A blog írás 20 parancsolata – tippek és trükkök

48 thoughts on “A blog írás 20 parancsolata – tippek és trükkök”

 1. robi781030 says:

  Fura, hogy pont most írod ezeket. Én éppen csökkenteni igyekszem a netes jelenlétemet, kérdés, hogy mennyire megy, lévén ez az egyetlen minőségi kapcsolatom a külvilággal. Eddig a nagyjából minden napra egy bejegyzés elve alapján próbáltam eljárni, de lehet, hogy én is nyitok inkább az átgondoltabb, minőségi posztok felé, legalábbis a távlati célom ez. A blog közönségének még nem jelentettem be a nagy ötletemet, még az sem biztos, hogy nagyon díjaznák. Mindegy, tőlem sem áll távol a bloggal kapcsolatos problémák feszegetése, lehet, hogy engedelmeddel be is idézem majd a posztodat, ha megint rám jön a blogfilozófia, azaz érzésem szerint hamarosan.

  1. Árpád says:

   A blogolással kapcsolatos mélyenszántó gondolatok érdekes módon nyáron nem igazán izgattak: napfény, forróság, minden percet inkább szabadban, míg lehet. Most, hogy jön a szobafogság ideje + eltömődő radiátor vezetékek, valahogy több idő adódik rá, hogy ügyködjek blogon, blogolásról, úgy egyáltalán szövegalkotásról és publikációról.
   Hosszú távon érdemes pár minőségibbet összerakni, igaz én is erős késztetést érzek pár ezer karakteres hangulat posztokhoz, néha el is jár a kezem 🙂
   Természetesen, nyugodtan idézhetsz! Cserébe én is fenntartom a vissza linkelés lehetőségét!

 2. palastiimre says:

  Kedver Árpád. Nagyon köszönöm ezeket a gondolatokat. Én most vetettem bele magam a blogolás világába.Engedelmeddel idéznék majd tőled a személyes blogomon.

  1. Árpád says:

   Üdvözöllek a blogoszférában kedves Imre! Természetesen idézhetsz forrásmegjelöléssel és linkkel 🙂
   Örülök, ha hasznosnak találtad a bejegyzést és számomra külön öröm, hogy egyel több magyar bloggert olvashatunk a hálózaton. Ha van kedved küldd el a blogod címét is!

   1. Palásti Imre says:

    Szerintem mindenkinek egy nagyon új világ a blogolás. Kétség nem fér hozzá hogy kitartónak és kreatívnak kell lenni. De ezt leírtam a blogomban is.
    Remélem nem baj ha ide is kirakom a címét: http://www.palastiimre.com
    Ha esetleg gond akkor nyugodtan töröld hisz te vagy a góré 🙂

    Kellemes napot és jó blogolást mindenkinek!

    1. Árpád says:

     Köszönöm! Igen,aki belekezd az előtt nagyon hosszú és viszontagságokkal teli út áll, ugyanakkor roppant sok fejlődési lehetőséget kínál: mind fogalmazás, mind technológiai fejtágítás szempontjából, arról már nem is beszélve, hogy megtanulhatjuk általa a személyes marketing alapjait és betekintést nyerünk a felhasználói szokásokba. 🙂

 3. Wilk says:

  Üdv!

  Köszi, hogy így összeszedtél pár dolgot. Hasznos és ötleteket ad. Én pár napja kezdtem bele első weblapom készítgetésébe és jól jön mindenféle alap tipp, trükk így indulásnál. Bár még a weblap úgymond reklámozásához nincs sok ötletem, de még úgyis az elején vagyok.

  1. Árpád says:

   Üdv Wilk! Természetesen lesz még szó blogolásról és népszerűsítésről, sőt mivel már a bejövő keresőkifejezések zömében jelen van a “felkérés keringőre”, ezért igyekszem mielőbb vésni a témában, főleg saját tapasztalatokat!

 4. whiteangel.blog says:

  szia. olvasgatok itt nálad, próbálok ötleteket gyűjteni a népszerűsítéshez, meg minden, de pont azon gondolkodom, hogy egy olyasfajta blog, mint az enyém, megérdemelne-e nagyobb felhajtást..
  jó, hogy így összeszeded ezeket a tippeket a kezdőknek, és a tudatlan haladóknak.
  hatalmas pacsi (:

  1. Palásti Imre says:

   Nos igen Árpád blogja mindenképpen nagyon sok támpontot tud adni.
   Egyébként mi cél az a legfontosabb. Ha az megvan akkor a hogyan jönni fog.

  2. Árpád says:

   Köszönöm és szívesen! Beleolvastam a blogodba mellesleg. Ha csak privát naplódnak szánod, akkor tökéletesen jó, nem kell túlkomplikálni, az írás által (mint írásterápia révén) dolgozol fel eseményeket, mélyülsz el bennük – ezt én is csinálom mind a mai napig – ez teljesen rendben van. Ha “kifele” mások felé szeretnél írni, akkor érdemes rajta elgondolkodni, hogy mások számára is érdekes formába öntsd a gondolataid: némi humorral, iróniával, vagy mesés (tanmese) jellegű átírásokkal, hisz a lényeg, hogy az olvasó saját magára is érvényesnek érezze azt amiről írunk, ezáltal tud azonosulni a bloggerre (vagy nem) és ebből születnek a jó beszélgetések később! Kitartás! 🙂

 5. RiTa says:

  Szia Árpád! Én is viszonylag friss vagyok a blogolók között. (3 hónap) Gyakorlatilag próbálok mindent úgy csinálni,ahogyan leírtad (igaz,heti két posztnál többre szinte soha nincs idöm), mégis a “nagy áttörés” egyelöre elmaradt..Talán a tartalom stílusával lehet baj,nem tudom. Láttam, hogy fentebb írtál egy kis kritikát valakinek, ha esetleg lesz idöd, benéznél hozzám is?:-)
  http://ritravel.eu

  1. Palásti Imre says:

   Szia Rita!

   Egyik fontos kérdés, hogy mit szeretnél elérni a blogoddal?
   Pénz szeretnél keresni vagy csak érdeklődőket keresel vagy online népszerűségre szeretnél szert tenni?
   Ha ez meg van akkor ahhoz kell választanod egy stratégiát. Teljesen mindegy is a lényeg, hogy egy csipetnyi marketingre lesz szükséged.

   1. Árpád says:

    Kedves Imre, igazat adok benne, hogy szükséges eldönteni, hogy mi a célunk a blogunkkal.
    A marketing már egy teljesen más kérdés. Láttam olyan blogot, amely annyira rohadt jó tartalmat generált, hogy jóformán a kisujját sem kellett mozdítania a bloggernek, mert olyan szintű conteot volt képes írni, ami miatt sokan őt választották, a nyomtatott sajtó és az egyéb online médiumok helyett. Az ellenkezője is igaz. Volt valami sovány tartalom az adott siteon, marketing dögivel, csapból is az adott blog folyt, átmenetileg tudott is követőket szerezni, de később, mikor abbamaradt a marketingtevékenység, zuhanni kezdett az olvasottság.
    *Mellékesen jegyzem meg, hogy azt tudtad, hogy az empowernetwork feketelistás pl. a Facebookon nem is lehet megosztani az ott futó blogok linkjeit, mert bannolja a rendszer?

    1. Palásti Imre says:

     Kedves Árpád!

     Igazat adok abban, hogy a tartalom az egyik legfontosabb. Nyilván ha nem ad az illető blogger értéket akkor persze, hogy nem fogják olvasni vagy követni vagy egyáltalán.nézni a blogját.
     Ha csak a marketingre helyezi valaki a hangsúlyt akkor bukó a dolog. A leges legfontosabb, hogy értéket adjunk az embereknek.
     De azt is tudjuk hogy a blogolás nem egy időszakra vonatkozik hanem élettevékenység sőt életstílus. Mindenkinek más ez benne a csodálatos.

     Igen sajnos azt tudtuk, hogy az Empower Network blokkolva van. Sajnos lehet a legjobb dolgokat is bénán csinálni. Nálunk is van ilyen. Sokan voltak akik spamel-tek. Ez lett az eredménye.
     Ezt meglehetett oldani azzal ha veszel egy domain nevet. 🙂

     De a lényeg, hogy ha valaki szeretne nagyobb látogatottságot szerezni vagy bármi olyat csinálni amiből haszna lesz (lehet az bármilyen haszon) azért a marketing tudás elengedhetetlen. Főleg az online marketing.
     A bloggerek saját “terméke” önön maguk.

  2. Árpád says:

   Üdvözöllek Rita!
   Megnéztem a blogod és gyorsan végigszaladok az alapokon:
   1. Külalak: rendben van, bár én egyszerre egy oldalsávot használnék, mert a jobb oldali sávban lévő képek elvonják a figyelmet a szöveges tartalomról.
   2. Fotók: azok közé tartozol, akik nagyon szép és egzotikus helyekre jutottak el, amivel kiemelkedhetsz az utazó bloggerek sűrűjéből azok a fotók. Nézd meg pl. a http://tokyobling.wordpress.com/ blogot. Japánban él a blogger (semmi sem derül ki a személyéről) és annyit csinál, hogy ha hepöning van valahol a környéken, akkor fogja magát és nagy felbontású, roppant hangulatos fotókat készít róla. Egy rövid bekezdésben pedig leírja az apropóját, és annyi, mégis rengetegen követik.
   3. Szöveg: El kell dönteni, hogy magadnak vagy másoknak írod-e a blogot. Ha magadnak, akkor teljesen rendben van a kis személyes élménybeszámoló, meg lehet mutatni a barátoknak, ismerősöknek stb. Ha az a célod, hogy bemutasd az adott desztinációt, akkor nem fér bele a “J. ezt és azt csinálta…stb”, mert ez személy szerint engem hidegen hagy. Az ilyen típusú utazós blogoknál bemutatják tényszerűen a desztinációt, mit érdemes megnézni (de ezt röviden, a Wikipiédiát mindenki ismeri), a személyes benyomások tekintetében lehet egy párszavas összefoglalót írni, hogy neked épp miért jött be. // Ha nagyon érzelmes sztorikat akarsz, akkor meg érdemes leülni a városok hajléktalanaival pl. elbeszélgetni, és jó kis szociológiai összehasonlításokat csinálni. Először is döntsd el mire akarod kifuttatni a blogot, mi a víziód, mi a célod vele?
   4. Türelem: Időbe telik, még el kezd listázni a keresőmotor.
   5. Közösségi média: nem látok egy árva like gombot sem, viszont a főoldalon gorombán a képembe nyomódik a feliratkozási lehetőség 🙂 integráld a különböző közösségi fiókokat, manapság a kereső mellett a forgalmat leginkább a közösségi média generálja. Épp tegnap történt, hogy valaki éppen jó helyen osztotta meg az egyik cikkem és két nap alatt jött csak a Facebookról kb. 1000-1200 látogató.

   🙂

 6. Lexen says:

  Szia!
  Bevallom, nem szoktam olvasni az oldalad, most valaki linkelte nekem. Én már lassan 3 éve blogolok, ehhez képest még nem értem el a 100 regisztrált tagot, bár minden blogot többen olvasnak, mint ahányan regisztrálnak. Én magam is meglepődtem rajta nemrég, hogy már ennyi ideje szerkesztem, mert nem tűnik olyan soknak. Az biztos, hogy a tartalom a lényeg, én a dizájnhoz amúgy is elég siralmasan értek.
  Nagyon érdekes egyébként, hogy menyire látszik, kinek kik az olvasói, vagy melyik blognak ki a szerkesztője. Tinédzserek körében szinte menőbb egy elegáns kinézet, egyes olyan blogoknál, amelyek nagyon komolynak tekintik magukat, viszont néha észrevehető, hogy dafke nem csinálnak nagyon bonyolult dizájnt, mert ők felülemelkednek ezen. Természetesen jól teszik, nem kell lila háttérre kékkel írni, de érdekes, hogy szinte el lehetne különíteni a tanácsokat korcsoportonként.
  Egyébként nagyon jó ötleteket adsz, de saját észrevételem szerint a legtöbb blogger nem igazán tudja, hogy juttassa el a blogját a közönséghez, és ez néha igényes alkotókra is igaz. A legtöbbekben még blogversenyek sem merülnek fel, vagy ha igen, akkor az más – szintén nem túl látogatott – blogok által hirdetett verseny, de nem például egy Goldenblog verseny.
  Tudom, hogy ez a hozzászólás elég összeszedetlenre sikerült, de hirtelen eszembe jutottak ezek a gondolatok. 🙂
  Üdv:
  Lexen
  http://www.lexen-jzti.blogspot.com

 7. petra1995 says:

  Nagyon tetszenek az írásaid! Én tegnap indítottam el a blogom,de nem nagyon értek ahhoz,hogy hogyan lehet átalakítani,pedig van egy csomó ötletem. Na mindegy,majd csak rájövök a dolgokra. 🙂

  1. Szabó Árpád says:

   Szia, nagyon szépen köszönöm és üdvözöllek a fedélzeten, öröm látni, hogy egyre több fiatal dönt a blogolás mellett!
   Remélem mielőbb megörvendeztetsz bennünket egy csomó remek bejegyzéssel.
   Ha kérdésed van bármivel kapcsolatban a blogolás terén, akkor itt nyugodtan felteheted!
   🙂

 8. vikitattoo says:

  Szia! Nagyon szuper ötleteket adsz,főleg ha valaki annyira kezdő mint én(pár napja írogatok),sok mindent nem értek és igazán azt sem tudom ,hogy jól csinálom-e amit csinálok! Magamnak kezdtem írni,csak mert jól esett…de ismerőseim egyre több kérdést tesznek fel..akkor viszont olvassák 😀 Szeretnélek megkérni arra,ha van lehetőség olvasd el kérlek és szívesen venném atyai jótanácsaidat is!!
  Előre is köszönöm!!! 😀

  1. Szabó Árpád says:

   Szia Vikitattoo! Köszönöm a kommentet, és ha adsz egy blog címet, akkor természetesen megnézem és e-mailben vagy kommentben (ahogy szeretnéd) válaszolok! 🙂

   1. vikitattoo says:

    http://semmisemegyszeru.blog.hu/
    Nagyon szépen köszönöm!!!!!! Nem merem azt mondani ,hogy kommentben írd meg a véleményed,bár nagyon jólesne :D,de végülis mindegy mert kritika ,kritika..csak tanulhatok belőle 😀

    1. Szabó Árpád says:

     Üdv! Elolvastam a blogod eddigi írásait! – Elnézést, hogy csak itt válaszolok, mivel magán az oldalon nincs “Kapcsolat” funkció.
     Alapvetően jónak tartom, annyit látok, hogy ez most egy érzelmi hullámvasút miatt létrejött, írásterápia jellegű blog, ahol a kusza érzelmeidet leírva igyekszel kibogozni azokat. Magam is voltam/vagyok így vele, sőt a legjobb írások ilyenkor jönnek, mikor érzelmek korbácsolják az alkotót.
     Kicsit olyan ez, mint a színházban a nézőtéren helyet foglalók szemszögéből nézve (őket kell elsősorban megérteni, hogy eldönthessük: kinek írunk). Ha háttal állunk nekik és monológot mondunk, akkor valójában magunknak játszunk, csak éppen közönség előtt, meglátásom szerint ilyen a te blogod is. Akkor van az, amikor féloldalt állunk a közönségnek, már úgy írunk, hogy általánosítunk, sőt ki is kacsintunk a közönségre, nem csak egyes szám első személyben blogolunk és a témáink is elkezdenek szétfolyni, egyre nagyobb szeletet ölelünk fel (ez jellemzően a saját blogom is), illetve a harmadik verzió, mikor szembe fordulunk a közönséggel és nekik játszunk, méghozzá teljesen interaktívan, erre jó példa Barok Eszter blogja. Ne érts félre, ez nem azt jelenti, hogy ilyen szintek lennének a blogírásban és, hogy úgy lesz egyre jobb a blogod, minél inkább a közönségnek írsz.
     A másik fontos dolog, az idő: a nagy lendület általában mindenkinél megvan, viszont fenntartani, hosszú távon csak kevesen tudják, ám ez hozza magával a fejlődést is. Amikor már egy éve folyamatosan blogolsz észre fogod venni pl. azt is, hogy a jelenlegi motivációd is megváltozott, feldolgoztad a dolgokat és már másról kezdesz írni, pl. szerzel egy macskát valahol, vagy környezetvédőnek állsz, esetleg kertészkedni kezdesz és párhuzamokat vonsz a zöldségek és az emberek között.
     Szumma: fiatal blog, írásterápia jelleggel. Tanács: eldönteni, hogy kinek írsz: ha magadnak, akkor nem kell, hogy érdekeljenek az olvasók (pl. hogy többet szerezz vagy valami), ha pedig magában a blog írásban látsz valamilyen potenciált a jövődre nézve, akkor kísérletezz a különböző posztokban különböző módokon leírni a történeted, fordulj a közönség felé, tegyél fel kérdéseket számukra, melyekre válaszolhatnak a kommentek között.
     Sok sikert 🙂
     *Felvettem az RSS listámra a blogod, néha betérek majd olvasgatni!

 9. martinelli9 says:

  Kedves Árpád!
  Örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Sok okos és hasznos dolgot találtam. 5 éve vagyok blogger, végig jártam a bloggerek útját, de koránt sem mondhatom, hogy tudok mindent, amit kellene.
  Véleményed szeretném kérni. Ez a gasztroblogom linkje http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/
  Egy őszinte véleményt szeretnék kérni tőled, amit előre is köszönöm :). Email címem a blogon látható.

  1. Szabó Árpád says:

   Szia!
   Örülök, hogy idetaláltál, természetesen a hétvégén megolvasom a blogod és küldök az ott lévő mail címre egy elemzést!
   Már láttam pár receptet egyébként, amit ki fogok próbálni! .)

 10. martinelli9 says:

  Köszönöm.

 11. martinelli9 says:

  Igaz nem írtad melyik hétvégén, de remélem azért egyszer eljön az a hétvége is, amikor “megolvasod a blogom” és elemzed 🙂
  BUÉK egyébként! 🙂

 12. L. Józskabá says:

  Én most próbáltam ki az http://www.eblog.hu rendszerét, de elakadtam kicsit. Hogy tudok saját beírható címet valami.hu venni? Fizetni kell érte, ingyenes?

  1. Szabó Árpád says:

   Az eblog rendszerét nem ismerem, de van olyan horizontális szabály a ingyenes szolgáltatókra, hogy náluk csak a valami.eblog.hu címmel fogsz tudni blogolni. Nem túl elterjedt ez a szolgáltató, így gondolom, nem nagyon adnak náluk lehetőséget a saját domain alá történő becsatornázással.
   Javaslok inkább egy WordPress.com-ot, ott lehet venni saját .hu végződésű címet és adnak hozzá támogatást , bár nem olcsó.
   Még mindig a legjobb verzió a saját tárhely + domain beszerzése, pl. az http://www.ezit.hu -n , az én blogom és náluk fut már jó ideje.

   1. L. Józskabá says:

    Saját domain név használat.
    Domain:

    Engedik a címet használni ha jól értelmezem.

 13. megnevelo says:

  Szia!

  Ez a bejegyzésed már közel másfél éves, úgyhogy csak egyetlen dolgot fűznék hozzá.

  Mint ahogy azt te is észrevehetted, egyre többen vezetnek be a blogjukon előmoderációt, vagy – ahogyan én is teszem – egyáltalán nem engedik hozzászólni az olvasókat a bejegyzésekhez. Ennek az oka roppant egyszerű.

  Iszonyú sok tahó van az internet világában (és úgy általában a való világban is), akik képtelenek normális hangnemben hozzászólni egy-egy témához. Itt nemcsak a trollokra gondolok, akik a lelki szegénységüket úgy kompenzálják, hogy szándékosan provokálnak, hanem azokra a neveletlen emberekre is, akik nem tanulták meg elfogadni mások álláspontját.

  Én például kíváncsi lennék az olvasóim véleményére (és amúgy a FB-on lehetővé is teszem, hogy megszólaljanak, mert onnan könnyebb kitiltani őket, ha elszaladna velük a szekér), de azt már nem szeretném, hogy a bejegyzéseim mondanivalójának az élét elvegyék azzal, hogy “szétoffolják” a témát az oda nem illő frusztrált megjegyzéseikkel.

  Szóval jól hangzik, hogy oda-vissza kéne érintkeznünk az olvasóval, de amíg azt tapasztaljuk, hogy sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel, addig jobb az óvatosság.

  Szép napokat!

 14. Btamás Körmágus says:

  Úgy látom egész jó kis beszélgetés alakult ki ezen a komment helyen. Szinte már vicces amikor a komment hegyek, nagyobb tartalmat jelentenek mint maga a publikált cikk hossza 😉

  Érdekes volt olvasni a cikkben, hogy nem tanácsolja egy bloggernek sem, hogy mások blogjára kommenteljenek weboldal címüket megosztva. Akárhogy is de az itteni kommentek is mind weboldal megosztást csinálnak 🙂 Nem mintha nekem nem lenne kedvem csatlakozni eme díszes kompániához 🙂

  Azért, hogy “megnevelőnek” is reagáljak valamicskét:
  Teljes mértékben nem értek ám egyet veled. Komment letiltás a blogon. Oké ne szemeteljék szét az emberek, azaz ne offolják. Én szerintem nagyon jó spam fogók vannak már blog motorokon, mint amilyen pl. a cikkben is említett WordPress (mondjuk itt ilyen az Akismet). Csak ezért tehát totális letiltásnak nem látom értelmét. Egyébként meg szkeptikus vagyok a sok offolóval a blogodon. Az ember alapvetően egy lusta faj, s ha csak nincs benne önös érdeke, hogy a saját szemetét oda biggyessze az adott cikk / tartalom alá, akkor nem is fogja megtenni,

  Én éppen ezért a SPAM-nek is örülök. Szerencsére a WordPress biztosítja a comment editor felületet, így a spam-elők nekem csak tartalmakat generálnak. Észrevételezésüket elfogadom, ha a cikkel nem releváns, átszerkesztem és szépen törlöm a mocskukat. Így válnak Ők az én rabszolgámmá. Viszont ha egy hozzászólás releváns, és az oda társított weboldal is ízléses, akkor bizony én folyást engedek neki 🙂

  Esetleg ha valaki érdeklődne online szerepjátékok iránt, MMORPG témák, akkor blogom nekik ajánlom sok sok szeretettel: http://bajkotamasdrakensang.com/

  1. Árpád says:

   Én főként azokra a kommentekre gondoltam a “ne szemetelj” parancsolattal kapcsolatban, melyek jellemzően csak azért íródnak – irrelevánsan az adott poszt témájára, hogy promózzák a saját oldalaikat.
   Többet ér egy jó blogegyüttműködés – esetleges vendég bloggerség (ha témába vágó posztot ír a blogger), mint egy bannolás. 🙂

 15. béla says:

  Ez nagyon sokat segített nekekm,hogy megértsem a blogok használatát. Ez könyebé tedte,hogy megtanuljak blogot készíteni.

  1. Árpád says:

   Örülök és sok sikert kívánok! 🙂

 16. Szandra S says:

  Szia,anno már írtam blogot,sokan szerették. Most belekezdtem valami egészen másba. Megtennéd, hogy rápillantasz és elmondod a véleményedet őszintén?

  1. Árpád says:

   Szia kedves Szandra!

   Az a helyzet, hogy a blogolok.hu szolgáltatás nem túl ismert és nem is igazán használják épp ezért javaslom hogy válts valamely nagyobb, ingyenes blog szolgáltatóra. Pl.
   1. wordpress.com
   2. blog.hu
   3. reblog.hu
   4. cafeblog.hu

   Ezeken sokkal nagyobb közösséggel is találkozhatsz egyrészt, másrészt ha elakadsz, akkor jóval több leírást találsz velük kapcsolatban.
   Remélem tudtam segíteni.

 17. nyékiné. marika says:

  Segítséget szeretnék kérni. Pontról, pontra, hogyan lehet blogírást kezdeni. Idős amatőr minimális infó/net/tudással/rendelkezek. Ha csak egy linket kapok, hogy elkezdhessem, elég. Köszönöm.

 18. Béla says:

  Szia Árpád. Kezdő blogger vagyok. Jelenleg 3 szakmáról, kellene blogokat írnom de kevés az időm és elég féradt is vagyok munka után. Hétvégén tunék esetleg írni. Azt szeretném kérdezni lenne-e valamilyen ötleted hogyan tudnék aránylag gyorsan megírni egy-egyí blogot. Ezen kívül tetszik a blogoldalad. Szeretnék én is hasonlóan szép és átlátható oldalt létrehozni. Üdv és köszönök minden kis segítséget.

  1. Árpád says:

   Üdv a fedélzeten Béla!
   A blogíráshoz vagy bármilyen más íráshoz nélkülözhetetlen a jegyzetelés. Ha tudod, hogy úgy is csak hétvégén lesz időd összerakni egy adott bejegyzést, akkor már javasolt hét közben – akár munka közben kikapcsolódásképp – anyagot gyűjteni. Akár egy Wikipédia bejegyzést vagy más forrásszöveget csak beledobni egy doksiba, ezzel is már időt spórolsz meg a hétvégére. Másrészt fontos, hogy legyen egy jó “terved” magához a bejegyzéshez. A szakmai jellegű blogbejegyzéseknél fontos, hogy ne váljanak parttalanná azok, ezért javasolt egy skicc elkészítése: mi lesz a téma, mi lesz a bevezetőben, hány alcímre tagolod a bejegyzést és milyen konklúziókkal zárod. //egyébként a “hogyan” típusú bejegyzések mindig kelendőbbek a piacon, tudod ezek,azok, melyek konkrét folyamatleírásokat tartalmaznak : hogyan szereld fel a könyvespolcod a falra három egyszerű lépésben?

   Technikai szempontból én Worpdress hívő vagyok, mert kevés technikai ismerettel is nagyszerű dolgokat lehet összehozni vele, úgyhogy én ezt a platformot ajánlom elsősorban.

 19. Tóth Lili says:

  Szia! Szeretnék pár jótanácsot kérni a blogomhoz. Az egyik, hogyan lehetne rákeresni Asperger címszóval, a másik meg mennyire értelmesek a posztjaim… ez így fura, de mivel Aperger szindrómával élek lehet van egy-két dolog, amit észre se veszek és emiatt nem jó a blog. Köszönöm, Lili http://lilithot.blog.hu/

  1. Árpád says:

   Kedves Lili!
   Átolvastam a blogod posztjait. Nekem nagyon tetszenek az életképek benne és a belső gondolataid, a kitárulkozás. Nekem is van Asperger szindrómás ismerősöm, akivel jól kijövünk, csak néha “fura a humora” :). Természetesen még akkor utánanéztem magának az állapotnak. Azt hiszem számomra a legfurább az volt, hogy nem igazán tudtam sokatelső kézből erről az egészről.

   Az, hogy van egy magyar Asperger-es blogger a blogközösségben nagyon fontos! Logikusan belegondolva van egy élettörténeted, amelynek sok-sok szakasza van-volt-lesz. Ezeket érdemes feldarabolni tematikus, logikusan könnyebben kezelhető kategóriákba, csomagokba.

   Példák:
   1. Bejegyzéssorozat arról milyen volt gyermeknek lenni egy kisebb közösségben ezzel az állapottal. Minden bejegyzés zárulhat egy fontos tanáccsal az olvasók számára, vagy egy pozitív tanulsággal, amire később építeni lehet.
   2. Magáról a szindrómáról is érdemes lehet egy kategóriában bejegyzéssorozatot közzétenni, hisz gondolom kutattál a témában: mi az oka, milyen válfajai vannak, a szindróma történelmi áttekintése, híres(+sikeres) Aspergeresekről is simán írhatsz.
   3. Oldott hangú posztok pl. ilyen címekkel: “TOP 10 Asperger tévhit”, “Hogyan beszélj az Aspergeressel, hogy ő is értse”, “Milyen máshogyan érezni?” . Mivel itt nehezebb humorfaktort megfogni, mégis javaslom, hogy próbálj elsőre egymásnak ellentmondó mégis tematikába illő témákkal operálni. “Hogyan nevettess meg?”
   *Az van, hogy ezek csak példák és az eltérő érzelmi és intuitív működést nehezen tudom magamon szimulálni (keveset olvastam utána – ha egyáltalán ennyi elég ehhez), így nem tudom mennyi érzelem és hogyan dolgozható bele.
   4. Személyes hangvételű dolgokról: ezek az igazi érvágós hangulatú posztok (az én blogom is hemzseg tőlük), amik valahogy semmit nem akarnak, csak feldolgozni egy-egy pillanatot, állapotot, gondolatot, még ha az tényleg olyan is, amitől véresre harapja a párnáját az olvasó. Ezt fel lehet fogni amolyan gőzkieresztőnek is. Viszont nem érdemes túl sokat ömlengeni. Olyan 1/5 a teljes tartalomhoz tökéletesen elég.

   Fontos irány: hosszú távon akkor válik olvasottá egy adott blog, ha képes közösséget építeni és/vagy jó témákról szól. Ami közös: pozitív a végkicsengés. Senki sem szeretne arról olvasni, hogy egy másik ember nap nap után hogyan szenved (kivéve az emókat, de ők olvassák akkor egymást), mert ez érzelmileg megterheli az olvasót, elvesz belőle, ahelyett hogy adna neki.
   Miért még a pozitivitás? Mert meg fogják találni más Aspergeres emberek és rokonok, hozzátartozók, barátok is és ők válaszokat keresnek, esetleg kétségbe vannak esve, vagy információt gyűjtenének. Számukra példával kell előállni, pozitív visszacsatolásokat adni, építeni.

   Szóval csak pozitívan!
   Remélem sikerült megválaszolni minden kérdésed.

   Ó,igen, a keresőszó dolog:
   1-2 év blogolás után, mikor már megvan a koncepció érdemes lesz egy saját tárhelybe és saját webcímbe beruházni és marketing szemlélettel megtervezni azt és oda költöztetni a blogot. Onnantól kezdve lehet tényleg kereshetővé tenni és tudatosan SEO-zni rá. A blog.hu-val kapcsolatban sajnos nincs tapasztalatom, hogy mennyire keresőbarát.

   Üdvözlettel:
   Árpád

 20. Szécsi László says:

  Szia, elolvastam a cikket, nagyon jó és hasznos, kifejezetten örülök hogy több ponton már magamra ismerek, a többinél pedig igyekezni fogok, hogy pótoljam a lemaradást! 🙂

  1. Árpád says:

   Szia Laci!
   Én követem a blogod és a bejegyzéseid a Facebookon. Az utazós blogod nagyon egzotikus és minden bejegyzést olvasva arra buzdít bennünket, a monitor előtt ülőket, hogy mi is kössünk útilaput a talpunkra és induljunk neki világot látni. Úgy hiszem nagyon jó úton haladsz a http://beferekaborondbe.hu/ írásával. Én mindenképp szurkolok, ugyanakkor engem is inspirál 🙂

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: