Mamoru Oshii látomása: Angel’s Egg (1985)

8 thoughts on “Mamoru Oshii látomása: Angel’s Egg (1985)”

 1. balaaz says:

  Azért bőven vannak megosztó véleményeket szülő animék a szélsőségesebb alkotások között – ezen kívül vagy ennél is inkább. De ha már itt tartunk hangsúlyozzuk, hogy többen tartják ezt unalmas, pozőr, üres, összedobált semminek. Mondjuk én nem velük értek egyet, hanem inkább veled: szerintem is érdemes volt látni és jóra értékeltem, ha túl lassú folyású is. Persze nagyon-nagyon rég láttam, így szinte semmire sem emlékszem belőle. Az viszont biztos, hogy miután megnéztem akkor páromat is beültettem elé, hogy nézze velem végig és ízibe meg is beszéltük hogy akkor szoszi van. Szóval én javasolnám a társas megtekintést inkább, ami megbeszélésre, közös értelmezésre ad lehetőséget.

  Amúgy jól rémlik, hogy összesen csak pár mondatnyi szöveg van benne? Vagy csak az elején nem szólalnak meg sokáig? Már nem emlékszem.

  Oshii és az ő látomásai… Igen. Sok volt neki. Jók. És szerencsére némileg többféleképp is, nem csak mindig ugyanúgy, ugyanazt, nem rókabőrként. Talán ezt emelik ki tőle legellentmondásosabbként, holott a 2009-es Musashi, a 2006-os Tachiguishi, a 89-90-es Gosenzosama esetenként még megdöbbentőbbek – de másként, más eszközökkel, más tálalásban, más struktúrában. A legnépszerűbb, legelismertebb 95-ös GitS filmje mellett meg sajnos meg szoktak feledkezni a 84-es Beautiful Dreamerről, ami szintén egy kitűnő és értékes közönségfilm.

  1. Szabó Árpád says:

   Sok beszédnek sok az alja, így hát Oshii is spórolt a szöveggel, valóban ne sok van benne, a kislány talán ha négyszer megkérdezi, hogy “Dare? (Ki vagy?)” +3 random mondat, míg a katonának kicsivel több jutott.
   Az egyszemélyes megtekintésen túl, akkor javítok: csak olyannal jó ezt megnézni, aki nem csattan fel húsz perc után “hogy na jó van, de mikor jön már Carmen Electra bikiniben?”. 🙂
   Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet Oshii többi alkotására is, egyelőre még a magyar klasszikus filmek sorozattal küzdök (legszívesebben már most eret vágnék, a sok vidám filmtől, mint pl. a Sátántangó – egyszer Uram és soha többé!) de után felveszem mindent a listára és majd megy a feedback a blogon keresztül.

   1. balaaz says:

    No igen, a magyar filmművészet hírhedt az érvágós filmkészítésről…
    Egyébként csak én nem látom a like-gombot vagy eldugtad? 🙂

    1. Szabó Árpád says:

     Állandóan szerencsétlenkedek itt az oldallal ilyen technikai megfontolásokból, így történt ez is, hogy a WP like gombját lerejtettem, mivel túl sok helyet foglalt és sokat kellett pörgetni a komment mezőig 🙂

 2. Péter says:

  Anno én dobtam rá egy 8 pontot. Azt mondjuk tudni kell, hogy úgy az első 10-15 animém között volt, és akkor még nem nagyon láttam ehhez hasonlót, viszont egy órában akkor elszórakoztatott. Elsősorban persze a szürreális látványvilág fogott meg benne, és a szokatlanul elvont stílusa. Más téma, hogy ha most nézném meg, sanszosan már nem menne 6, nagyon max 7 pont fölé.

  Igazából itt tényleg meg tudom érteni azokat, akik akár 3-4 pontot adnak csak rá, mert a végtelenül egyoldalú szimbolika miatt, könnyen érezheti úgy az ember, hogy csak hülyére akarják venni. Ez a mozi valahol tényleg nem szólt másról, mint a kereszténység mellett ágálásról, ami persze nem véletlen, hisz Oshii ugye pont annak hatására csinálta ezt az animét, hogy áttért.

  1. Szabó Árpád says:

   Hozzád hasonlóan én is az első animéim között láttam még nagyon régen (elég alacsony minőségben), akkor meghatározó hatása volt, mert éppen csak belecsöppentem az elvontabb animációs alkotások világába – a nemzetközi vizeket sem nagyon figyeltem. Akkor nagyon nyomasztó volt és sokat mantráztam rajta, hogy akkor most hogy is van ez. Jóval később – habár nekem semmi érzékem a pontozáshoz – már én is valamennyivel egyszerűbbnek érzem, gondolom ez a rengeteg megevett egyéb anime miatt is van, mert időközben találkoztunk azért pár egészen furcsa darabbal.
   Úgy, hogy ma már ismerem én a párhuzamról a kereszténység és Oshii között, felfoghatom az Angels Egget, mint egy páratlan fan made animációt a rendező részéről. Egy biztos, az arra fogékonyak esetében nyitogatni fogja a koponyát mélyebb gondolatok kapcsán.

 3. dohi says:

  Szerintem az egész történet az atombomba ledobását akarja ábrázolni. Az elején lévő zuhanó tojások is a bombák szimbólumai. A katona és a kereszt, a katonák bűnét mutatja, akik ledobták. A kislány és a tojás talán az új kezdet, a túlélők és a tragédiából történő feltámadás. A kórus pedig a halottakért szól…

  1. Árpád says:

   Nagyon sok fajta értelmezése van a műnek, de abban egységesek – és ezt a rendező maga is világossá tette -, hogy saját hitének megélése okán készítette. Egész pontosan az áttérésének állít vele emléket. Az atombomba szimbolikája valóban megjelenik a nagy fa alakjában az anime végén, de sajnos zuhanó tojásokra nem emlékszem belőle. És így belenézve újra még most sem világos mire gondoltál.

Mondanál erre valamit?

%d blogger ezt szereti: