Kezdőlap » Emberek vs. rendszerek, avagy újra pörög a #TwitterMigration, gombamód szaporodnak a Mastodon szerverek

Emberek vs. rendszerek, avagy újra pörög a #TwitterMigration, gombamód szaporodnak a Mastodon szerverek

írta Árpád
150 megtekintések

Még 2017-2018 környékén volt egy kisebb közösségi zarándoklat. Az apropója már homályba vész és sajnos az régi Indexes cikket sem sikerült már előbányászni, pedig megérne egy újra olvasást. Akkori Twitteresként és újdonsült Mastodonistaként dagadt a mellem a büszkeségtől, hogy a kis magyar közösségünk oszlopos tagjai energiát és erőforrást nem sajnálva indítottak lokális, magyar Mastodon példányt is a mstdn.hu címen. És mindezt cikkezte is az akkor még független portál.

Miért maradt abba a lendület?

Ennek sok oka van. A nagy hajrá után hozzávetőleg fél éven belül mindenki visszaszálingózott a Twitterre. Az okok közül egyik talán, hogy akkortájt még nem volt android és iOS alkalmazás fejlesztve. A Webes alkalmazás nagyon eltért a ma ismerttől, akkor még 3-4 oszlopban párhuzamos hírfolyamokat láttunk belépés után. Úgy egyáltalán már ez is jelentős különbség, de a Mastodon mögötti alapkoncepciót is nehéz volt megérteni. Mit jelent, az, hogy decentralizált és ez egyáltalán miért jó? Hol vannak az adataink, kik a moderátorok? Idegenkedett az egész ötlettől mindenki. Egész mostanáig, amikor egy milliárdos meg nem vette a Twittert. Igen Elon Musk, rád nézek.

199,430 is the number of new users across different Mastodon servers since October 27, along with 437 new servers. This bring last day’s total to 608,837 active users, which is without precedent the highest it’s ever been for Mastodon and the fediverse.

Eugen 💀: „199,430 is the number of new u…” – Mastodon

Miben más ez az új, 2022-es hullám?

Általánosan negatív kép él bennünk a „sztárokról” és gazdag emberekről. Musk pedig remekül megtestesíti ezeket a sztereotípiákat. Akkora tőke koncentrálódik a kezében és oly sok hitelt adnak neki a különböző gazdasági ágazatok szereplői, hogy a „szabad” piacon az árfolyamok is meginganak nyilatkozatai hatására. Sajnos ezek a nyilatkozatok gyakran manipulatívak (lásd a Dogcoin kriptovaluta sztoriját) máskor pedig egy óvodás gyerek szeszélyeit tükrözik. A Twitter felvásárlása pedig intő jel. Főleg, ahogy megtette. Azonnal kirúgta az igazgatókat, a programozókat feszített tempóban dolgoztatja és kódreview gyanánt elkezdte velük kinyomtattatni papírra a legutóbbi munkáikat. Teljes káosz.

A legfontosabb megállapítás viszont az, hogy a COVID éra alatt nagyon is megtanultuk, hogy hatalmas potenciálja mellett ugyanekkora veszélyeket is rejt a globalizáció és a központosítás. Ez igaz az áruforgalomra úgy, ahogy információ áramlásra is. A posztCovid éra átrendezte bennünk ezeket az eszméket. Közben háború van Ukrajnában, energiaválság az EU-ban, kiskirályok és diktátorok trónjai emelkednek egyre magasabbra a világban. A nagy tartalomgyártók és szolgáltatók pedig igyekeznek minden pénzt kisajtolni a felhasználókból. A YouTube mára elviselhetetlen a reklámoktól, úgy ahogy a Facebook is.

Érthető, hogy van valahol bennünk egy igény valami másra, valamit kevésbé központosítottra és talán már jobban is értjük ennek a jelentőségét vagy fontosságát. Hogy magunk rendelkezzünk a saját digitális adatmorzsáinkkal és ne algoritmusok sugallják, hogy mit kell gondolni a világról.

Ez egy bejegyzés egy sorozat része lesz, mivel a Mastodon, mint közösségi hálózat koncepció kifejezetten érdekel és kíváncsi vagyok a mostani migráció életútjára.

Log out.

Mit szólsz?

Kapcsolódó