal jobban érint mindenkit. Két nap alatt – a bejelentés óta – a magyar internethasználók széles tábora kezdett tiltakozásokba, gyűlnek a Facebook csoportok, szerveződnek a tüntetések, forrong a Twitter, zúdulnak a kommentek, ki vannak borulva a torrentezők, szolidaritást vállal a legnagyobb magyar torrent oldal, megjelenik az internetadó mérő plugin Chrome alá. Teljes a káosz. Van egy olyan érzésem, hogy kicsit túllőttek a célon.

Valaki teljesen véletlenül ledobta az atombombát és most csodálkozunk, hogy túl nagyot szólt.

A blogoszféra is szédeleg az explózió után, vegyesek a gondolatok (csak saját felelősségre):

Ez is érdekes lehet