Hogyan írjunk jó blogot?

5 thoughts on “Hogyan írjunk jó blogot?”

 1. balaaz says:

  Én két hetes blogger-múlttal (képzettségek, önképzés nélkül) abszolút kezdő vagyok és amatőr, de különösebben újdonságot nem találtam a bejegyzésben (bár mondjuk a blogok fajtájáról sincs halványlila gőzöm se, tulajdonképp két hete még az ellen is tiltakoztam, hogy bloggernek nevezzem magam vagy blognak a bejegyzéseim konténerét).

  Ettől függetlenül számomra hasznos volt, mert most épp azt a korszakom élem, hogy a bloggerré válásom, az ezzel összefüggő tevékenységem, stílusom, identitásom foglalkoztat. És így jó volt mástól is olvasni róla, hogy ő hogyan… ha ettől nem is lettem sokkal okosabb. A publikálás-szerkesztés kapcsán jelentkező WP-probléma, a formázás szétesése, már engem is megtalált. Jól látni, hogy nem csak én kapok tőle hülyét – már nem a “szomszéd disznaja is dögöljön meg” alapon, hanem megnyugtató hogy nem csak az én bénaságom okozza (ha többünket érint ugyanaz a baj, úgy kevésbé fáj). Ja: a második csatolt kép nagyon tetszett!

  Apró érdekesség, hogy nálam a téma-ötlet után szinte rögtön sorjáznak be a cím-ötletek is. Most is van függőben egy pár véglegesnek tűnő címmel ellátott piszkozatom, ami fejben is csak sarokpontok mentén létezik – a tényleges bepötyögés még odébb van.

  Amúgy meg: Jó estét kívánok kedves Árpád!:) Balaaznak hívnak, AA-n vagy Pitbullnál már lehet, hogy hallottál rólam. Utóbbi helyen figyeltem fel a blogodra, ami meg kell mondjam, hogy letisztultságával, stílusosságával igen tetszetős számomra (kivétel, hogy nem értem az alkalmankénti vastagított betűk szerepét – az nem gyerebe). Gratula. A tartalom tekintetében kicsit ismerkedtem már, de azt még nem tudnám megmondani, hogy mi lesz hozzá a viszonyom. Egyelőre még csak a néha bekukkantás fázisában tartok.:)

  1. Árpád says:

   Üdv Balaaz az olvasók között! Gyorsan feliratkoztam a blogodra és alkalomadtán olvasni is fogom – talán az ünnepekben már lesz annyi időm, hogy pótoljam azt a rengeteg posztot, amit el kellett volna már olvasom 🙂
   A WordPress nagyon jó blogmotor, talán az egyik legfejlettebb a piacon és specializált cuccos, nem úgy, mint pl. a Blogger, amit a Google fejleszt és megjelenésre illetve minőségre (meg testre szabhatóságra) leginkább a régi G-Portálos szörnyűségekre hajaz (nem hogy leszóljam, a maga idejében az jelentette a magyar közösségi weboldal szerkesztés csúcsát), gondolom főleg azért, mert a Google úgy gondolja, hogy mikroblogok népszerűbbek és a saját platformján a Google+-t fejleszti – elvégre lelőtte a saját RSS olvasóját is ugye, a readert is… Ami számomra érthetetlen, hogy egy két évvel ezelőtti Wp verzióban még tudtam beillesztett képeket box segítségével átméretezni, ma meg már csak külön panelről és csak a százalékból tudok visszavenni, ergo csak kicsinyíteni lehet vele.De annyi baj legyen, más szempontokból rohadt sokat fejlődött és ez mellettük szól.

   A cím dolog érdekes tud lenni, én magam azért tanácsolom, az utólagos címadást, mert egyrészt nagyon át kell gondolni, hogy SEO szempontjából mennyire keresőbarát a cím, mennyire egyedi, figyelemfelkeltő stb… Persze ez már inkább a közösségi marketing része – én magam is csak ismerkedek egyelőre vele.
   Sok sikert a bloghoz és a blogoláshoz. Mivel egy dinamikusan változó piacról van szó, ezért érdemes sokszor újratervezni, tapasztalatokból építkezve új dolgokat is kipróbálni.
   🙂

   1. balaaz says:

    Khm. Már meg ne haragudj, de egy magát Árpád névvel illető fazon írt egy kis értekezést ‘A blog írás 20 parancsolata – tippek és trükkök’ címmel, nem tudom hallottál-e róla?

    Aszongya hogy, idézem: “ha pedig a saját blogodra fut be hozzászólás, igyekezz egy napon belül válaszolni rá! Az olvasók szeretik az íróval történő interakciót – nem később, mint azonnal.”

    Félre ne érts, nem számon kérni akarlak, csak én bizony a második napon elkönyveltem magamban, hogy “na, ennek se tetszik a pofám, derogál neki hozzám szólni”! 😀 Így viszont kellemes meglepetésként ért a mégiscsak-sőt-válaszod!

    Egyébként meglehetős technikai-informatikai analfabéta vagyok, úgyhogy pl. az RSS-t is csak messziről, gyanakodva szemlélem – elolvastam ugyan a linkelt írásod, amitől némi fény kezdett derengeni a sötétségemben, de csak nagyon kevés. 🙂 Pedig ehhez a bloggerkedősdihez lehet, hogy tényleg nem lenne rossz beletanulni…

    1. Árpád says:

     Igen, saját szabályom szegtem, de mentségemre szolgáljon , hogy karácsony előtti hajszában van a cég is, meg személy szerint én is, így bort ittam vizet prédikáltam, de mindenképp fejlődési pont, hogy ha fejemre olvassák.
     A technikai részét lassan megérti az ember és rájön egy csomó dologra, utána olvas és hasonlók. Mondjuk nekem az első WTF momentum az volt, mikor kiderült, hogy PNG formátumú képeket a legjobb használni bloghoz (és weboldalakhoz is), mert állítólag – technikai jellegükből adódóan – gyorsabb oldalbetöltést biztosítanak, kisebb fájlmérettel, változatlan minőséggel. Jah, hogy azért hívják őket PortableNetworkGraphic-nak, hát igen 🙂

 2. Palásti Imre says:

  Tökéletesen összefoglaltad hogyan és miként lehet egy blogbejegyzést írni.
  Ln a publikáláshoz a hootsuite.com oldalt szoktam használni főleg azért mert backlink generálódik ami visszavezet a blogomhoz. Ez SEO-záshoz jól jöhet. Persze ha valakit foglalkoztat, hogy előrébb kerüljön a Google-ban.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: