Rólam

A nevem Árpád, ha ez még nem derült volna ki, de lám most már ezt is tudod. 1986-ban születtem az akkori Jugoszláviában (ma Szerbia), pontosabban Vajdaságban és azon is belül Kishegyesen. Itt is éltem egészen 2012 tavaszáig, amikor elegem lett pár dologból (ezekről rendszeresen lehet itt is olvasni) és vettem kalapom. Budapestre költöztem és munkát vállaltam.

Munka

A munkaéletem során több, olyan projektem volt, mely közelebb vitt az adatokkal való munkához. Azon kaptam magam, hogy mindent mérni és analizálni szeretnék. Kezdetben az összes anyagot Excelben kezeltem, majd több más platformot is volt módom kipróbálni, mint pl. a QlickSense-t és a Microsoft Power BI-t. Felfedeztem magamban a rendszerek iránti érdeklődést. Mindent egészében igyekeztem vizsgálni, hogy megértsem a nagy képet. Végül autodidakta fejlesztővé váltam és a cégben az új – Sugar CRM Enterprise alapú – vállalatirányítási rendszer fejlesztésén és testreszabásán kezdtem dolgozni.

Régebben sokat tanítottam informatikát is, főleg idősebb felhasználóknak. Élveztem, hogy adhatok a tudásomból. Később ez a tendencia megmaradt a munkahelyemen is. A blog tekintetében is jól látható ez az irány, szeretek leíró, segítő blogposztokat készíteni. Fontos számomra, hogy másoknak átadjam a tudásom, megosszam a tapasztalataim, hisz én is sokat alapoztam a tőlem tapasztaltabbakra.

A blogolásból adódóan pedig már több, mint 10 éve WordPress alapú oldalakat kezelek és fejlesztek. Véletlenszerű választás volt kezdetben. Csak egy könnyen használható, mégis nemzetközi fejlesztőcsapattal rendelkező blogmotort szerettem volna. Biztonságérzetet adott a folyamatos fejlesztés, a nyílt forráskód és a népszerűsége is.

A LinkedIn profilomból kiderül, hogy mi mindenhez értek 🙂

Szabadidő

Nagyon tág érdeklődési körrel áldott/vert meg a sors, ezért néha azt érzem: semmire sincs elég időm. A tudomány és technológia iránti rajongásom már óvodás koromban kialakult. A helyi videotékában nem volt sci-fi, amit ne láttam volna. Amikor megkaptam az első számítógépem – már középiskolásként – egyértelművé vált számomra az irány: biztos, hogy olyan hivatást szeretnék majd, ahol fő munkaeszközöm a gépem lesz. Az informatika azóta is szerves részét képezi az életemnek.

A Japán iránti rajongás is nagyon korán kezdődött, bár akkor még csak japán animéket néztem. Felkeltette érdeklődés a konvencionálistól eltérő történet vezetés és animáció. Hamar megszerettem az óriásrobotok világát, hisz jól reflektált a sci-fi rajongásomra is. 12 éves koromban láttam Oshii klasszikusát a Ghost in the Shell-t. Ettől a ponttól már igazi rajongóvá váltam. Az animáció mellett érdekelni kezdett maga az ország, annak történelme, gasztronómiája, vallása, hiedelemvilága is. Budapesten teljesedett ki a kör.

A sportokban sosem voltam túl jó. A labda érzékem a nullához konvergál. Mikor Budapestre költöztem a Japán rajongásom nyomán elkezdtem kyudo-t (japán íjászatot) gyakorolni. A több év alatt rengeteg közös élményt szereztünk a hasonló érdeklődéskörrel rendelkező csapattársaktól. Habár a kyudo nem tipikus csapatsport, mégis jó a kémia az emberek között. Rengeteg barátra tettem szert és úgy tekintek a Bukyukai Kyudo Dojo-ra, mint a második családomra. 🙂