Kezdőlap » Budapesti Napló 0.: Munkanélküliség és jövőtlenség (Szerbia 2010-ben)

Budapesti Napló 0.: Munkanélküliség és jövőtlenség (Szerbia 2010-ben)

írta Árpád
5 megtekintések
part of a serbian banknote of 100 dinars with the picture of the inventor nikola tesla
Figyelem! A bejegyzést több, mint egy éve publikálták, ezért annak tartalma elavult vagy irreleváns lehet.

A hétvégét utazgatással töltöttem, mivel már régen jegeltem több beígért látogatást is, többek között anyagi okok miatt, de itt az új év peremén úgy éreztem igenis elérkezett az ideje a vendégeskedésnek. Iránytűmet elöregedő falvak és nagyvárosok felé irányítottam és a hétvége három napja alatt sikerült is a betervezett kilométereket leutaznom.

Letargia

Nem is tudom pontosan mire számítottam, talán egy kis megújulásra és új perspektívák felfedezésére, legfőképp boldog emberekre. Főként mivel kicsiny falumban állandó letargia uralkodik a lakosok között és a fiatalok jövőtlensége kézzel fogható valósággá duzzadt.

Környezetemben talán már csak az általános iskolások képesek álmodni és vizionálni szebb jövőket, de amint átlépik az oktatás kapuját rá kell jönniük, hogy továbbtanulási lehetőségeiket alaposan csorbítja a szülők pénztárcájának korlátozott kvalitása. Így vállnak a tehetséges fiatalok árufeltöltővé vagy kínai boltos kiszolgálóvá, akármennyire is igyekeznek egy gimnázium, szakiskola, netán egyetem padjaiban ülve.

Álláskeresés

A helyzet iróniája, hogy annál nehezebb elhelyezkedni, minél képzettebb valaki. A törvény kimondja, hogy az egyetemi és főiskolai diplomákkal rendelkezők után magasabb a bérezés, ezzel együtt pedig a járulékok is átlépik a munkaadók lélektani határát, amely ellehetetleníti a kis és középvállalkozások legalább fenntarthatóvá tételétét. Így jutottunk el mára olyan állapotokhoz, hogy a közeli városban frissen megnyílt szupermarket dolgozói főként középiskolai diplomával rendelkeznek, mivel az ő fenntartásuk nem annyira pénzigényes, mint a túlképzetteké. Arról nem is beszélve, hogy éppenséggel, ha valaki nagyon dolgozni akar, akkor bele is tanulhat az adott munkakörbe, vagy egyszerűen kihullik. Senki sem pótolhatatlan. Még ha be is harcoljuk magunkat valahová, akkor sem biztos semmi.

Munkaügyi statisztikák

A szerbiai foglalkoztatási központ nyilvánosságra hozta statisztikai adatait a 2010 végi szerbiai munkaügyi valóságról, mely kimondja: 729 520 munkaképes polgár nem talál munkát, ha ehhez hozzávesszük azokat is, akik már kihullottak a rendszereiből is, akkor ez a szám még sokkal nagyobb is lehet. Arról már szót se ejtsünk, hogy köztudott, bármely ország bármely kormánya mindig kozmetikázott adatokkal szokott dolgozni, ennek tükrében pedig nyugodtan rámondhatjuk, nálunk ez a szám biztasson az 1 000 000 körül járhat. Ez a tény pedig őrjítő…

Fiatalok munka nélkül

A fiatalok helyzete már csak azért is elkeserítő, mert a munkaképes legfiatalabb korosztály, a 15-24 évesek körében a legborzasztóbb a helyzet: csupán 19,5 % rendelkezik munkahellyel, míg Európában ez az arány 40%! Ez meg úgy elég kevés, ahhoz, hogy bárki is a családalapításon vagy bármi máson törhesse a fejét, nincs mit csodálkozni a rohamosan mínuszba forduló születési adatokon. Egyre több nyugdíjasra egyre kevesebb munkaképes jut, amely komoly problémák elé állítja Szerbia gazdasági szakemberit és politikai nagykutyáit (akik végre újságolvasás és közösségi média pörgetés helyett elkezdhetnének dolgozgatni is egy kicsit).

A felmérések azt mutatják, hogy míg az élelemre a havi bevételeink 40 százalékát költjük, addig mindössze 0,7 százalékot tesz ki az az összeg, amit oktatásra, képzésre szánunk és 4,5 százalékát költjük az egészségünkre. Sokan éppen ezért az alkoholban és a dohányban keresnek kiutat, melyre ugyancsak 4,4 százalékát költjük pénzünknek.

Részlet a Magyar Szó cikkéből

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint, a 2010. novemberi fogyasztói kosár 39 499,18 dinárba került, 2,89 százalékkal, azaz 1 108,33 dinárral kerül többe, mint az egy hónappal korábbi. Ahhoz, hogy azt anyagilag fedezni tudjuk, 1,15 átlagfizetésre van szükség.

Bevásárlókosár Szerbiában (forrás: Magyar Szó)

Ehhez csak annyit szólnék hozzá, hogy a közel 40 000-es bevásárlókosarat az átlagosan 22000 dináros fizetésekből képtelenség megvalósítani. Arról nem is beszélve, hogy a közüzemi számláim kifizetése után csupán 9000 dinárom maradt kajára.

Az sem ritka, hogy valaki még a 12 évvel ezelőtti fizetését várja. Válság hátán válság, és a jövő sem kecsegtet semmi jóval. 2015-re mindennél nagyobb gazdasági recessziót jósolnak a mezőgazdaság terén, amely jelenleg Vajdaság legnagyobb húzóágazata, már csak földrajzi adottságaiból adódóan is, mégis olyan sokan hagytak fel a kedvezőtlen feltételek miatt a szarvasmarha tenyésztéssel, hogy a kínai tejport kell importálnunk. De jó!

Míg a vezetők Koszovó státusáról vitatkoznak és fájlalják sebeiket, addig zátonyra fut az egész ország. A parlamentben ezalatt cipődobálással oldják a feszültséget, de van, aki simán csak fényképezni, aludni vagy bulvársajtót olvasni jár be a munkahelyére.

De mit is várhatunk egy olyan országban, ahol az oktatás színvonala a béka segge alatt van. Kedvenceim voltak azok a turisztikai csalogató, óriási plakátok, melyek Szerbia szépségeit mutatják be a valamilyen érthetetlen okból idekeveredő turistáknak. Ezekkel csak egy baj van: mind cirill betűs írásmóddal vannak felfestve… Még jó, hogy a helyiek el tudják olvasni.

Előremenekülés

A határok megnyílásával pedig egyértelművé válik: aki teheti menekül, és mindegy hová, csak el innen. Megtudom őket érteni, hisz én is hasonló lépéseken gondolkodom, mivel itt képtelenség fejlődni, továbblépni. A közeljövőben bekövetkező ennél is rosszabb helyzetet pedig nem igazán szeretném itt kivárni, mert félő, hogy a vákuum beszippant majd mindent és a már most sem ritka nyomor fokozódása várható.

Kapcsolódó